תשעה מיתוסים על אלרגיה למזונות שונים בכלבים וחתולים.


מאת: מיכל ליבסון, טכנאית ראשית, מרכז וטרינרי רמת השרון/הרצלייה.

 

האינטרנט מלא במידע על אלרגיות כתוצאה ממזון אצל כלבים וחתולים. למרבה הצער, הרבה מהמידע הזה איננו מהימן כלל.

במאמר הבא, נפריח כמה מהמיתוסים הללו.
 

מזון נטול דגנים הוא היפואלרגני
זוהי אחת הטעויות הגדולות והנפוצות הקיימות על אלרגיה בכלבים וחתולים. למרות שאחוז נמוך מאוד מהכלבים אלרגיים לפרוטאין (חלבון) הנמצא בדגנים, הטריגר העיקרי ברב האלרגיות למזון הוא מקור החלבון בתזונה שלהם. כגון: (עוף, בקר, מוצרי חלב, סויה דגים וכו').
 

כלבים לא יכולים להיות אלרגיים למזונות שאכלו במשך רב חייהם
אלרגיות למזון דורשות תקופת חשיפה למקור פרוטאין כדי לפתח אלרגיה. לכן, אלרגיות מזון הן תמיד למקור של פרוטאין שחיית המחמד כבר נחשפה אליה במזון שהיא אכלה, בין אם זה היה בקביעות או לסירוגין.
 

לכלבים ללא סימנים של דלקת במערכת העיכול  אין אלרגיות למזון
דלקות וזיהומים בעור הם סימנים הרבה יותר נפוצים לאלרגיות למזון מאשר הקאות או שלשולים/ צואה לא תקינה. למעשה, רק ל 10-15 אחוז מהכלבים עם אלרגית מזון אמתית יהיו סימנים של דלקת במערכת העיכול. להרבה חיות מחמד עם סימנים של בעיות במערכת העיכול יש אי סבילות למרכיבים מסוימים במזון. כלומר, הם לא יכולים לעכל חלבון מסוים בדומה לאי סבילות ללקטוז אצל אנשים, דבר השונה מבחינה חיסונית מאלרגיה למזון. לאי סבילות למזון לא יהיו סימני עור הקשורים אליה.
 

מזון היפואלגרני הוא אינו "אוכל אמתי"
יש שני סוגים של דיאטת מזון היפואלרגני המשמשים לאבחון וטיפול באלרגיות למזון. תזונות של חלבון חדש עשויות מחלבונים ייחודיים, כגון בשר קנגורו או ארנב. כדי להצליח בתזונה עם חלבון ייחודי, חיית המחמד צריכה לאכול אותו לראשונה. כלומר, אם אכלה אותו בעבר אין טעם לתת אותו שוב.
מזונות שעברו הידרוליזה עשויים מבסיס חלבון אמתי (עוף או סויה), אבל החלבון מתפרק בתהליך ההכנה לגודל קטן יותר, מה שלא מפעיל את תגובת המערכת החיסונית. שני סוגי המזונות האלו הם אוכל מאוזן ומלא.
 

מזון הנמכר בחנויות חיות מספיק בשביל לטפל באלרגיות למזון
מזונות הנמכרים בחנויות חיות לא עומדים בסטנדרטים המחמירים של מזון היפואלרגני רפואי הניתן על ידי הווטרינר, מה שאומר שמזון זה יכול להיות "מזוהם" בחלבונים אחרים שאינם טובים לחיית המחמד. מאחר וניסיון בהאכלה באוכל היפואלרגני צריך להיות מאוד מוקפד למשך לפחות 6-8 שבועות, מה שאומר שעל חיית המחמד לאכול אך ורק את המזון המיוחד הרפואי הניתן ספציפית על ידי הווטרינר המכיל מאה אחוז חלבון אחד מסוים או חלבון שעבר הידרוליזה.
 

בדיקות דם אפקטיביות בדיוק כמו אבחון באמצעות מזון היפואלרגני.
למרות שתקופות ניסיון של מזון היפואלרגני הרבה יותר מגבילות ומאתגרות, הן המבחן המדויק והסטנדרטי היחיד הנגיש לחיות מחמד.
בדיקות דם לרוב משמשות ברפואה הומנית, אך הן מאוד לא עקביות בבעלי חיים. למרות ששתי סוגי הבדיקות נגישות, מחקרים הראו שתוצאות בדיקות הדם אינן אמינות ולרוב לא מדויקות.
 

חטיף "פה ושם" לא ישפיע על תוצאות ניסיון התזונה
אחת הטעויות הנפוצות ביותר בניסיון לטפל באלרגיה באמצעות מזון היא לא לתת אך ורק את המזון הרפואי ההיפואלרגני. זה כולל כל מיני חטיפי כלבים למיניהם, שאריות אוכל ביתי, עצמות מעור מעובד שקונים בחנויות חיות וכו'. יכולים לעבור מספר שבועות עד שהאלרגנים מהחלבון יתנקו מהמערכת, ככה שכל חריגה מהמזון הרפואי תשפיע על היכולת לאשר או להוציא מהחשבון אבחנה של אלרגיה למזון. חשוב ביותר שיהיה שיתוף פעולה בין כל בני הבית בנוגע להקפדה על המזון הרפואי בלבד.
 

מזון ביתי או מזון נא טובים יותר לכלבים אלרגיים.
למרות שמספר חיות המחמד האלרגיות לאלרגנים שלא באים מחלבון במזון מסחרי הוא נמוך, רב הכלבים והחתולים אלרגיים לחלבון העיקרי הנמצא במזון (מבושל או נא). בחירת החלבון הוא הפקטור החשוב ביותר. לדוגמה, אם כלב אלרגי לעוף באוכל מסחרי, הוא יגיב גם לעוף מבושל בבישול ביתי.
 

חיות המחמד לא יאכלו מזון היפואלרגני
למרות שזהו תהליך לא פשוט להרגיל את חיית המחמד לאכול רק מזון היפואלרגני,  וגם אותנו הבעלים לדבוק בדיאטה הקפדנית הזאת, לבסוף חיית המחמד תתרגל. כלבים וחתולים מתרגלים מהר מאשר אנו חושבים לאכול את אותו מזון יום יום ללא תוספות מהצד.
למרות שחיות המחמד שלנו אוהבות חטיפים שונים וצ'ופרים מאתנו, לעיתים קרובות מאתגר הרבה יותר "לחנך" אותנו הבעלים לא לתת מזון מהצד. 

 

ניסיון תזונתי עלול להיות מאוד מאתגר אך הוא צעד חשוב מאוד באבחון האלרגיה בכלבים וחתולים. למרות שאלרגיות למזון קשות יותר לאבחון, הן למעשה קלות יותר לניהול בטווח הארוך מאשר אלרגיות סביבתיות. אם אתם חושדים שכלבכם או החתול שלכם אלרגיים למזון מסוים, חשוב שתתייעצו עם הווטרינר המטפל שלכם.
 


לשאלות נוספות ניתן לפנות אלינו
מרכז וטרינרי רמת השרון/ הרצלייה
03-5403368