מאת : ד"ר מיכל רייך וד"ר נרי- מרכז וטרינרי רמת השרון
במהלך 2018 החלו לצוץ דיווחים אנקדוטלים מווטרינרים קרדיולוגים (מומחים לרפואת לב) בארה"ב על כך שהזנת כלבים בתזונה נטולת דגנים (כמו דיאטות נטולות גלוטן) או תזונה מכילת קטניות כמרכיב הלא בשרי העיקרי מביאות לחוסר בטאורין – חומצת אמינו חיונית ובעלות פוטנציאל לפגיעה לבבית והתפתחות מחלת שריר הלב – dilated cardiomyopathy.
בבדיקה שערך ה FDA להרכב התזונה של המקרים החשודים שהצטברו נמצא ש 91% מהמקרים קבלו הזנה במזון נטול דגנים ו 93% קיבלו אפונים/עדשים כתחליף העיקרי לדגן.
דיאטות שהן נטולות דגנים ומבוססות קטניות כיום נחשבות לדיאטות חשודות ויש להמנע מהן.
לכן ההמלצה כיום לכל כלב שמוזן בדיאטה שכזו והינו סובל מסימפטומים של מחלת לב ( שיעול, ירידה בסיבולת ובכושר, קשיי נשימה), היא לשנות תזונה להזנה רגילה.
אם ישנה התנגדות לשינוי התזונה מסיבות שונות מומלץ לפחות לבצע בדיקת אקו לבבית ובדיקה לרמות טאורין בדם.
אם ישנה כבר עדות לפגיעה לבבית יש להחליף את ההזנה ולשקול תוספת טאורין בכל מקרה.
במידה ורמות טאורין נמצאו נמוכות יש לתת תוספת טאורין כתרופה
במקרי פגיעה לבבית לאחר שינוי ההזנה ותוספת טאורין מומלץ לחזור על בדיקת האקו כעבור 4-6 חודשים כדי לתעד שיפור של הפגיעה הלבבית.
במידה ובעלים אינם מעוניינים לשנות את התזונה הבעייתית ואינם יכולים/ מעוניינים לבצע אקו לב כדאי בכל מקרה לתת תוספת טאורין להזנה.
יש לקחת בחשבון שגם תוספת לא מבוקרת של טאורין עלולה להזיק ויש לבצע מעקב ולהיוועץ בווטרינר.
לסיכום לא כל טרנד בריאותי ישים גם לגבי הכלבים שלנו – במקרה זה תזונה מלאה הכוללת דגנים היא המומלצת.