גזע הבוקסר \ מאת: הגר ספיבק - מנהלת מרכז וטרינרי רמת השרון
מוצא:
מוצאו של גזע הבוקסר מגרמניה בתחילת המאה 19, הוא נועד בתחילה לקרבות כלבים ולצייד של חיות בר, הוא נחשב בזמנו לכלב אגרסיבי ולכך הוא חונך. מה שאפיין את הגזע בלוחמתו נגד אויבים שהוא היה עומד על רגליו האחוריות ועם הרגליים הקדמיות הוא מכה ביריב (כביכול כמו מתאגרפים היום). לאחר מלחמת העולם הראשונה הבוקסר הובא לארה"ב ונעשה גזע פופולארי בשלהי שנות ה30.
מראה כללי:
הבוקסר הוא כלב אתלטי. הבוקסר האידיאלי הוא בגודל בינוני עד גדול (25-35 ק"ג), מבנהו ריבועי, גב צר, רגליים חזקות ופרווה קצרה והדוקה. השרירים שלו חזקים, התנועתיות שלו דורשת הרבה אנרגיה, ולכן הוא טוב ככלב שמירה או עבודה. צבע הפרווה חום, לבן, מנומר. מבנה הפנים שלו פרופרציונלי לגוף (למרות שרבים אומרים שגודל הראש נראה גדול יותר מהגוף). בעל לסתות חזקות. לעיתים הלסת התחתונה קצת יותר ארוכה.
בעבר היו נוהגים לקצוץ את זנבות הכלב ואת אוזניהם כדי לאפיין את הגזע הזה כשונה משאר הגזעיים, ועל מנת שלא יפצעו בעת קרבות. אולם בשנים האחרונות, בשל לחץ ציבורי, הוחלט להוציא חוק האוסר את הקיצוץ. וטרינר אשר יעשה זאת עלול לאבד את רישיונו. (להוציא מקרים בהם יש הצדקה רפואית לקיצוץ, כמו שבר חוזר בזנב...)
אופי:
למרות מראהו המרתיע, הבוקסר הוא גזע מאוד ידידותי לאנשים ולילדים בפרט, אך עם זאת גם מאוד מגונן על משפחתו מזרים. הם יודעים לתת ולקבל אהבה, בעלי קסם אישי, שובבים וחברותיים מאוד. הם מתאימים לבית עם גינה, יכולים לשמש ככלבי שמירה מצוינים המתריעים בפני כל איום או סכנה. בער נחשב הכלב כמתאים לשמש נחיה לעוררים. כיום כמעט ולא משתמש למטרה זו.
בעיות רפואיות:
תוחלת החיים של הבוקסר אינה ארוכה במיוחד (9-12 שנה).
בעיות אגן / מפרקים:
מאחר והבוקסר הוא כלב מאוד אתלטי חשוב שיהיה לו אגן טוב ולכן לפני קניית גור כדאי לדעת את ההיסטוריה הרפואית של ההורים ומצב האגן שלהם. בעיות אגן יותר נפוצות בכלבים אנרגטיים, ועם הגיל המצב יכול להחמיר ובמצבים קשים יש לפעמים צורך בניתוח.
גידולים:
גידולים בגוף נפוצים בגזע זה, ולרוב מומלץ לנתחם, במקרים רבים מדובר בגידולים סרטניים.
מחקר שבדק תוחלת חיים וסיבות תמותה בקרב בוקסרים הראה כי ב38.5% ממקרי המוות היו בגלל סרטן, 21.5% גיל מבוגר, 6.9% בעיות לב, 6.9% בעיות במערכת העיכול.
הם כלבים מאוד רגישים למחלות ולכן תמיד מומלץ לנסות למנוע אותם על ידי, כמות מספקת של פעילות ספורטיבית, מזון פרימיום, שטוב גם למערכת העיכול, העור, השיניים והפרווה, שמירה על משקל הגוף כדי להקל על המפרקים.
בדיקות תקופתיות אצל הוטרינר, לבדיקת מצב העור, בדיקה תקופתית מקיפה של גוף הכלב לשלילת גידולים, אקו לב, לבדיקת מצב הלב, צילומים לבדיקת מצב המפרקים ועוד.
בנימה אישית:
בחרתי לכתוב על גזע הבוקסר, כי הוא קרוב לליבי, גידלתי במשך שנים זכר מנומר בשם: רוקי, ונקבה חומה בשם סברה.
אני זוכרת שהם תמיד ליוו אותי לבית הספר וחיכו לי בציפייה שאחזור, עומדים על הגדר רק שהראש מבצבץ, כל יום באותה שעה. הם כלבים מדהימים.
וטרינר הרצליה
וטרינר רמת השרון