בעיות מפרקים בכלבים והטיפול בהם


מאת: ד"ר ערן גרין 

השלד – מבנה מופלא המבדיל אותנו, בעלי החוליות (יונקים, עופות, זוחלים דו חיים ודגים) משאר יצורי העולם.
השלד מורכב בעיקרו מעצמות ומשרירים והוא המעניק צורה, תמיכה ויציבות לגוף ומאפשר לנו את המגוון הרחב של התנועות אותן אנו מסוגלים לבצע (הליכה, קפיצה, אחיזה, לעיסה, דיבור וכו' וכו').

 

בגופו של הכלב, כמו גם בגופם של מרבית היונקים, עצמות רבות (מעל 200). חיבור של עצם אחת לעצם אחרת (או למספר עצמות שכנות) קרוי מפרק. המפרק מכיל רצועות המחברות את העצמות זו לזו, סחוס מפרקי ורקמת חיבור. הסחוס עוטף את קצות העצמות באזור המפרק ומגן עליהן. הוא מתפקד כבולם זעזועים ותורם לתנועה חלקה של המפרק ע"י הפחתת החיכוך.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

חלק מהמפרקים מאפשרים תנועה של העצמות (למשל מפרק המרפק המאפשר פשיטה וכיפוף של עצמות הזרוע, מפרק הירך המאפשר תנועה סיבובית של עצם הירך והרגל לעומת האגן), בעוד מפרקים אחרים אינם מאפשרים תנועה כלל (למשל מפרקים בגולגולת).


על מנת לאפשר תנועה על כל מרכיבי המפרק (עצמות, רקמות חיבור וליגמנטים, סחוס מפרקי ועוד) להימצא בתיאום מושלם פיזי ותפקודי זה מול זה. כל שינוי במיקום אחד מהאלמנטים המרכיבים את המפרק, או פגיעה, ואפילו קלה באחד ממרכיביו יפגע בתפקודו, דבר היבוא לידי ביטוי באי יכולת לבצע את התנועה הרצויה או בכאב רב. לדוגמא, שחיקה והרס של הסחוס המפרקי גורמים לפגיעה בתפקוד המפרק. פגיעה זו מלווה בכאב רב, דבר העלול להתבטא בצליעות ובבעיות תנועה. (הדבר שקול לרכיביה של מכונה חשמלית כל שהיא. תזוזה או נזק לאחד מרכיביה עלול להשבית את המכונה כולה).

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

כשמדובר בבריאות מפרקים, התקופות החשובות ביותר בחייו של כלב הן תקופת הגדילה ותקופת ההזדקנות;
• גורים: קיימת חשיבות מכרעת להתפתחות תקינה של המפרקים בגורים, שכן זו תשפיע על כל מהלך חייו של הכלב. מחקרים מראים שלכלבים מגזעים גדולים יש נטייה גנטית לפתח מחלות עצמות ומפרקים  במהלך תקופת הגדילה שלהם, וזאת כתוצאה מהתפתחות לא תקינה של סחוסי המפרקים, העלולה להיגרם בשל עומס יתר על המפרקים או בגלל טראומה. גם להזנה אותה מקבל הגור תפקיד מכריע באשר להתפתחות גופו ומפרקיו. לעיתים נראה את תוצאות/פירות התהליך רק בגיל מבוגר, בו כבר עלול להיות מאוחר מדי לתקן את שניזוק.כך למשל: חוסר תזונתי בעת הגדילה עלול לפגום בהתפתחותו התקינה של השלד ולהוביל לבעיות גדילה, מנגד – גם האבסה או הזנה לקויה בעודף (תוספות סידן בלתי מבוקרות, למשל) עלולות לגרום לנזקים. גורים מגזעים גדולים הגדלים מהר מדי, או באופן חסר פרופורציה, עלולים לפתח בעיות מפרקים בהגיעם לגיל בגרות. עובדות אלה יוצרות אתגר של ממש בפיתוח נוסחה תזונתית מיוחדת לגזעים גדולים במהלך תקופת הגדילה וגיל הבגרות. גורים מגזעים גדולים צריכים לקבל תזונה שתתרום להתפתחות הפרופורציונאלית והתקינה של העצמות והסחוסים במהלך תקופת הגדילה. כאשר הם מגיעים לגיל בגרות, הם זקוקים לתזונה שתשמור על בריאות העצמות והמפרקים. לרבות מחברות המזון, ובייחוד למובילות שביניהן, דוגמת חברת יוקנובה , ישנם מוצרים המותאמים לגורים בכלל, ולגורים של כלבים מגזעים גדולים, בפרט.
ניתן ומומלץ להיוועץ עם אחד מרופאי המרפאה באשר להזנה האופטימאלית בעבור כלבכם.

 

• כלבים מבוגרים: עבור הכלב הזקן, לבריאות המפרק יש השפעה מכרעת על איכות החיים: מפרקי הכלב, כמו חלקיה של מכונה הפועלת ללא הפסקה, נתונים במשך כל שנות חייו למאמצים שונים וללחצים משתנים. כל עוד הכלב צעיר, והמפרק מתפקד כראוי, הכלב (ואנו כבעליו) כלל לא שמים לב אליו. אולם, עם הגיל, ובייחוד בעקבות שחיקת שכבת הסחוס המגנה על שטח פני, מופיעות בעיות שונות דוגמת כאב, צליעות, ירידה בפעילות ובמקרים קיצוניים אפילו חוסר אכילה וחוסר יכולת תזוזה.
אצל רבים מהכלבים הבוגרים הגדולים, מפרקים קשיחים וכואבים הם תוצר לוואי של מחלות מפרקים המתפתחות במהלך הגדילה, או של דלקת מפרקים ועצמות ניוונית (אוסטאו ארתריטיס) שהיא תהליך נורמאלי המתרחש בעת ההזדקנות. בתהליך זה חל הרס מתמשך של רקמת הסחוס ודלקת של המפרק בעקבותיו. המפרקים המועדים ביותר להתפתחות בעיות מפרקים אצל כלבים מגזעים גדולים הם מפרק הכתף, הברך ומפרקי האגן. בכלבים זקנים, דלקת הפרקים מתבטאת בדרך כלל במצב המכונה DJD –degenerative joint disease - "מחלת מפרקים ניוונית". במצב זה שטח פני המפרק הופכים מחוספסים בעקבות שחיקה של הסחוס המפרקי וחיכוך מוגבר בין העצמות השונות המרכיבות את המפרק. תופעה זו, הגורמת לכאב רב, הולכת ומחמירה עם הגיל, ומובילה עד למצב בו הכלב לא מסוגל לקום.

 

אז מה עושים?
בכל מקרה בו הכלב שלנו מראה סימנים של צליעה, גרירת רגל, כאב, או כל ירידה בפעילות, מומלץ כמובן להביאו למרפאה, שם יערוך הרופא בדיקה מקיפה, על מנת לנסות ולאבחן מה המקור לבעיה (כמובן, שלכל אחד מהסימנים הנ"ל יכולות להיות סיבות רבות, ועל כן ישנה חשיבות רבה לבדיקה הרפואית).
במידה ותוצאות הבדיקה יובילו לכך שמקור הבעיה הינו בעיית שלד או מפרקים ניתן להיעזר בצילום רנטגן לשם אבחון (כך למשל – שינויים ניווניים מתקדמים במפרק, DJD, ניתנים להדגמה בצילום רנטגן).


במקרים רבים, במיוחד בכלבים מבוגרים, ייתן הרופא טיפול אשר יכלול חומרים נוגדי דלקת ומשככי כאב כגון סטרואידים או חומרים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, דוגמת רימדיל. לתרופות אלה יכולת טובה מאד להקל על הסבל של בעל החיים. פעמים רבות ילווה הטיפול בהמלצה לשינוי בהרגלי הפעילות של הכלב, כמו מנוחה, טיולים קצובים וכו. במקרים בהם סובל הכלב מעודף משקל, ימליץ הרופא על שינויי הזנה, מתוך כוונה להפחית ממשקלו. הפחתת המשקל עשויה להקל על מפרקי הגוף ולשפר מאוד את התנהלות הכלב. חשוב להדגיש כי הטיפולים הללו מתמקדים בהפחתת הכאבים ואין בהם כדי לרפא או לפתור את הגורם לבעיה.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

בשנים האחרונות התגלו 2 חומרים, ממקור טבעי, המסוגלים לסייע בשמירת בריאותו של המפרק; גלוקוזאמין וכונדרואיטין סולפט הן שתי תרכובות טבעיות בגוף הנחוצות להזנת סחוסי המפרקים ולסיכוך המפרקים. הגלוקוזאמין נוצר בגוף משילוב של סוכר (גלוקוז) וחנקן (אמין). לתרכובת זו תפקיד חשוב בשמירה על בריאותו וגמישותו של הסחוס, והיא עוזרת להתחדשות הסחוס. כונדרואיטין סולפט מיוצר אף הוא בגוף משתי פרודות דמויות סוכר המתחברות זו לזו. שרשרות ארוכות של כונדרואיטין סולפט מהוות חלק מבסיס רקמת הסחוס ותורמות ליכולת העמידה של הסחוס בלחצים ועומסים וליכולתו לתפקד כבולם זעזועים. הכונדרואיטין מעודד גם יצירת מרכיבים סחוסיים אחרים ומונע את התפרקות הסחוס. מחקרים הראו כי, רמות מוגברות של גלוקוזאמין וכונדרואיטין סולפט בתזונה עשויות לתרום להתחדשות הסחוס, ובכך להגן על שכבת הסחוס במפרקים. אי לכך חברות מזון מובילות החלו להכניס את הרכיבים הללו למזונותיהם. אולם - חשוב לציין כי פעמים רבות, בייחוד כשמדובר בכלבים מתבגרים או מזדקנים, אין די בכמות המוספת למזון ועל כן מומלצת תוספת של הרכיבים הללו, בצורת כדורים או נוזל הניתן לכלב דרך קבע (מוצר נפוץ, הקיים במרפאתנו קרוי COSEQUIN/HIP&JOINT, וניתן לכלבים רבים, רבים המטופלים על ידנו. גם בני אדם רבים נוטלים דרך קבע תכשיר דומה, הקרוי מגה-גלופלקס).


תחילת שימוש מוקדם בתכשירים הללו (בייחוד בכלבים המועדים לפתח בעיות מפרקים) עשוי לסייע רבות בשמירת חיוניותו ופעילותו התקינה של כלבכם בגיל מבוגר.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה