מאת: ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.
רוב מחלות האיגואנות נובעות ישירות מתזונה לקויה.
עם תזונה נכונה איגואנות יכולות לגדול מהר מאוד. איגואנות יכולות לגדול בין 30-60 ס"מ בשנה, ואף להגיע לגודל מקסימלי של 2 מטר תוך שלוש - ארבע שנים.
תזונת האיגואנות חייבת להכיל כמות נכונה של חלבונים, פחמימות, שומנים ויטמינים ומינרלים, וכמובן ביחסים מתאימים. איגואנות צעירות, צריכות לאכול יחסית לגופם, יותר מאיגואנות בוגרות.
בעיית התזונה הנפוצה ביותר היא בעיית חוסר הסידן בגוף האיגואנה. את הסידן האיגואנה מקבלת במזון, אך ספיגת הסידן דורשת גם ויטמין D. ופרוביוטיקה.
איגואנות לא יכולות לספוג ויטמין D מהמזון (ובלעדיו הן לא יכולות לספוג סידן), הן מייצרות את הויטמין רק בעור, בעזרת הקרניים האולטרא-סגולות שבשמש.
לכן יש להוציא איגואנה לשמש לפחות 3 פעמים בשבוע, או לחילופין להשתמש בכלוב מנורת UV מיוחדת המיועדת לאיגואנות (צריכה להכיל קרניים מסוג B-UV וגם A-UV). את המנורה יש להחליף פעם בשנה.
האיגואנה היא חיה צמחונית שבטבע מזונה מגוון ביותר, שעיקרו עלים. לצערנו גיוון עלים כזה לא ניתן להשיג בארץ. הבעיה הנפוצה ביותר שאנו רואים במרפאות הוטרינריות הן איגואנות שלא אכלו מזון מאוזן בסידן, לעיתים אפילו במשך חודשים ארוכים וכתוצאה מכך פיתחו רככת בעצמות שגרמה לשברים ברגלים, בעמוד השדרה או בלסת. בחנויות רבות לחיות מחמד, מרגילים איגואנות לאכול חסה וקישואים מזון לא מאוזן ולא מספק לאיגואנות.
לרוב הלקוחות מגיעים למרפאה עם איגואנה שסובלת מצליעה/נפיחות באחת הרגלים או בלסת התחתונה, סימנים עצביים כמו שיתוק וחוסר שליטה על הגפיים וגרירת הגוף על הרצפה. לאחר הבדיקה הגופנית, האיגואנה עוברת צילום רנטגן ואז רואים שברים ברגלים או בעמוד השדרה ואפילו בלסת.
שברים אלו נגרמים כתוצאה מהתזונה הלקויה והחלשות העצמות כתוצאה ממחסור בסידן.
מזון האיגואנה צריך לכלול: כופתיות איגואנות (עשיר באספסת), עלי גפן טריים, עלי עץ תות, שעועית ירוקה, ראש ברוקולי, דלעת, דלורית, תאנים מיובשות או טריות, וכן פעם או פעמיים בשבוע תוספת סידן באבקה, מזון כלבים יבש, או בתולעי קמח.
ע"י תזונה נכונה ומתן אור ניתן למנוע מחלה זו לחלוטין! טיפול באיגואנות הסובלות מרככת.את הגפיים השבורות אנו מקבעים ל21- ימים. אנו בודקים אם התזונה נכונה והאם האור שניתן לאיגואנה הוא במידה מספקת ואנו מתחילים בהוספת סידן לאיגואנה
1. זריקות סידן לשריר – Calcium Glacoate.
2. תוספת של סידן במזון, לדוגמא תפריט או אבקת סידן
Glubionate, Calcium .
3. זריקות של ויטמין D לתוך השריר.
איגואנות עם שברים אנו מגבילים לכלוב שלהם (מנוחה) למשך תקופת ההחלמה – ללא טיפוס! ללא טיפול נכון ברככת האיגואנה עלולה למות.
עם טיפול טוב יש סיכוי גדול להציל חיות הסובלות ממחלה זו, וכלל שהטיפול נעשה מוקדם יותר ובאינטנסיביות יותר כך הסיכוי להחלים ממנו גדול יותר.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה