האם וכיצד לרכוש חיית מחמד בחו"ל ולהביאה ארצה


מאת: ד"ר דורון נרי - וטרינר

 

אנשים רבים מעוניינים לנסוע לחו"ל ולהביא עימם חזרה ארצה גור כלבים מתוק למזכרת. החלטנו לכתוב מאמר זה בכדי לעזור בהחלטה לגבי כדאיות הליך שכזה וסיוע לאלה שמעוניינים לבצעו.במאמר זה נסקור יתרונות וחסרונות של רכישת והבאת גור מחו"ל, נסביר את חוקי המדינה הרלוונטים ולבסוף נעניק טיפים כדאיים לעולה הכלבלבי החדש.

 

אנו נתייחס במאמר זה לכלבים גזעיים בלבד שכן זהו רוב רובם של המקרים. איננו ממליצים רכישה של גורים מעורבים והטסתם לארץ ולו רק בשל העובדה כי קיים שפע רב של גורים מעורבים מקסימים המחכים למסירה בעמותות רבות בארץ.

 

ניתן לחלק ייבוא כלבים לארץ לשתי קטגוריות נפרדות: ייבוא אישי וייבוא מסחרי. ייבוא אישי מתייחס להבאה של עד שני כלבים/חתולים לצורכם הפרטי של המייבאים. אנו נעסוק כמובן בייבוא האישי ובחוקים והפרוצדורות הכרוכות בכך.

 

בחירת הגור/ החתלתול

 

כל האמור לעיל מתייחס גם לחתלתולים.

 

בית גידול : קיימת עדיפות ראשונה לקנייה מבית גידול ידוע ומוכר עם המלצות מאנשים בתחום.

 

החנות: יש להקפיד ולקנות את הכלב בחנות לחיות מחמד שנראית רצינית, נקיה ושומרת על תנאי מחיה טובים לבעלי החיים המוצעים לרכישה בה. עשו סיבוב לפני הקנייה בחנות ווודאו שקיימים בה תנאי מחיה טובים הכוללים טמפרטורת חדר סביר (דהיינו חימום במדינות קרות וקירור במדינות חמות כגון תאילנד), אוורור החנות, נקיון הכלובים והחנות, צפיפות בעלי החיים בתוך הכלובים ומתן מזון הולם ומים טריים.רצוי להימנע ככל האפשר מלקנות בעלי חיים בדוכני שוק או בצידי הרחוב שכן אין לדעת מה היו תנאי החזקתם ו/או חיסונם לפני רכישתם.

 

הגור: יש לוודא שהגור הינו בן שלושה חודשים לפחות וקיבל לפחות שתי זריקות חיסון-משושה(או משולשת) וכלבת. הדרישה ע"פ החוק הישראלי היא למתן כלבת ובדיקת נוגדני כלבת. יש לעיין בפנקס החיסונים למרות שאין וודאות לגבי אמיתות החיסונים ואנו נתקלים במקרים רבים בפנקסים מזוייפים.התבוננו בגור עצמו – מעבר להיותו "הורס" ומקסים יש לבחון היטב עד כמה שתוכלו את מצב בריאותו. יש לשים לב שהגור אינו סובל מהפרשות מרובות מן העיניים והאף. על הגור להיות עירני ובעל תיאבון טוב. התבוננו בעורו וודאו שאינו סובל מקרחות על גבי גופו. כדאי לבדוק שנית אם הגור זכר או נקבה כי לעיתים קיים בלבול ו"חומי" מגיע ארצה ומגלים שהוא בעצם "חומה". במקרה של גור זכר כדאי לנסות לבדוק אם יש לו שני אשכים. אשך אחד או גור ללא אשכים יכול ליצור בעיה רפואית בשלב מאוחר יותר בחייו.


אנו נתקלים בעשרות מקרים של כלבים אשר נקנו בריאים כביכול וכשבוע לאחר מכן פיתחו מחלות שחלקן קטלניות. לא ניתן בוודאות לדעת זאת ביום הקניה אך ניתן לצמצם את התופעה אם מקפידים על הכללים אשר פירטנו.


גזע: על פי חוק יבוא בעלי חיים של משרד החקלאות חל איסור  על יבוא כלב ששייך לגזע מסוכן וכן כלב שהוא הכלאה של גזע מסוכן וקיים דמיון בין דפוסי התנהגותו ותכונותיו הפיסיות לאלו של כלב השייך לגזע מסוכן.הגזעים המוגדרים כמסוכנים הם: אמריקן סטאפורדשייר בול טרייר (אמסטאף), בול טרייר, דוגה ארגנטינאי, טוסה יפני, סטאפורדשייר בול טרייר (סטאף אנגלי), פיט בול טרייר, פילה ברזילאי ורוטווילר.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

ווטרינר: מומלץ מאוד לקחת את הגור עוד בהיותכם בארץ הרכישה, לרופא ווטרינר אשר אינו קשור לבית הגידול או לחנות בו רכשתם את הגור.  הווטרינר ייבדוק את הכלב ויחסן אותו מול עינכם. כך לפחות תוכלו לדעת שכלביכם אכן קיבל את החיסון והינו כשיר לטיסה.

