מאת: דר. דורון נרי רופא וטרינר
לקוחות יקרים,
לאחר שנים רבות של שקט יחסי, אנו עדים להתפרצות מחלת הכלבת באזור הצפון בחודשים האחרונים. מדובר בעליה דרמטית במספר החיות שאובחנו כנגועות במחלה – הן בקרב חיות בר ומשק והן בכלבים.
בעקבות אירוע הנשיכה המדובר של הכלבה קאיה של משפחת נתניהו - החלטנו לפנות אליכם על מנת להאיר את עיניכם ולשמור על כלבכם (ועליכם).
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
תזכורת: הכלבת הינה מחלה ויראלית, קטלנית, הפוגעת בכל מיני היונקים, לרבות אדם.
המחלה נפוצה מאוד בעולם, וקיימת גם בארץ, בעיקר באזורי פריפריה – סמוך לגבולות, ובעיקר בקרב חיות בר (תנים, שועלים וכו'). המחלה מועברת באמצעות נשיכות, כאשר רוק של בעל חיים נגוע בא במגע עם רקמת גוף פגועה.
הוירוס שחודר לגוף מתחיל לנדוד אל המוח, שם הוא מתרבה.
תקופת הדגירה (מזמן ההדבקה ועד להופעת סימני המחלה) יכולה להמשך החל מ- 10 ימים ועד לחודשים ארוכים, תלוי במקום הנשיכה ובכמות הנגיף שחדרה. המחלה קטלנית! כל בעל חיים שיחלה במחלה ימות ממנה; בעלי חיים שכבר מראים סימני מחלה, ימותו תוך 10 ימים. ככל שהנשיכה קרובה יותר למוח זמן הדגירה קצר יותר.
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה
למחלה סימנים רבים ומגוונים ואין סימנים ספציפיים שמאפיינים כלבת בלבד. הסימנים הינם סימנים נוירולוגיים (עצביים) במהותם. בשלבים הראשונים של המחלה יופיעו סימנים של חוסר מנוחה, ריור, הקאות ושינוי התנהגות של בעל החיים. לאחר מכן, הסימנים מתחזקים- בעל החיים נעשה תוקפן (תוקף בעלי חיים, בני אדם ואף חפצים דוממים), מיילל, מופיע ריר קצפי, בעל החיים נע למרחקים ללא מטרה, פוחד ממים, קולות הנביחה משתנים (בגלל שיתוק שרירים באזור בית הבליעה) ומופיעות עוויתות. בשלבים הסופיים מופיע שיתוק הדרגתי ומוות.
בשל חשיבותה הרבה של המחלה לבריאות האדם, ובשל קטלניותה, חוקק בארץ (עוד בימי המנדט הבריטי) חוק המחייב חיסון כנגד כלבת. על פי החוק חלה חובת חיסון על כל כלב בארץ.
מה ניתן לעשות על מנת להמנע ממצבים לא נעימים?
1. חיסון! – כאמור חיסון כנגד מחלת הכלבת קבוע בחוק ומחייב את כולם. היום יותר מתמיד הקפידו כי לכלבכם חיסון בתוקף כנגד כלבת (במידת הצורך – ניתן ליצור קשר עם המרפאה על מנת לברר זאת).
החוק אינו חל על חיות אחרות, מלבד כלבים, אולם מומלץ ביותר לחסן חיות מחמד אחרות, דוגמת חתולים וחמוסים – בעיקר אלה היוצאים החוצה ובאים במגע עם חיות.
2. מניעת שוטטות כלבים.
3. מומלץ להימנע מלקחת את כלבכם איתכם לחופשה באזורים מועדים (בעיקר איזור הצפון ואיזור בית שאן).
4. במידה ואתם נתקלים בחיית בר משוטטת – הימנעו ממגע איתה. בעלי חיים רבים, כחלק מסימני המחלה, מראים 'התנהגות חריגה', ובכלל זה – חיות בר המחפשות קרבתם של בני אדם.
5. מומלץ להימנע מלאמץ כלבים משוטטים מאזור הצפון – ללא בדיקת וטרינר והסגר/מעקב מתאים.
זיכרו – נכון להיום המחלה אומנם מרוכזת באזורים מרוחקים יחסית, אולם היא במגמת תנועה דרומה (גולן – גליל – בית שאן).
כשמדובר במדינה קטנה כשלנו (פחות משעה נסיעה בכביש מהיר) זו רק שאלה של זמן עד שהיא עלולה להגיע גם לפתחנו. מצ"ב דו"ח השירותים הוטרינריים לסיכום אירועי הכלבת – לעיונכם.
חג שמח וחופשות מהנות ובטוחות - ללא סיכונים מיותרים.
שלכם, צוות מרכז וטרינרי רמה"ש
וטרינר רמת השרון
וטרינר הרצליה