מאת: דר. דורון נרי
Signalment: לילה, נקבה מעוקרת בת שנתיים.
היסטוריה: כלבה מחוסנת ומתולעת ללא היסטוריה רפואית קודמת. הגיעה למרפאה לאחר תאונת דרכים עם צליעה 5/5 על רגל ימין אחורית (לא נושאת משקל כלל על הרגל).
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
בדיקה פיזיקלית: רגל ימין קצרה מרגל שמאל. כמו כן, ברגל ימין ה- tuber ischii, ה- greater trochanter וה- crest of ilium נמצאים בקו ישר ואינם יוצרים משולש כמו במפרק ירך תקין ממצאי הבדיקה מצביעים על פריקת ירך קרנידורזלית בצד ימין.
אבחנה מבדלת: סבלוקסציה אקוטית של מפרך הירך משני ל- Hip Dysplasia, שבר של צוואר הפמור או שבר אצטבולרי.
בדיקות נוספות: נעשו צילומי רנטגן של מפרק האגן – lateral ו- VD. נראתה פריקה קרניודורזלית של מפרק ירך בצד ימין
טיפול: נוסתה רדוקציה סגורה של המפרק כאשר הכלב במנח לטרלי תחת הרדמה כללית (TIVA – קטמין וואליום). לא ניתן היה להגיע לרדוקציה יציבה כך שראש הפמור יישאר באצטבולום ולכן הוחלט על רדוקציה פתוחה.
טיפול כירורגי:
קיימת אינדיקציה לרדוקציה פתוחה כאשר ישנה קריעה של ה- fovea capitis או במקרים בהם לא ניתן לשמור על ראש הפמור באצטבולום לאחר רדוקציה סגורה (כמו במקרה הנ"ל).במהלך הרדוקציה יש לבצע אקספלורציה של מפרק הירך כדי להעריך את הנזק לרקמות רכות ואת הסיכוי להצלחה של ביצוע רדוקציה פתוחה (יש מקרים בם אין ברירה אלא לבצע הליך קיצוני יותר כגון החלפת מפרק ירך או הסרת ראש פמור). ישנן מספר אופציות לביצוע רדוקציה פתוחה כגון capsule reconstruction, transacetabular pin, translocation of the greater trochanter ועוד.
אנו בחרנו בשיטה של elastic external fixator שיתרונה העיקרי על פני השיטות האחרות הוא בכך שהכלב חוזר לשאת משקל על הרגל כמעט באופן מיידי.
לכן ניתן להשתמש בשיטה זאת גם בכלבים שנעשתה בהם רדוקציה סגורה אך לא ניתן לבצע חבישת המר-סלינג בגלל מוגבלות או בעיה ברגל הנגדית.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
ביצוע ההליך:
חיבור הפינים חיצונית ע"י תחבושת אלסטית או גומיות עבות תוך מתן תשומת לב להגנה על העור מפני התחבושת.
Post-op
הכלב שוחרר לביתו ביום הניתוח וכבר באותו יום חזר להשתמש ברגל. הבעלים הגיעו לביקורת כל 3 ימים על מנת לשטוף את נקודות היציאה של הפינים מהעור ולוודא שאין נקרוזיס. לאחר 14 יום הוצאו הפינים בקלות והכלב חזר לחיו הרגילים.
וטרינר הרצליה
וטרינר רמת השרון