וירוס הפרוו בכלבים


וירוס הפרוו בכלבים / ד"ר שולמית זוננברג

 

 

אטיולוגיה –
פרוו הוא ווירוס (נגיף) מדבק מאוד שיכול לפגוע בכל הכלבים, אך בעיקר רגישים אליו כלבים לא מחוסנים וגורים עד גיל חמישה חודשים.
הנגיף פוגע בדרכי העיכול ובמערכת החיסון.
ההדבקה נעשית ע"י מגע ישיר בין כלב נגוע וכלב בריא, ע"י חשיפה לצואה מזוהמת בפרוו, וע"י סביבה שהזדהמה בנגיף – מלונה, קערות מזון ומים, קולרים ורצועות, בגדים וכפות ידיים.
הווירוס עמיד בפני קור וחום, לחות ויובש, שורד פרקי זמן ארוכים ומדביק בע"ח שמגיעים לסביבה כזו ושוהים בה אפילו זמן קצר.

 

קליניקה –
1) חום ועייפות.
2) נפיחות וכאבי בטן.
3) אבדן תאבון.
4) הקאות ושלשולים דמיים.
5) התייבשות ומיעוט במתן שתן.
6) תת-חום כתוצאה מהלם ספטי ותת-נפחי (חיידקים ווירוסים נודדים ממערכת העיכול הפגועה אל איברים חיוניים וגורמים לקריסת מחזור הדם באיברים אלו).
7) מוות תוך 3 ימים מהופעת הסימנים ללא טיפול.

אם הכלב שלך מראה אחד מהסימנים 1-6 עליך לפנות מידית לווטרינר.

 

דיאגנוזה-
1) מתבצעת על סמך היסטוריה, סימנים קליניים, ובדיקה פיזיקאלית.
2) בדיקת דם תראה ירידה משמעותית בכדוריות הדם הלבנות, לעיתים גם ירידה בכדוריות הדם האדומות - בשל אבדן דם בשלשול.
3) בדיקתELISA  לצואה מאפשרת אבחון גם בכלבים מחוסנים (בדיקה זו מזכירה בדיקת הריון ביתית וגם את בדיקת האנטיגן לקורונה).

טיפול-
א) הטיפול נועד לתמוך במערכות השונות של הכלב עד שמערכת החיסון שלו תתאושש ותהדוף את הזיהום הראשוני והמשני (חיידקי בד"כ).
ב) יכול להיות שלמרות הטיפול האינטנסיבי והיקר בעל-החיים לא ישרוד (10%). לכן חשוב לזהות בבית שהכלב לא מרגיש טוב, לקחת למרפאה ושם יאבחנו ויתנו טיפול תומך מהיר.
ג) אין תרופה ספציפית נגד הנגיף.

 

מדובר במקרה חרום והטיפול חייב להינתן במרפאה כמה שיותר מהר:

1) נוזלים לווריד, לטיפול בהתייבשות ובאבדן אלקטרוליטים וחלבונים.
2) חומר נוגד בחילה להפסקת ההקאות.
3) חומר סותר חומציות על מנת שלא יוחמר מצב רירית המעי.
4) משכך כאבים – מותאם לגורים ולמערכת עיכול פגועה.
5) אנטיביוטיקה נגד זיהומים משניים.
6) טיפול נגד תולעים.
7) בידוד, חימום וניקיון יחידת האשפוז.


מניעה -
1) היגיינה של מטפלים.
2) ניקוי וחיטוי (מי-חמצן, אקונומיקה) של כלביות, פנסיונים, הסגרים.


3) סדרת חיסונים.

הנ"ל קריטיים!
גורים צעירים רגישים מאד לזיהום כיוון שהחיסון הטבעי שהם רוכשים, בעיקר ביניקת חלב האם, מתפוגג לפני שמערכת החיסון שלהם בשלה להתמודדות עם גורמי מחלה סביבתיים. חשוב לציין כי גם גורים מחוסנים עשויים להידבק ולחלות.
יש לחסן גורים החל מגיל 6 שבועות, כיוון שאז בדרך כלל גומלים אותם מהיניקה. תקופה זו מלווה בסטרס, כמו כן החיסון שקיבלו בקולוסטרום (חלב אם ראשוני, שמכיל נוגדנים אימהיים רבים ומומלץ שיינקו אותו כבר בשעת חייהם הראשונה) הולך ומתפוגג, שני אלו גורמים לרגישות גבוהה יותר לגורמי מחלה.
במאמר מוסגר - במרפאה שלנו מחסנים גורים בגיל זה בחיסון פרוו ראשון ונותנים טיפול ראשון נגד תולעים, כעבור שבועיים יקבל הגור חיסון משושה שמכיל בין היתר תרכיב כנגד פרוו וטיפול נוסף נגד תולעים, כעבור שבועיים הגור יקבל משושה נוסף, כעבור שבועיים יקבל חיסון כלבת - על פי החוק במדינת ישראל - ויושתל בו גם שבב אלקטרוני, כמו כן בשלב זה יקבל הגור טיפול ראשון נגד תולעת הפארק. בגיל 14-16 שבועות, בלי קשר למספר המנות שניתנו קודם לכן, יינתן חיסון פרוו שני, ולגורי כלבים גזעיים (ידועים ברגישותם), ניתן חיסון פרוו בפעם השלישית בגיל חמישה חודשים בערך.
חשוב לציין כי לא ניתן לתרגם רמת נוגדנים גבוהה - להגנה מפני פרוו, כך שאם הכלב נחשף לנגיף לפני שסיים את סדרת החיסונים הוא עלול לחלות. עד אז הבעלים צריך לנקוט משנה זהירות וימְנע מִפגש של הגור עם בעל-חיים שאינו נראה בקו הבריאות, ובמיוחד יזהר מהתכנסות בפארקים, חוגי אילוף, פנסיונים וכלביות. אם אין ברירה - בחרו בגופים שידרשו תעודות חיסונים, בדיקות בריאותיות ויקפידו על היגיינה של המקום.
להדגיש כי למרות החיסונים, אחוז קטן מהכלבים אינו מפתח חסינות כלל ועשוי להידבק, לכן חשוב למנוע מכלבכם לבוא במגע עם הפרשות של כלבים אחרים בזמן טיול, או משחק מחוץ לבית, ויש לסלק צואה לפח האשפה כדי להגביל התפשטותן של מחלות נוספות שעוברות בצואה לבעלי חיים אחרים, וגם לבני אדם.
כמו כן, אין לקחת למקומות ציבוריים כלבים שסובלים מהקאות ושלשולים, או כלבים שנחשפו לכלבים חולים, ואין לחשוף כלבים לא מחוסנים לכלבים חולים, או לכלבים עם היסטוריית חיסונים לא ידועה .
אנשים שנמצאים במגע עם כלבים נגועים בפרוו, צריכים להימנע מטיפול בכלבים אחרים, אם הם מחויבים לטפל, חשוב שישטפו ידיים ויחליפו בגדים.

 

 

לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר 035403368