MRSA וההיבט הוטרינרי
03-5403368

מידע

כתבות

MRSA וההיבט הוטרינרי

מאת: מעין שקד, אסיסטנטית, תואר ראשון B.Sc.

(MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus areus הינו זן של החיידק סטפילוקוקוס אריוס העמיד לקבוצת אנטיביוטיקות רחבה, ביניהן פניצילין, מתיצילין ועוד.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

הסיכון הרב בזיהום הנגרם ע"י MRSA הוא שמדובר בחיידק מסוכן ממילא, אשר כעת פיתח עמידות לתרופות בהן אנו משתמשים על מנת להורגו.
MRSA חודר לגוף באמצעות פתח כניסה כלשהו (פצע, נשיכה, חתך) ומנצל חולשה זמנית/כרונית של מערכת החיסון שלנו או של בעל החיים שלנו על מנת לתקוף ולהתפשט בגוף במהירות. הרעלנים שחיידק זה מפריש גורמים לזיהום , המתבטא לרוב בצורת דלקת עור (דרמטיטיס), אך לעיתים יכול להופיע גם בצורת דלקת בדרכי הנשימה והלוע ולהיות מלווה בשיעול.

 

קצת היסטוריה
האנטיביוטיקה מתיצילין נכנסה לשימוש בשנת 1959 במטרה לטפל בזיהומים הנגרמים ע"י חיידקים אשר פיתחו עמידות לפניצילין. בשנת 1961 החלו להתקבל דיווחים מאנגליה כי נמצאו חיידקי סטפילוקוקוס אריוס אשר רכשו עמידות גם לתרופת המתיצילין (MRSA). במהרה בודדו חיידקים אלה גם ממדינות נוספות ברחבי אירופה , ומאוחר יותר גם מיפן, אוסטרליה וארצות הברית. כיום MRSA מהווה בעיה כלל עולמית.

 

ה-MRSA החל את דרכו כחיידק התוקף בעיקר בחולים המאושפזים בבתי חולים או מוסדות סיעודיים , וכן צוותי בתי חולים המטפלים בחולים אלה. בשלב מאוחר יותר החל החיידק העמיד להתפשט גם מחוץ לכותלי בתי החולים, ונקרא  MRSA "קהילתי" (CA-MRSA: community acquired MRSA). 

 

הגורם העיקרי התורם לעלייה בשכיחות החיידקים העמידים הוא שימוש יתר באנטיביוטיקה. נתונים סטטיסטיים מראים כי כחמישים אחוז מהמאושפזים בבתי החולים מטופלים באנטיביוטיקה בשלב זה או אחר של אשפוזם, ושיעור זה מתקרב ל-100 אחוז מבין המאושפזים ביחידות לטיפול נמרץ. חשיפת החיידקים שוב ושוב לאנטיביוטיקה (לעיתים גם שלא לצורך) עשויה להוביל לשינוי במטען הגנטי של החיידקים ולהקנות להם עמידות לתרופה. שימוש יתר באנטיביוטיקה למעשה נותן ייתרון יחסי לחיידקים אשר אלה, דבר אשר מאפשר להם להמשיך ולהתרבות ולהעלות את מספרם באוכלוסיה.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

ההיבט הוטרינרי
בשנים האחרונות החלו להתגלות מקרים בהם גם חיות מחמד נדבקו בחיידק העמיד וסבלו מזיהומים הדומים לאלה המופיעים בבני אדם. הסברה היא כי אנשים  אשר נדבקו ב-MRSA העבירו את החיידק לחיית המחמד שלהם , אך יש לזכור כי מקרים אלה הינם נדירים ובמרבית המקרים בהחלט ניתנים לטיפול.

 

דרך הטיפול ב-MRSA בחיות מחמד
MRSA קשה לטיפול בשל עמידותו לאנטיביוטיקה, וזיהומים קלים עשויים להפוך במהרה לזיהומים קשים. בכל מקרה בו עולה חשד כי אכן מדובר ב-MRSA נלקחת דגימה מהאיזור אשר נשלחת לבדיקת תרבית במעבדת חוץ.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

הטיפול הנפוץ כיום משלב בין תרופות הניתנות דרך הפה לבין משחות מקומיות, ועשוי לארוך זמן מה. במקרים חריגים בהם הזיהום אינו מאובחן בזמן או שמאובחן בשלב מתקדם מאד הטיפול עלול אף לכלול אשפוז. כך למשל קרה במקרה של סאני, כלבת פקינז החשודה בהידבקות ב-MRSA , אשר הגיעה למרפאתינו כאשר היא סובלת מזיהום עורי קשה אשר לא הגיב לטיפול אנטיביוטי שגרתי, ובעליה כמעט ונואשו כי אכן יכול להימצא פיתרון למחלתה. סאני ניצלה בסופו של דבר בזכות הטיפול אשר קיבלה במרפאיתנו ובזכות תמיכתם והתמדתם של בעליה (לסיפורה המלא של סאני לחץ כאן).

 

איך נשמור על חיית המחמד שלנו בריאה?
הגיינה נכונה היא דרך המניעה העיקרית, ועל כן עלינו לדאוג לנקיונם של בעלי החיים שלנו וחיסונם באופן שוטף. במידה ובעל החיים עתיד לעבור ניתוח כלשהו , יש לשמור על איזור הניתוח נקי עם חזרתו של בעל החיים הביתה ולוודא כי האיזור מחלים כראוי.  יש לזכור כי מקרי MRSA בחיות מחמד אינם נפוצים , אולם במידה ואובחנתם כנשאי MRSA , יש לעדכן את הוטרינר שלכם ולנהוג באמצעים הנדרשים על מנת למנוע העברת החיידק לחיית המחמד שלכם.


במידה ובעל החיים שלך אובחן כנושא MRSA (מקרים נדירים ביותר!) יש לעקוב אחר הוראות הטיפול הניתנות ע"י הוטרינר , לנסות ולהמעיט במגע בין כלבך לבעלי חיים אחרים ולטפל באיזור הנגוע על גבי גופו בזהירות. אין צורך להיתפס לבהלה ובהחלט שאין צורך לשנות את התנהגותך כלפיו.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה