אבנים בדרכי השתן של ארנבונים


מאת: ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינר, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.

 

מעשה בארנבון, מזון ו… אבן

המזון אותו אנו אוכלים חיוני ביותר להתפתחותנו התקינה, לגדילתנו ולבריאותנו. תזונה מאוזנת היא תזונה הכוללת את אבות המזון (חלבונים, פחממות ושומנים) וכן ויטמינים ומינרלים שונים במינונים ובכמויות הרצויים לשם התפתחות תקינה. כולנו יודעים כמה חשוב לאכול ארוחה מלאה ומאוזנת ומה קורה לאנשים (או ילדים) שלא מקפידים על כך ומתפתים, למשל, לאכול יותר מדי ממתקים….


גם בקרב בעלי החיים ישנה חשיבות מכרעת למזון ממנו הם ניזונים. חיה האוכלת מזון איכותי ומאוזן תתאפיין, בדרך כלל, בגדילה תקינה, בריאות טובה ופרווה מבריקה. הדבר נכון לגבי חיות חופשיות, הגדלות בטבע ונכון/חשוב עוד יותר בקרב חיות המחמד אותן אנו מגדלים. בניגוד לנו בני האדם, או לחיות הבר, היכולות לבחור לעצמן את מזונן ולווסת את צריכתו לפי דרישות גופן, הרי שחיות המחמד תלויות בנו בהזנתן: חיה הגדלה בכלוב אינה יכולה לבחור בעצמה את מזונה ותלוייה לחלוטין במזון אותו נותן לה בעליה. כחלק מהמטלות המוטלות עלינו כשאנו מחליטים לגדל חיית מחמד, עלינו ללמוד ולהכיר את בעל החיים, ובכלל זה את דרישות ההזנה שלו (מה הוא צריך לאכול ובאיזו כמות). 


לעיתים, בשל טעויות הזנה, שמקורן בבלבול או חוסר הבנה לצרכיו של בעל החיים, מקבלות חיות מחמד הזנה שאינה מתאימה להם, בה קיים מחסור או עודף במרכיב/י מזון חיוניים. טעויות אלה עלולות להסתכם בנזק לבעל החיים; כך למשל תזונת חתולים המורכבת ממזון ללא מרכיב חלבון שמקורו מבשר, עלולה לגרום להם לבעיות בריאותיות קשות ואפילו למוות. חוסר בויטמינים שונים בהזנת כלבים עלול לגרום להם לתופעות לוואי קשות ובכללן נשירת פרווה, בעיות בגדילת העצמות, בעיות ראייה וכו,

 

כדוגמה לחשיבותה של ההזנה בחיות מחמד, נתאר בכתבה זו מקרה מעניין שאירע בארנבון:
הארנבון הינו חיית מחמד פרוותית, מקסימה ופופולארית, אותה ניתן למצוא לעיתים קרובות בפינות חי, בחנויות לממכר בעלי חיים וגם בבתים פרטיים רבים. למרות שמבחינה רשמית הארנבון אינו שייך לסדרת המכרסמים (למתעניינים באמת – הארנבון משתייך לסדרת הארנבאים, בשל זוג שיניים נוספות המצוי בלסתו העליונה, מאחורי השיניים החותכות הרגילות), הרי שמבחינת מאפייניו, תכונותיו ודרך ההזנה שלו ניתן לראות בו כמכרסם לכל דבר.

 

בטבע ניזונים הארנבונים ממגוון חומרים צמחיים, דוגמת עשבים, פירות, שורשים, קליפות עצים וכו'. בעיקר חביבים עליו גידולים חקלאיים דוגמת כרוב, חסה וירקות שורש (עובדה שהפכה אותו למין הנחשב כמזיק לחקלאים). בצורת הזנה חופשית מעין זו, יודע הארנבון, כמו כל יצור חי אחר, לאזן את תזונתו ולצרוך את כל מרכיבי המזון החיוניים להתפתחותו ולבריאותו. כחיית מחמד נוהגים לגדלם, בדרך כלל, בכלובים ומכלאות. באופן זה תלוי הארנבון לחלוטין באספקת מזון מהאדם המגדל אותו.


ארנבונים רגישים במיוחד לעודפי סידן במזונם: ברמות רגילות חשוב הסידן להתפתחותו התקינה של בעל החיים (ובכלל זה גם להתפתחותו של הארנבון). סידן חיוני לבניית עצמות הגוף ולשמירה על חוזקן של השיניים. אולם, בכמויות גבוהות במנת המזון עלול הסידן לגרום לתופעות לוואי קשות. אחת התופעות הינה התגבשות של עודפי הסידן, בעיקר בדרכי השתן, עד כדי יצירת אבנים העלולות לסתום את דרכי השתן ולגרום למותו של בעל החיים.

 

באחד הימים הגיע למרפאתנו לבדיקה על ידי הוטרינר דר. דורון נרי ארנבון העונה לשם מייקי. מייקי - לקוח ותיק במרפאה, הינו ארנבון זכר בן 5.5 שנים, שמצב בריאותו טוב בדרך כלל. בעליו של מייקי התלוננו שבימים האחרונים הוא אוכל פחות וממעט בפעילות. הארנבון נבדק ע"י אחד הוטרינרים במרפאה, אולם למעט גוש נוקשה שהורגש בעת מישוש הבטן, לא ניתן היה לקבוע ממה הוא סובל. בנסיון לברר מה טיבו של אותו גוש מסתורי בוצע למייקי צילום רנטגן, בו נראה גוש עגול, בשלפוחית השתן (המצוייה בחלקה האחורי של הבטן). הגוש נראה גדול למדי ותפס את כל חלל השלפוחית.

 

בשל מצבו של מייקי הוחלט לנתחו, על מנת להוציא את אותו גוש מסתורי.
במהלך הניתוח חדר הוטרינר לחלל שלפוחית השתן והוציא אבן עגולה, גדולה.

 

תופעה של הווצרות אבנים בדרכי השתן מוכרת בחיות מחמד ובעיקר בארנבונים. הסיבה לכך היא, בדרך כלל, הזנה לא מאוזנת ומנות מזון הכוללות כמויות גבוהות של סידן. אבנים בדרכי השתן גורמות לבעיות במתן שתן, לכאבים חזקים, למחלה קשה ועלולות לגרום אפילו למוות. חשוב להדגיש – האבן לא הגיעה לשלפוחית השתן ממקור חיצוני (כלומר הארנבון לא אכל אבן) – היא נוצרה בשלפוחית בשל רמות סידן גבוהות. אי לכך ישנה חשיבות מכרעת להאכיל ארנבונים במזון מיוחד המתאים להם, תוך הקפדה שמזון זה לא יכיל כמויות סידן גבוהות מהרצוי.

ואשר למייקי – לאחר הוצאת האבן הוא התאושש היטב מהניתוח, החלים במהירות, וחזר לאכול בתיאבון (מזון דל בסידן – כמובן)!!!

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה