גזע השי-צו Shih-Tsu \ מאת: ד"ר ערן גרין - רופא וטרינר
שמות נוספים
כלב אריה סיני – Chinese lion dog - משום שהכלב, במקור, הורבע כך שידמה לאריה כפי שתואר בתרבות המזרח הרחוק.
Chrysanthemum dog – כינוי שמקורו באנגליה בשנות ה- 30.
ארץ מקור: טיבט (או סין, תלוי את מי שואלים...)
היסטוריה
ישנן תאוריות שונות באשר למוצאו של גזע השי-צו, כפי שהוא מוכר לנו כיום. ההנחה הרווחת היא כי מדובר בתוצר הכלאה בין פקינז ולאסה אפסו (כלב שמוצאו בטיבט גם כן).
הכלבים הורבעו באופן סלקטיבי ועדויות לכך ניתן למצוא בציורים סיניים עתיקים (על קיומו של הגזע במזרח הרחוק ידוע כבר מהמאה השביעית לפנה"ס). מחקרי DNA הראו שהאב הקדמון של הגזע, השייך לקבוצת הגזעים הטיבטיים, שייך לקבוצת גזעים עתיקים המראים 'קרבה גנטית רבה לזאב'.
הכלבים הראשונים מהגזע הובאו לאירופה (אנגליה ונורבגיה) רק ב- 1930. הגזע הפך נפוץ באירופה והובא לארצות הברית לאחר מלחמת העולם השנייה, עם חיילים אמריקאים שחזרו למולדתם מהחזית.
מבנה גוף
השי-צו הוא כלב קטן ומוצק, בעל פרווה ארוכה ורכה. ראשו עגול, אפו קצר ועיניו הכהות בולטות. שיער ראשו נופל על עיניו ומכסה אותן. השיער צומח גם על אפו. זנבו השעיר מתעגל מעל גבו בעת ההליכה, המתוארת בספרות כ'יהירה' או 'תוקפנית' (הכוונה רק לצורת ההליכה! הכלב בשום אופן אינו תוקפן!)
משקל גוף: 4.5-7ק"ג
גובה: כ- 26ס"מ
צבע הפרווה מגוון ועשוי לכלול גוונים של בז'-זהוב, חום, לבן, אפור ושחור.
לכלב מספר מופעים אופייניים דוגמת ראש שחור וגוף לבן/לבן-שחור, לבן עם כתמים צבעוניים ועוד.
אופי
כלב חמוד וחברותי, בעל אופי נוח, פעיל ועירני. הכלב אוהב חברה, ועל כן מתאים מאוד למשפחות עם ילדים ולדירות קטנות. בריאות:
לגזע מספר בעיות רפואיות אופייניות:
1. בעיות עיניים – בשל מבנה העיניים הבולט ובשל העובדה ששיער הפנים מכסה את העיניים, נוטים בני הגזע לבעיות עיניים, בעיקר דלקות. מצבים פחות שכיחים הינם כיבי קרנית, הנגרמים עקב טראומה/ פציעה של העין.
2. בעיות נשימה
בשל מבנה האף הפחוס יחסית, ובדומה לשאר הגזעים פחוסי האף (= הברכיוצפליים, דוגמת פקינז, פאג, בולדוג וכו), עלולים כלבי השי-צו לסבול מבעיות נשימה. הדבר עלול להתבטא בחירחורים, נחירות ובנשימות מאומצות בעת פעילות גופנית ולאחריה. הבעיות עלולות להופיע בדרגות חומרה שונות. במצבים הקשים יש צורך, לעיתים, בהתערבות כירורגית (הרחבת נחיריים וקיצור החך הרך).
3. בעיות עמוד שדרה – בעיקר פריצות דיסק – נפוצות למדי בכלבים קטנים, ומתבטאות בכאב חד ופתאומי, המלווה לעיתים, בפגיעה בתפקוד הגפיים, בעיקר האחוריות (צליעה, גרירת רגל, שיתוק פתאומי ועוד).
4. בעיות מפרקים – כלבים מיניאטוריים רבים סובלים מבעיות ברכיים, ובעיקר לוקסציה (פריקה) חלקית של פיקת הברך. התופעה נורמאלית, ומלווה בכאב ובצליעה קלה, בעיקר בעת קימה משכיבה. הצליעה חולפת, בדרך כלל, לאחר מספר צעדים. במקרים חריגים (בעיקר בכלבים מבוגרים, או כאלה שעברו פציעה טראומתית כל שהיא) פריקת הברך הופכת מלאה/ לא הפיכה, דבר המצריך התערבות ניתוחית.
וטרינר הרצליה
וןטרינר רמת השרון