מאת: קריסטין סלובידקר אסיסטנטית
ההשפעה החיובית של חיות מחמד על קשישים ידועה זה מכבר.
לא מעט בתי אבות ברחבי העולם מאשרים לקשיש לגדל חיית מחמד כחלק ממגוון השירותים הניתנים בבית האבות.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
לצערנו, בישראל המצב שונה. למעט בתי דיור מוגן ובתי אבות בודדים, אין המוסדות מתירים שהות של חיות מחמד בתחומם.
כאמור, ההשפעות החיוביות, הן בפן הרגשי והן בפן הפיזי, הן רבות: החיות שוברות את שגרת היום של המעון ומספקות אווירה חמימה יותר, מעניקות חום ואהבה לקשיש, מרגיעות מתחים ולחצים, מוסיפות לערנותו הכללית של הקשיש ואף עוזרות ליצירת קשרים חברתיים בין המתגוררים.
בעלי חיים מהווים אמצעי להפגת בדידות ודיכאון, וכן אמצעי להסחת הדעת. בעלי חיים יכולים לספק משמעות ותוכן לחייו של הקשיש. כתוצאה מהקשר, הטיפול בחיה וסדר היום הנוצר מההאכלה, המשחק והטיול היומיומי, הדימוי העצמי של הקשיש עולה.
במחקרים רבים, נמצא קשר ישיר בין הטיפול בבעל החיים ורווחתו של הקשיש. במחקר שנערך בשנת 1983 נמצא שנשים אשר החזיקו חיית מחמד וחשו קשר חזק אליה, היו יותר מאושרות מאשר נשים שלא היה להן קשר רגשי לחיה.
במחקרים אחרים מצאו כי קשישים שהחזיקו או טיפלו בחיות מחמד היו בטוחים בעצמם, אופטימיים ומאושרים יותר. קשישים בעלי חיות מחמד אשר התאלמנו צרכו פחות תרופות והתלוננו פחות על כאבים ופחדים.
כמו כן, התברר כי צפייה בדגים וטיפול בכלב פרטי, תרמו להפחתת לחץ הדם.אפילו קשישים שמעולם לא היה להם קשר עם בעלי חיים, אשר נרתעים ומפחדים, לאחר תקופה קצרה יוצרים קשר עם בעל החיים ונהנים מליטוף, מהמגע ומהדאגה לו.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
ישנם קשישים הנהנים להתבונן בבעל החיים, ישנם שנהנים ללטף, לטפל ולצור מגע עם בעל החיים.בעל החיים מספק קשר המבוסס על בטחון וקבלה ללא תנאי ומאפשר לקשיש לחוש כי צריכים אותו ומעודד יצירת אמון. מוטיבציה, הזדהות וכו'.
קשישים אשר אינם מסוגלים לבטא את הצד הרך, האוהב והדואג יכולים לגלות כי באמצעות טיפול או אפילו ליטוף בעלי חיים, ישנו ביטוי לצדדים הללו. ניתן להיעזר במגוון רחב של בעלי חיים למשל כמו כלבים, חתולים, שרקנים, תוכים, צבים, אוגרים, דגים וכו'.
בשל האיסור של בית האבות בישראל על שהות של חיות מחמד עם הקשישים, קמים להם מיני פרויקטים המביאים את חיות המחמד אל הקשישים, בזמן מוקצב של שהות יוצרים הקשישים קשר עם בעלי החיים.
ישנה תוכנית למתנדבים עם כלבים, אשר מטרותיה הן לאפשר לדיירי בית האבות ליהנות מביקור של מתנדב וכלבו ובכך גם לעודד תנועה בזכות המשחקים ופעילויות נוספות, להרגיע את המתחים ואת הלחצים ולמתן מחשבות טורדניות, לעודד דיירים ללא תיאבון לחלק את ארוחתם עם הכלבים, להעניק חום ואהבה גם מבלי לומר מילה, להשכיח את הסבל והבדידות לרגע של חן.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
קיימות המון אפשרויות לשילוב בעלי חיים בשגרת היומיום בבית האבות, החל מלאפשר לדיירים פשוט להגיע וללטף את החיה כרצונם, דרך הדגמת "טריקים" (לתת יד, להביא כדור, לקפוץ בחישוק וכיו"ב), וכלה בטיולים, קבוצות הליכה, יציאה לפיקניק משותף וכיו"ב.
לסיכום, כפי שהוכח במחקרים רבים ושונים, בעלי חיים תורמים רבות, הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית לאנשים בגיל השלישי.