גידולי עטין בכלבות


מאת: ד"ר קיריל סקומורובסקי,  וטרינר, מרכז וטרינרי רמת השרון

 

 

מהו גידול ומהו גידול עטין?
גידול הוא התפשטות בלתי מבוקרת וחסרת מטרה של תאים מכל רקמה שהיא בגוף. בהתאם לאופן שבו הגידול מתפתח ובאילו רקמות הוא משפיע, מבחינים בסוגים שונים של גידולים. גידולים מתחלקים לשתי קבוצות - ממאירים (סרטניים) וגידולים שפירים (לא סרטניים). גידולי עטין בכלבה הוא גידולים הממוקמים בבלוטות החלב של הכלבה, בהשוואה לבני האדם – אלו הם גידולים הממוקמים בשד.

 

 

מהם גידולים שפירים וממאירים?
ההגדרה של "שפיר" ו"ממאיר" של גידול היא די שרירותית. גידולים ממאירים, גדלים, משפיעים על הרקמות הסובבות. תאים בודדים של גידולים ממאירים נכנסים לדם ומתפשטים בכל הגוף, מתיישבים באיברים מרוחקים ויוצרים שם גידולים חדשים (גרורות). גידולים שפירים אינם שולחים גרורות ואינם משפיעים על הרקמות הסובבות. אבל צריך לקחת בחשבון שגידול שפיר יכול בשלב מסוים להתנוון ולהפוך לממאיר.

 

 

האם ניתן לקבוע לפי המראה אם גידול שפיר או ממאיר?
לפעמים, לפי המראה שלו, אפשר להניח הנחה לגבי סוגו, אך ניתן לקבוע את סוג הגידול במדויק רק באמצעות ניתוח וביצוע ביופסיה. לשם כך, חלק מהגידול או הגידול כולו נשלח לבדיקת מעבדה. בהתבסס על תוצאות הניתוח, הרופא יקבע את סוג הגידול ויוכל להבהיר את הפרוגנוזה, כמו גם את הצורך בכימותרפיה או טיפול אחר. במקרה שהגדול נשלח כולו, נותן לקבל בצורה זו גם מידע בנוגע לשוליים של הגידול – האם הוא באמת הוצא בשלמותו או שיתכן וחלק מימנו נשאר בתוך הגוף.

 

 

מה גורם לגידולים בעטינים?
אין סיבה ספציפית להופעת גידולים באופן כללי. אצל כלבות, גידולי עטין הם הגידולים השניים בשכיחותם, מה שהופך אותם למחלה נפוצה מאוד. עיקור בגיל צעיר (לפני הייחום הראשון) מבטל כמעט לחלוטין את הסיכון לגידולי עטין. כאשר מעוקרים לפני הייחום השני והשלישי, ההשפעה החיובית פוחתת מעט, אך עדיין נשארת משמעותית. לאחר הייחום החמישי, הסיכון לפתח גידולי עטין בכלבות מעוקרות לעומת כלבות בלתי מעוקרות דיי דומים.

 

 

איך יודעים אם יש גרורות?
לרוב, גידולים בבלוטות החלב בכלבים שולחים גרורות לבלוטות הלימפה והריאות, לעתים רחוקות יותר לכבד, לעצמות ולכליות. לא ידוע באיזה שלב הגידול יפתח גרורות. לעיתים ניתן לראות גרורות גדולות בצילומי רנטגן או אולטרסאונד. חשוב לציין כי לא ניתן לזהות גרורות קטנות ולכן אי אפשר להבטיח שהן אינן קיימות.

 

 

איך מטפלים בגידולי עטין?
כל גידול בבלוטות החלב חייב להיות מוסר בניתוח. וככל שהפעולה מבוצעת מוקדם יותר, כך היא פשוטה, יעילה וזולה יותר עבור הבעלים. לאחר הניתוח וביופסיה, כימותרפיה נקבעת במידת הצורך. זה מאפשר להרוס תאי גידול בודדים וגרורות קטנות.

 

 

מה כולל ניתוח להסרת גידול בעטין?
מהות הפעולה היא הסרת הבלוטה הפגועה והרקמות הסובבות אותה. לפעמים יש צורך להסיר את בלוטת הלימפה המסננת. עיקור מומלץ במקביל להסרת הגידול. זה מפחית את הסיכון להישנות הגידול.

 

 

האם כדאי לטפל בגידולי עטין? איך כלבות עוברות את הטיפול הזה?
אבחנה של גידול בעטין אינה אומרת שחיי הכלבה שלך הסתיימו. לאחר הסרת הגידול וטיפול הכלבה יכול לחיות עוד שנים רבות מבלי לחוות אי נוחות. ללא טיפול, אורך החיים של כלבה עם גידול ממאיר הוא מספר חודשים. במידה וקיים צורך בכימותרפיה, הטיפול מורכב מתקופת (בדרך כלל כל כמה שבועות) של מתן תרופות לתוך הוריד והוא עובר פעמים רבות ללא כל סיבוכים. בדרך כלל אין תחושת אי-נוחות, נשירת שיער או כל תופעות לוואי אחרות. מהניתוח עצמו ההחלמה לרוב מהירה וקלה גם כאשר מדובר בכלבות מהגיל השלישי.

 


למידע נוסף ומענה על שאלות ניתן לפנות למרפאה:
המרכז הוטרינרי רמת השרון והרצליה
03-5403368