מאת: דר. דורון נרי - וטרינר
יחד עם הים, השמש הזורחת והחופש הגדול, מביא עמו הקיץ גם מני בעיות ומחלות לבעלי החיים.
אחת מהמחלות היא ההוט ספוט, וכשמה כן היא, ד"ר דורן נרי וטרינר על הנקודה החמה.
לעיתים מאוד תכופות, במיוחד בקיץ, אתם קובעים תור לוטרינר, כיוון שחיית מחמדכם (כלבים במיוחד), נוברים ונושכים באזור מסויים בעורם, והאזור נראה לח ואדום. המקום נראה לכם הולך וגדל, תוך שעות ספורות, ולעיתים אפילו תוך שעה - ואתם שואלים את עצמכם מה יש לכלבי?
מהי ה- hot Spot?
שם המחלה הוא הוט ספוט (Hot Spot), וכן היא נקראת גם Moist Exema, כלומר אקזמה לחה או פצעי קיץ, שזה בעצם דלקת עור חריפה היכולה להופיע בצורה ספונטאנית בכל אזור על כלבכם (מסיבה לא כל כך בורה אצל חתולים מחלה זו נדירה), ויש לה נטייה לגדול ולנדוד בצורה מהירה.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
אזורי הגירוי האופיניים הם פנים, צידי הזנב והגפיים והסיבה לנגע הנ"ל, היא כל דבר שגורם לשבירת שכבת העור החיצונית;
בעקבות השבירה יש לחות על העור הפגוע הגורם ליצירת סביבה מתאימה לדלקת חיידקית (זיהום) בעור וגורמת לגירוי עצמי - ככל שיש יותר גירוי וליקוק העור, כך מתפתח זיהום קשה יותר.
הלחות על העור יכולה לבוא גם מאמבטיה שנעשתה בזמן האחרון, או מסימני חרדת נטישה מרטיבות של גשם, מגלגול על דשא רטוב או מפצע של גירוד שבא מעקיצה של פרעושים וקרציות, שנפוצים מאוד בתקופת הקיץ. ההפרשה הנוצרת מהגירוי וכן הלחות על העור היא מקור להתרבות חיידקים.
כפי שציינתי, המחלה יותר נפוצה בקיץ וזאת כי יש יותר סיבות לגירודים מפרעושים, קרציות, אבקנים, רחיצות, ים, מליחות ואפילו משעמום, ואז יש יותר פצעים מהגירוי העצמי. ברגע שהכלב מגרד את עצמו נעשה לו עור יותר מגורה ואז הא שוב פוצע את עצמו - תהליך של כדור שלג שהולך וגדל, ולכן האזורים הנגועים גדלים בקצב מהיר ויותר ויותר חיידקים מתרבים באזור.
הטיפול ב- hot Spot גורם סבל, כי ככל שעובר הזמן הנגע גדל והוא נהיה יותר מזוהם ויותר מציק לכלב. לכן, הטיפול לרוב הוא עם קולר אליזבטיאני, המונע מהכלב לגרד את הנגע, גילוח המקום הנגוע, חיטוי הפצע, זריקה נגד גירודים, משחה מקומית פעמיים ביום שבה יש מרכיבים אנטי חידקיים וסטרואידים שמורידים את הגירוי. לעיתים גם מורחים על הפצע חומר מר כדי שהכלב לא ירצה ללקק את הנגע.אם יש זיהום רציני באזור הנגע, ניתן לעשות תרבית של חיידקים מהאזור ולרוב יש תגובה יפה לטיפול באנטיביוטיקה מקומית וסיסטמית (כדורים/סירופ) נגד חיידקים אלו. הטיפול האנטיביוטי נעשה בצורה של זריקה אנטיביוטית וכדורים למשך 7 ימים, לעיתים נותנים גם אנטי היסטמינים.
מניעה וטיפול קבוע נגד קרציות ופרעושים, עם חומרים דוגמת אדוונטיקס או פרונטליין פעם בחודש: לרסס או לשים טיפות על הכלב, להבריש את הכלב באופן קבוע, להשגיח שאין פצעים על העור, לרחוץ את הכלב לאחר רחיצה בים, לספר בקיץ כלבים עם פרווה ושערות ארוכות (כשמגלחים את הכלב יש פחות סיכוי ללחות בעור, מכיוון שיש יותר אפשרויות לאידוי רטיבות העור), לשחק איתם יותר, לתת צעצועים מיוחדים לכלב כדי שלא יהיה להם משעמם וכן טיולים יותר ארוכים בכדי שהכלב יהיה עייף ומרוצה.
Lick Granuloma יכול להתחיל ב- Hot Spot, והוא אזור גירוי יותר רציני שנמצא על קצוות הרגליים של כלבים, הנגרם מגירוי של הפה, ליקוק המקום וזיהום חוזר שיוצר רקמת דלקת מקומית שמאוד מגרה את הכלב. לרוב יש במקום זיהום כרוני, התעבות מאוד גדולה של העור באזור הליקוק ופצע שמפריש מוגלה ודם. במקרה של Lick Granuloma צריך טיפול ארוך טווח עם כובע אליזבטיאני, כדי שהכלב לא יגע בפצעיו למשך כ- 30 ימים, משחת עור מרגיעה למשך אותה תקופה, משחה/ספריי עם טעם מר כדי שהכלב לא ילקק את הפצע וכן טיפול ארוך טווח עם כדורים שמרגיעים את אזור הגירוי. החדשות הרעות במקרה של hot spot שלרוב זו מחלה שחוזרת על עצמה לפעמים אפילו מספר פעמים בשנה.
החדשות הטובות הן שעם מניעה טובה אפשר למזער את מספר הפעמים שכלב חולה במחלה ואין סכנה לחיי הכלב וכמובן שהמחלה אינה מדבקת לבני אדם.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה