קטרקט בכלבים


מאת: ד"ר דורון נרי וד"ר טל מאייר / וטרינרים

קטרקט הוא אחד הבעיות הנפוצות ביותר המשפיעות על עיניי הכלב.

ישנם הרבה סיבות ומופעים של קטרקט, הוא קיים בכל הגזעים ובכל הגילאים, אולם נפוץ יותר בגיל מבוגר ובגזעים מסויימים.

 

מהו קטרקט?
המילה קטרקט משמעותה "שבירה", הכוונה היא להפרעה במעבר קרני האור בעדשת העין.ההפרעה גורמת לאבדן השקיפות של העדשה ולירידה בראיה. לרוב הקטרקט נראה כמראה של "קרח" או "ענן" בתוך העין ומצוי בעדשת העין.

 

הזדקנות עדשת העין – Nuclear sclerosis
לעיתים קרובים אנשים מביאים למרפאתנו לבדיקת וטרינר, את כלבם הקשיש ומתלוננים שיש לו "קטרקט", לרוב אין מדובר בקטרקט אלא מצב נפוץ בהרבה שהוא למעשה הזדקנות עדשת העין או בתרגום מאנגלית – "הצטלקות גרעין העדשה".
מדובר בשינוי נורמלי הקשור לגילו של הכלב וגיל העדשה. המראה הוא של אזור אפור במרכז העדשה, לרוב קורה ב-2 העיניים במקביל ובכלבים מעל גיל 6 שנים. אבדן השקיפות קורה עקב היווצרות שכבות חדשות של עדשה ודחיסה של השכבות מבחוץ פנימה (בדומה לסימנים בגזע עץ המסמלים על גילו).
התופעה הינה טבעית, לרוב אינה מפריעה לראיה בצורה חמורה ואינה מצריכה טיפול וטרינרי.

 

איך נוצר קטרקט?
ישנם מספר סוגי קטרקט ומספר סיבות להיווצרותו, אבל כולן יוצרות מופע דומה. עדשה נורמלית מכילה 67% מים ו-33% חלבון. ישנה מערכת מורכבת של משאבות שדואגות לשמירה על המצב הטבעי, אך כאשר ישנו כשל, ולא חשובה הסיבה, יותר מים נכנסים לעדשה, כתוצאה מכך כמות החלבון עולה ויש פגיעה בשקיפות של העדשה ומופע של קטרקט.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

גיל הופעת הקטרקט
גיל ההופעה תלוי בסוג הקטרקט, גיל ההופעה חשוב בעיקר ע"מ לסווג את הקטרקט כתורשתי בגזעים מסויימים.
בכל מקרה, כדאי להביא את הכלב לבדיקת הוטרינר על-מנת לקבוע האם מדובר בקטרקט, ואם כן, מאיזה סוג.

 

קטרקט מולד
קטרקט שמופיע כבר בלידה, לרוב קורה ב-2 העיניים, ומאובחן ע"י הוטרינר בבדיקות שגרתיות של הכלב. למרות העובדה שהכלב נולד איתם, זה לא מבטיח שזו בעיה תורשתית! רעלנים או זיהומים עלולים לגרום לתופעה בכלבים אלו טרם לידתם, אולם ישנם קטרקטים כאלה גנטיים כמו למשל בכלבי שנאוצר מיניאטורי.

 

קטרקט התפתחותי

מופיע בשלב מוקדם בחיי הכלב, לרוב גנטי, אולם עלולים להתפתח גם כתוצאה מטראומה, סכרת, זיהום או הרעלה. 

 

קטרקט בגיל מבוגר
מופיע לרוב מעל גיל 6 שנים, התופעה נפוצה הרבה פחות בכלבים מאשר אצל בני אדם, לרוב מתבלבלים בינה לבין הזדקנות נורמלית של עדשת העין.

 

קטרקט תורשתי
עלול להתפתח עם בעיה אחרת בעין או להופיע ללא בעיות נוספות. במידה והוכח שמדובר בבעיה גנטית אין להרביע את הכלב! מספר גזעים נפוצים בארץ בהם ישנה תופעה כזו: קוקר ספניאל אמריקאי, בוסטון טרייר, רועה גרמני, גולדן רטריבר, לברדור רטריבר, שנאוצר מיניאטורי, האסקי סיבירי, בול טרייר, פודלים ווסטי.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

בעיות מטבוליות
הבעיה הנפוצה ביותר שקשורה להיווצרות קטרקט היא סכרת. בכלבים סכרתיים ישנה עליה בכמות הגלוקוז התוך עדשתי (עקב עלייתו בדם). הגלוקוז העודף הופך לסורביטול(סוג אחר של סוכר) שגורם לכניסה של מים לתוך העדשה.
הכניסה של המים גורמת לשבירת סיבי הקפסולה של העדשה ולקטרקט. הופעת קטרקט בכלבים סכרתיים יכולה להופיע בפרק זמן קצר ביותר אם הסכרת לא מטופלת, ולרוב יש פגיעה ב-2 העיניים.

 

טראומה
פגיעה בעדשה עלולה לגרום להיווצרות קטרקט. לרוב הפגיעה היא רק בעין אחת.

 

טיפול
כיום הטיפול הוטרינרי המוצע בכלבים, הוא ניתוח להוצאת העדשה. אין כיום טיפול תרופתי יעיל לבעיה.
ישנן מספר שיטות כירורגיות להוצאת העדשה הפגועה, חלקן מוציאות את כל העדשה ואת הקפסולה הסובבת אותה, חלקן ממיסות את העדשה ושואבות אותה. 
כהכנה לניתוח יש לבצע מספר בדיקות ע"מ לוודא שהכלב אכן מועמד מתאים לניתוח ולהבטיח תוצאות טובות.
ישנם מקרים בהם עדיף לדחות את הניתוח או לא לבצע אותו כלל, כגון: כלבים סכרתיים לא מאוזנים (הניתוח מתבצע לאחר שהכלב מאוזן לפחות 3 חודשים), כלבים אגרסיביים שלא מאפשרים טיפול לפני ואחרי הניתוח או כלבים שישנה אצלם כבר פגיעה ברשתית ולכן ניתוח לא ישפר את מצבם. 

 

חשוב לזכור – הניתוח הינו קשה ויקר, אך חשוב מכך מצריך טיפול אינטנסיבי לפניו ואחריו ע"מ להגיע להישגים טובים!

 

וטרינר הרצליה

וטרינר רמת השרון