TVT - זיהוי וטיפול.
03-5403368

מידע

כתבות

TVT - זיהוי וטיפול.

מאת:  ד"ר ניר אוחנה מרכז וטרינרי רמת השרון

 

(TVT)– Transmissible Venereal Tumorהינו גידול מדבק אצל כלבים אשר מופיע בעיקר אצל בזכרים לא מסורסים, ונקבות לא מעוקרות בעקבות מגע מיני.     

 

אֶטִיוֹלוֹגִיָה (גורם המחלה)

TVT הוא גידול מדבק המועבר באופן טבעי בין מינים שונים של כלבים כגון: כלבים, זאבים, זאבי ערבות, ושועלים. לא דווח על העברת TVT מכלבים למינים אחרים . TVT הוא גידול מיוחד, בכך שהוא הוא אחד משני גידולים שעוברים במגע בין יונקים. השני הוא גידול הפנים של השטן הטסמני.
מקור התא המדויק של TVT אינו ידוע. TVT הוא אחד מקווי התאים הסומטיים העתיקים ביותר ומאמינים שהוא בן אלפי שנים.


פתופיזיולוגיה (מהלך המחלה)

הגידול מורכב מתאים ניאופלסטיים שמועברים על גבי ממברנות ריריות. TVT מועבר לרוב במהלך מגע מיני; עם זאת, ניתן להדבק ב- TVT גם באמצעות ליקוק, נשיכות ומגע עם האף. TVT ממוקמם לרוב על איברי המין, אך ניתן למצוא את הגידול גם בחלל הפה, ברירית האף, העור, פי הטבעת, הלחמית, ואיברים תוך-בטניים. לחולים עשויים להיות גידולים חוץ-גניטליים, עם או בלי מעורבות גניטלית במקביל. בדו"ח אחד של 38 כלבים עם TVT, ל-9 היו גידולים חוץ-גניטליים.
הגידול לא שולח גרורות לרוב. גרורות מדווחות בפחות מ-5-15% מהמקרים. יש דווחים על TVT בכלבים שנדבקו במקביל בלישמניה. מקרים מפושטים או אגרסיבים עלולים להתרחש בכלבים עם לישמניאזיס או דיכוי חיסוני משני.


שכיחות

TVT שכיח בסביבות סאב-טרופיות וטרופיות שיש בהן אוכלוסיות גדולות של כלבים לא מסורסים. TVT אנדמי בלפחות 90 מדינות, כולל בדרום ומרכז אמריקה, אפריקה, אסיה ואירופה. TVT אנדמי בקהילות מסוימות בארצות הברית ובאוסטרליה.


אבחון

אבחון מסתמך על לקיחת היסטוריה  ובדיקה גופנית. TVT מתחיל בדרך כלל כפאפולה. לאחר מכן הוא הופך למסה נודולורית, פריכה, בצבע אדום/ורוד דמוי כרובית. TVT עלול לגרום לדימום בגלל גדילה מהירה. מכיוון ש-TVT מופיע בדרך כלל על איברי המין החיצוניים, ניתן לראות הפרשות מאיברי המין, כאב באזור, וליקוק מוגזם. לעיתים יש גם דלקות והפרשות עיניים. מטופלים עם TVT באף עשויים לסבול מהתעטשות, נחירות, הפרשות מהאף, קוצר נשימה ועיוות באף.
לאבחון מדויק יש לקחת דגימות בציטולוגיה (FNA) או ביופסיה.

 

טיפול:

חלק מהגידולים נסוגים באופן ספונטני. עם זאת, מומלץ לטפל כמה שיותר מהר בגלל האפשרות של התפתחות  גרורות. נסיגה לרוב מתרחשת לאחר 3 חודשים. נסיגה ספונטנית נדירה מאוד בנגעים שנמצאים הרבה זמן (מעל 9 חודשים).

טיפול תרופתי:
הטיפול הנפוץ הוא בתרופה כימותרפית בשם וינקריסטין. הטיפול הוא בד"כ ניתן פעם בשבוע לפחות ל3-8 שבועות. כלל אצבע הוא לבצע לפחות עוד 2 טיפולים לאחר העלמות של הגידול.
במקרים שלא מגיבים לוינקריסטין, ניתן לשקול שימוש בתרופה כימותרפית נוספת בשם דוקסורוביצין.
בשנים האחרונות החלו לשלב גם תרופות ממשפחת הNSAID's לנסות ולהוריד את מספר הטיפולים, אך עדיין דורש עוד מחקר בנושא.

טיפול כירורגי:
כאשר מדובר בגידול TVT, פתרון כירורגי לרוב לא יעיל. הסרה חלקית של הגידול היא לא אפקטיבית וסיכוי החזרתיות הגידול עומד בין 50% ל- 70%.  ניתן לשקול הסרה של הגידולים רק כאשר הם קטנים מאוד וניתן להסיר במלואם.

 

הקרנות:

הקרנות היא שיטה יעילה מאוד בטיפול בגידולי TVT. יש לשקול טיפול בהקרנות כאשר הגידול מערב רקמות כמו: מוח, עיניים, ואשכים. לצערנו, בזמן כתיבת מאמר זה, אין אפשרות  לבצע הקרנות בחיות מחמד בישראל.


ניטור ופרוגנוזה:

יש להגיע לביקורות חזרות במרפאה לוודא שאין הופעה מחדש של הגידול.
בזמן הטיפול התרופתי יש לבצע בדיקות דם מרובות, לוודא שאין פגיעה בכליות, כבד ובמח העצם (תופעת לוואי ידועה של התרופה). הפרוגנוזה היא טובה מאוד עם טיפול ראוי, גם כאשר יש גרורות. לאחר החלמה מלאה, אין חשש לחזרתיות של המחלה בהמשך החיים.


מניעה:

עיקור וסירוס הם המניעה הטובה ביותר. בארץ נתקלנו בשנים האחרונות במספר כלבים עם TVT. כולם היו כלבים משוטטים מאזור הדרום. לכן, יש למנוע שוטטות חופשית של כלבכם.

 


לפרטים נוספים, מוזמנים ליצור איתנו קשר
מרכז וטרינרי רמת השרון.
03-5403368