 

הטיסה: מאוד חשוב להקפיד לברר עם חברת התעופה שלכם מוקדם ככל האפשר מהם התנאים והדרישות שלה להטסת הגור. קיים מגוון רב של דרישות ותנאים ואין עד היום אחידות בכל נושא הטסת בעלי החיים. קיימות חברות תעופה אשר מסרבות לאפשר הטסת בעל חיים בתוך תא הנוסעים אלא רק בתא המטען. לרוב ישנה הגבלה של גודל התיק/כלוב הנשיאה וכן הגבלת משקל של עד 8 ק"ג  (משקל כולל). רוב חברות התעופה דורשות תעודה המצהירה על בריאות בעל החיים מרופא ווטרינר. חברות התעופה ידריכו את הטסים באשר לדרישות מדינת האם באם יש. לרוב אין כל הגבלות על ייצוא כלבים וחתולים ומדובר במני חיות אקזוטיות וחיות בר.

 

דרישות משרד החקלאות, מדינת ישראל: בחוק יבוא בעלי חיים כמטען אישי מפורטות הדרישות מכל אדם המעוניין להביא ארצה בעל חיים מסוגים שונים. אנו נתייחס לכלבים וחתולים. יש צורך באישור בכתב מהשירותים הווטרינריים   לפי הדרישות הבאות:


1. בעלי החיים מלווים בתעודת בריאות שהוצאה 10 ימים לפני מועד היבוא ע"י רופא וטרינר ממשלתי בארץ המוצא המעידה שהינו בריא יחד עם הצהרת הבעלים כי בעל החיים היה ברשותם תשעים יום לפני הטיסה

 

2. בעל החיים חוסן בחיסון כלבת למעלה משלושים יום אך לא יותר משנה לפני צאתם לישראל (למעט בריטניה, יפן וקפריסין שאינם מחסנים לכלבת) יש לבצע בדיקת דם לנוגדני כלבת ע"י וטרינר שאושר לכך וע"י מעבדה מורשת ע"י OIE, לפחות 30 ימים לאחר החיסון. 

 

3. בעל החיים צריך להיות בעת הגעתו לארץ בגיל שלא פחות מ-4 חודשים.

 

4. יש לפקסס לשירותים הווטרינריים בפקס 03-9688963 פרטי בעל החיים ומועד חזרה משוער עד ארבעים ושמונה שעות לפני חזרה

 

5. כל כלב חייב להיות מסומן באמצעות סימון תת-עורי בשבב אלקטרוני שמשדר בתדר 134.2 קילוהרץ, ושניתן לקריאה באמצעות קורא שבבים העומד בתנאים שנקבעו ע"י ארגון התקנים         הבינלאומי.    ISOעוד מידע מפורט באתר הממשלתי של משרד החקלאות .

 

הדרישות אמנם מחמירות אך אם עומדים בהן ניתן להבטיח שלא יוטל הסגר על בעל החיים.משיחה עם הרבה אנשים החוזרים לארץ עם בעלי החיים שלהם עולה טענה כי כלל לא נבדקו מסמכיהם ע"י כל גורם בארץ. יחד עם זאת אנו לא ממליצים להסתכן וחשוב להצטייד בכל המסמכים הנדרשים כדי שלא תעברו את כך הדרך לגלות שבידיכם מסורב עליה!

 

נסכם בקצרה את היתרונות אל מול החסרונות ברכישה והבאת חיית מחמד ארצה:

יתרונות

 

חסרונות

 

טיפים להטסת בעל החיים-וודאו שכלביכם אכל ושתה מספר שעות לפי הטיסה. כלבים בוגרים יכולים לשהות בצום מספר שעות לפני הטיסה אם ידוע שסובלים מבחילות והקאות בנסיעות. גורים צעירים לרוב סובלים יותר מבחילות בנסיעה אך אסור למנוע מהם מזון כיוון שמאגרי האנרגיה שלהם קטנים הרבה יותר.-ספקו לחיית המחמד מגבת או פריט ביגוד שירפד את כלובו וישרה עליו בטחון. ניתן להוביץ צעצוע לעיסה בגודל בטיחותי- בטיסות ארוכות ניתן לרפד את תחתית הכלוב במשטחים סופגים חד פעמיים כגון חיתולים לחולים סיעודיים.- יש לוודא חורי אוורור באם חיית המחמד צריכה לשהות בכלוב- לא מומלץ לטשטש חיות מחמד צעירות ואף רצוי להימנע מלעשות זאת בחיות מחמד בוגרות אלא אם מדובר בחיות חרדתיות. רוב בעלי החיים עוברים את הטיסה ללא סיבוכים.

 

**מרכז וטרינרי רמת השרון מסיר מעליו כל אחריות בנוגע לרשום לעיל. אנא קחו בחשבון שחוקי המדינה משתנים מעת לעת ולפרטים מלאים ועדכניים פנו לשירותים הווטרינרים של משרד החקלאות.