Diarrhea Syndrome (AHDS) – Hemorrhagic Gastroenteritis (HGE)
03-5403368

מידע

כתבות

Diarrhea Syndrome (AHDS) – Hemorrhagic Gastroenteritis (HGE)

Acute Hemorrhagic Diarrhea Syndrome (AHDS) – Hemorrhagic Gastroenteritis (HGE)

 

מאת: אראל רגב – אסיסטנט בכיר, מרפאה וטרינרית רמה"ש

 

Hemorrhagic Gastroenteritis (HGE) הינה "הפרעה אקוטית" ופתאומית המתאפיינת בעיקר בהקאות ושלשולים דמיים.

 

במרבית המקרים בעיה זו תופיע ללא כל אזהרה גם בכלבים בריאים. הסימן הקליני המרכזי והבעייתי ביותר מבחינתנו הוא שלשול דמי בכמויות גדולות מאוד בצבע אדום בוהק. בחלק מהמקרים נוכל לשים לב גם לכאבי בטן, תיאבון ירוד, עייפות וחום.

 

בעיה זו יכולה להופיע אצל כל גזע כלבים, בכל גיל, בכל גודל אך נפוצה יותר בקרב כלבים קטנים וכלבים מגזע "טוי".

 

נראה כי עד היום בעיה זו הופיעה יותר אצל כלבים מסוג פודל ננסי, שנאוצר ננסי ויורקשייר טרייר. איתם נמנים עוד כמה גזעים אשר נמצא במחקרים כי בעיה זו נוטה לקרות אצלהם: פקינז, מלטז, וקבאליר קינג צ'ארלס.

 

סיבות:

 

הסיבה המדויקת להופעת הHGE נותרה עד היום לא ידועה אך יכולה להיות קשורה לאכילה של דברים לא ראויים למאכל וכמו כן גם מזון לא מתאים, רעלים, דלקת לבלב, מתח חרדה והיפראקטיביות. כל הגורמים הללו יכולים "לתרום" להופעה של בעיה זו במקרים רבים. במקרים נוספים ראו שגם בעיות כגון כיבי קיבה או מעיים, טראומה, גידולים במערכת העיכול או חסימה, גוף זר, מחלות זיהומיות כמו פרוו, טפילי וחיידקי מעיים והפרעות בקרישה יכולות להיות סיבה לתופעה. כמו כן, במחקרים שנעשו לאחרונה נמצא קשר גם כן לתגובה אלרגית לאוכל מסוים או משהו שאכלו וגם באמצעות שאיפה. נמצא גם כן שכלבים אשר חוו HGE, עלולים לפתח זאת פעמים נוספות בעתיד.

 

כיצד מאבחנים?

 

אבחון של בעיה זו יכולה להיות מאוד מאתגרת ובמקרים ממושכים גם ביופסיות של המעיים. מאחר וישנן הרבה סיבות העלולות לגרום לבעיית הHGE להופיע, תבוצע בדיקת CBC (ספירת דם) וכמו כן גם כימיה של הדם, בדיקה של השתן, צילומי רנטגן, בדיקות לקרישת הדם, בדיקת צואה, אולטראסאונד ו\או אנדוסקופיה.
ערכי ה PCV או HCT אשר אחראיים על מדידת שיעור תאי הדם האדומים בדם, אצל כלבים עם HGE ערך זה עולה על 60% (לרוב אצל כלבים עם HCT תקין נראה רמות של 37% עד 55%). ערך HCT גבוהה בשילוב עם רמות חלבון כלליות נמוכות או רגילות יכול להוות רמז חשוב להתקיימות הHGE. האבחון לרוב מתבצע בצורה בה נשלול סיבות אחרות להמצאות דם בצואה ובעיות במערכת העיכול.

 

כיצד מטפלים?

 

כלב אשר חולה בHGE יראה חולה מאוד ו/או יראה סימנים קלים בלבד. במידה ולא יתחילו לבצע אבחנות ולטפל, המצב יחמיר והוא עלול למות. כשמתחילים טיפול, ניתן יהיה לראות השתפרות הדרגתית בתוך כמה ימים. עירוי ורידי עם תוספי אשלגן ואלקטרוליטים מהווה בסיס לטיפול בבעיה. ישנה חשיבות רבה לעירוי ורידי ולא תת עורי מאחר וכמות הנוזלים שניתן לתת מתחת לעור אינה מספקת. מרבית הכלבים לא יקבלו מזון במשך 24 השעות הראשונות, ויקבלו אנטיביוטיקה ממשפחת האמפיצילין, אנרופלוקסצין, או מטרונידאזול בכדי להילחם בזיהום מעי משני פוטנציאלי.

 

במידה ולא יינתן עירוי תוך ורידי במקרים קשים או עירוי תת עורי במקרים קלים יותר, ספירת תאי הדם האדומים של הכלב תמשיך לעלות בעקבות התייבשות. במצב זה הכלב נמצא בסיכון להפרעת קרישת דם קטלנית הנקראת קרישה תוך-וסקולרית מופצת (DIC). במידה וזה קורה, לרוב זה בלתי הפיך ועלול לגרום למוות.

 

בנוסף, יעשה שימוש בתוספי פרוביוטיקה ותרופות נגד הקאות. במקרים חמורים של HGE יהיה שימוש גם כן בפלזמה או קולואידים לתיקון רמות נמוכות של חלבון בדם.

 

כיצד והאם ניתן למנוע?

 

מאחר והסיבה האמיתית לבעיה זו אינה ידועה, קשה לתת הכוונה כיצד למנוע אותה. כמו כן, מומלץ להאכיל מזון איכותי, להימנע מהאכלה של מזון שלא ראוי לכלבים וגם כן חטיפים שהכלב אינו מכיר או באיכות נמוכה. חשוב לשמור על סביבה רגועה ככל שניתן שהכלב מרגיש בה נוח ולא נראה לחוץ.

 

במידה והכלב שלכם מראה את אחד הסימנים המופיעים בכתבה, או נראה לכם שהוא מרגיש לא טוב. חשוב מאוד ליצור קשר עם המרפאה ובמידת הצורך להגיע לבדיקה רפואית ואבחנה מדויקת.

 

 

לכל שאלה, צרו קשר עם מרפאתנו
מרפאה וטרינרית רמה"ש,
03-5403368