עוויתות / אפילפסיה בכלבים


מאת: ד"ר דורון נרי וד"ר דליה רוזנבאום - וטרינרים

במבה, כלבת ניו-פאונדלנד שחורה כבת שלוש נראתה מוזר. משהו הציק לה ושירה, בעליה לא בדיוק יכלה לומר. במבה בדיוק שבה מטיול ארוך בפארק ולרוב היא ניגשת ישר לצלחת האוכל שלה לארוחה דשנה. היום במבה פסעה באי נחת בין המטבח לסלון כשלפתע קרסה תחתיה והחלה להתעוות. שירה לא ידעה מה לעשות, היא החליטה להתקשר מייד למרפאה הוטרינרית. היא התבוננה בכלבתה מריירת, מניעה את רגליה במעין פידול ולא מגיבה לקריאות בשמה. הטלפון צלצל, על הקו היה הוטרינר שחזר  אל שירה מייד. שירה תיארה מה קורה לבמבה והיא הונחתה להביא את במבה ישירות למרפאה לבדיקה רפואית. לאחר מספר דקות במבה סיימה את ההתקף. היא קמה, התנודדה ונראתה כעיוורת.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

עוויתות הן מחזה מאוד מבהיל בכל סוג של בעל חיים ובמיוחד בחיית המחמד הפרטית שלך.
בכתבה זו נסקור את הגורמים לעוויתות ואת הקשר בין עוויתות לאפילפסיה שכן הן אינם מושגים זהים.

 

מה זו עווית?

הסיבה שבגינה נוצרת העווית היא פעילות בלתי תקינה של המוח הגדול (צרברום).
מערכת העצבים מופעלת ע"י תאי עצב מיוחדים אשר מייצרים מתח חשמלי וכך מעבירים את המסר הרצוי מן המוח אל הגוף. המסר עובר מתא עצב אחד למשנהו עד לאיבר המטרה לדוגמא הזזת האצבע.

במצב של עווית אין שליטה על ייצור המתח החשמלי המדובר ויש יצירה והעברה של מסרים חשמליים ללא בקרה או הפסקה. הגוף מגיב בהתאם להוראה שניתנה מלמעלה וכך נוצר מצב של הפעלת מערכות שונות בגוף כולל שרירים, בלוטות הפרשה כגון רוק ועוד.
העווית יכולה להיות כללית ולכלול את כל הגוף מבחינת התגובה הנראית לעין או חלקית, ובה לדוגמא נראה רק פעולה עצבית חריגה אחת או שתיים כגון "טיקים" בפנים.
בסיומו של התקף עוויתי הכלב לרוב עושה את צרכיו ואף משתין. לעיתים קרובות בתקופה שלאחר העוית בעל החיים נראה עיוור. תקופה זו יכולה להימשך עד מספר שעות מן ההתקף.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

הגורמים לעוויתות

ישנם מספר מצבי מחלה שיכולים לגרום לעוויתות וניתן לחלק אותם לשתי קבוצות עיקריות:

קבוצה ראשונה – סיבות הנובעות מבעיות במערכת העצבים המרכזית (מח גדול)

קבוצה שניה – סיבות הנובעות מבעיות אחרות בגוף המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית

 

סיבות הנובעות מבעיות במערכת העצבים המרכזית

• מחלת האפילפסיה – נפוצה בכלבים בגיל צעיר (שנה עד שלוש בממוצע) ונובעת מפעילות חשמלית בלתי תקינה במוח. היא מאופיינת ע"י התקפי עוויתות מחזוריים כאשר בין התקף להתקף הכלב בד"כ נורמלי. מדובר בבעיה תורשתית המתגלה בגילאים הללו.
לכן לפי הסבר זה כל אפילפסיה היא עווית אך לא כל עווית היא אפילפסיה...

• מחלת הכלבלבת (דיסטמפר) – מחלה מדבקת יחסית נפוצה בכלבים לא מחוסנים. הווירוס תוקף את מערכת הנשימה והמערכת הנוירולוגית. ניתן להימנע מהדבקות במחלה באמצעות סדרת  החיסונים השגרתית לגורים.

• פגמים מולדים במוח

• גידולי מוח

• דלקות תוך מוחיות

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

סיבות הנובעות מבעיות כלליות בגוף המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית

• הרעלות – ישנם מספר חומרים שיגרמו לעוויתות באם יאכלו ע"י הכלב. מדובר בעיקר בקבוצת הזרחנים האורגנים המשמשים להדברה כנגד מזיקים אך גם קרבמטים ותרדמון.

• בליעת תרופות של בני אדם

• היפוגליצמיה – סוכר נמוך בדם. מצב זה נגרם בגורים צעירים מגזעים קטנים בעלי מאגרי סוכר נמוכים בגוף או בחיות סוכרתיות אשר קיבלו מנת יתר של אינסולין

• חום גבוה

• סידן נמוך בדם – בכלבות מניקות בד"כ מגזעים קטנים

• מחלות כבד

• מחלות סרטניות

ישנם כמובן גורמים נוספים להתרחשות עוויתות אך הנפוצות והעיקריות שבהן פורטו.

 

הטיפול בעווית

עזרה ראשונה

 

אבחון וטיפול במרפאה אצל וטרינר

הטיפול קצר הטווח בעווית משותף לרוב סוגי העוויתות ומטרתו להביא להפסקת העווית במיידי. מטרה זו מושגת ע"י תרופות נוגדות עוויתות.
לאחר הפסקת העווית אנו מתחילים בניסיון ההבנה של סיבת העווית וזה כולל בדיקה פיסיקלית, בדיקות דם ולעיתים רנטגן, אולטרה סאונד ואף סי.טי.

 

אנו מטפלים בבעל החיים בהתאם לגורם הראשוני לעווית. מטרת הטיפול היא להוריד למינימום את מספר ההתקפים ואף להפסקתם בהתאם לסיבה.
בעת תחילת הטיפול ועד להשגת המינונים הרצויים של התרופות בדם אנו נותנים לבעלים מזרק עם חומר נוגד עוויתות המוזרק לבעל החיים(ללא מחט) לרקטום בעת התקף.

 

ומה עם במבה?

לאחר בירור מעמיק אצל וטרינר שכלל אף סי.טי. היא אובחנה כחולה באפילפסיה והחלה טיפול נוגד עוויתות שהוריד באופן משמעותי את תדירות התקפיה.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה