כשל כליות כרוני – גורם מוות מוביל בחתולים


מאת: ד"ר דורון נרי וד"ר זאב גאנז

זורה הגיעה למרפאתנו לפני מספר חודשים, מעט אחרי יום הולדתה השישי. בעליה של זורה היו בחו"ל בנסיעת עבודה וכשחזרו הביתה מצאו אותה אפאטית, רזה מקיאה ולא אוכלת.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה

 

כשבדקתי את זורה מצאתי חתולה כחושה, מיובשת מאד עם דלקת חריפה בחלל הפה. סדרת בדיקות מעבדה הראו שתפקודי הכליות של זורה כשלו ובדמה הצטברו רמות גבוהות מאד של רעלים (שבאופן נורמאלי הכליות מסננות מזרם הדם ומפרישות בשתן) בנוסף לאנמיה ולדלקת זיהומית בדרכי השתן ובכליות.

 

זורה אושפזה במרכז הווטרינרי לקבלת טיפול אינטנסיבי שכלל עירוי נוזלים ורידי לתיקון ההתייבשות וכן להורדת רמת הרעלים בדם (מעין תחליף לדיאליזה שלצערנו עדיין אינה אופציה קיימת בישראל). זורה גם קיבלה טיפולים למניעת בחילות, תרופות למניעת כיבים במערכת העיכול, אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים בדרכי השתן ותרופות למניעת ספיגת רעלים נוספת מהמזון המתפרק.

 

בימים הראשונים זורה הייתה חלשה מאד ולא הייתה בעיה לתת לה את התרופות, אך לאחר מספר ימים הרגשתה השתפרה והיא החלה להילחם כנגד ניסיונות הטיפול שלנו.

 

בעצה אחת עם בעליה של זורה, החלטנו להחדיר לה צינורית הזנה דרך הצוואר. זורה טושטשה והצינורית הוחדרה למקום ללא בעיות מיוחדות. כבר באותו ערב, לאחר שזורה התאוששה מהטשטוש התחלנו לתת לה את התרופות – וחשוב מכך את המזון שלו היא הייתה זקוקה – דרך הצינורית, מבלי שהדבר גרם לה לאיזושהי אי נוחות. לאחר כשבוע של אשפוז שבו ראינו גם התאוששות של זורה מבחינה קלינית וכן שיפור הדרגתי בבדיקות הדם שלה, זורה שוחררה להמשך טיפול בביתה. צינור ההזנה שימש את בעליה של זורה להאכלה ומתן תרופות בבית במשך מספר שבועות לאחר האשפוז וכאשר זורה חזרה לאכול כראוי בעצמה, הסרנו את הצינורית.

 

כשל כליות או אי ספיקת כליות הינה אחת מהמחלות הנפוצות ביותר בחתולים מבוגרים, אך מתרחשת לעתים גם בחתולים צעירים. במרבית המקרים לא ניתן למצוא את הסיבה המדויקת להתרחשות הכשל ונותר רק לטפל בנזקים שנגרמו.

 

בין הדברים החשובים שיש לבדוק בחתול עם אי ספיקת כליות היא האם לחתול יש זיהום חיידקי בדרכי השתן (ע"י תרבית שתן), האם החתול סובל מיתר לחץ דם (יכול לגרום לאי ספיקת כליות או להיגרם כתוצאה מהמחלה) וכן לוודא שאין לחתול אבנים בכליות (ע"י צילום רנטגן). לאחר שמסתיימות כל הבדיקות יש לטפל בכל בעיה באופן פרטני וחשוב מכל לדאוג שהחתול אוכל כראוי – ורצוי אוכל רפואי יעודי למחלות כליות. חשוב להדגיש שבעיקר בחתולים לתזונה בזמן מחלה יש חשיבות עליונה!

 

אי ספיקת כליות הינה בעיה כרונית שדורשת טיפול קבוע גם בבית. הבעלים צריכים להאכיל את החתול במזון מתאים, לתת תרופות וכן במקרים מסוימים להמשיך ולתת עירויי נוזלים תת עוריים בבית. הטיפול דורש מחויבות גבוהה של בעל החתול למתן כל הטיפולים במועדם, להגעה לבדיקות דם חוזרות וכמובן גם לעלויות הכספיות הכרוכות בכך. חשוב לציין שבמקרים חמורים לעתים למרות הטיפול הטוב ביותר החתול נכנע למחלה. יחד עם זאת במקרים רבים של אי ספיקת כליות, בטיפול נכון, החתול יכול לחיות גם מספר שנים עם המחלה.

 

התסמין הראשון שניתן לשים אליו לב בבית הוא שתייה והשתנה מרובה של החתול– במקרה כזה יש לפנות לבדיקה וטרינרית מיידית. בחתולים מעל גיל 7 אנו ממליצים על בדיקות דם תקופתיות כדי לאתר חתולים חולים עוד לפני שהם מראים סימני מחלה. ככל שהמחלה מאובחנת מוקדם יתר – גדלים סיכויי ההצלחה בטיפול!

 

בניגוד לחששותינו כשראינו את ערכי הבדיקות הראשונות של זורה, זורה התאוששה בצורה הדרגתית וחזרה לאיתנה (למרות נזק בלתי הפיך לכליות, יתר לחץ דם ובעיית לב). כיום היא העלתה חזרה חלק ממשקלה וכבר החלה לגרש את אחותה מרתה מראש הארון המועדף בבית.

 

וטרינר רמת השרון

וטרינר הרצליה