מאת סלובידקר קריסטין, אסיסטנטית מרכז וטרינרי רמת השרון
בזמן ההמלטה, גורים עיוורים, חירשים וחסרי שיניים, אינם מסוגלים לווסת את טמפרטורת הגוף, או אפילו להשתין בכוחות עצמם. גורים תלויים באמם ואחיהם בחום, כאשר הם מתכרבלים יחדיו לחסוך בטמפרטורת הגוף. גור אשר מופרד מן הקן הפרוותי החם הזה ימצא בסכנה ממשית ויכול למות מהר בשל חום גוף נמוך.
את חווית הליטוף הראשונית גורים חווים כאשר הם מלוקקים ע"י לשון אימם.הכלבה מלקקת את גוריה כדי לעורר אותם ולגרום להם להשתין.
גורים משתנים בגודלם בהתאם לגזע; כלבים זעירים, כמו הצ'יוואווה, ממליטים גורים באורך של כ- ארבעה סנטימטרים בערך, בעוד שגוריי גזעיים גדולים עשויים להיות גדולים פי שניים.
המלטה עד גיל שבועיים:
במשך השבועיים הראשונים של החיים, גורים ישנים כמעט 90 אחוז מהזמן, ואת שאר הזמן מבלים ביניקה.
כל האנרגיה שלהם מועברת לגידול, ומשקל הלידה מכפיל עצמו מהשבוע הראשון.
הגורים אינם מסוגלים לתמוך במשקל שלהם והם זוחלים עם תנועות חתירה של הרגליים הקדמיות. התנועה המצומצמת מספקת תרגיל המפתח שרירים ותיאום, ועד מהרה גורים זוחלים זה על גבי זה ועל אמם.
מלידה, גורים מסוגלים להשתמש בחוש הריח והמגע שלהם אשר מסייעים להם למצוא את הפטמות של אמם ליניקה. החלב הראשון שהאם מייצרת נקרא "קולוסטרום"- הוא עשיר בנוגדנים המספקים חסינות פסיבית ומסייעים בהגנה על התינוקות ממחלות במהלך השבועות הראשונים לחייהם
שבועיים עד 4 שבועות:
השבוע השני של החיים מביא שינויים גדולים עבור הגור. אוזניו ועיניו האטומות מאז הלידה מתחילות להיפתח בתקופה זו, האוזניים כשבועיים לאחר הלידה ועפעפיים בין 10 ל -16 ימים. הם למדים איך אימם ואחיהם "נראים" עי הריח והקולות, ומתחילות להרחיב את "אוצר המילים" שלהם מתוך נהמות יללות ונביחות.
שלב זה בחייהם הינו "שלב המעבר" , עד גיל 3 שבועות זהו זמן של פיתוח פיזי שבמהלכו גורים עוברים מתלות מוחלטת באמם לעצמאות.הם מתחילים לשחק עם אחיהם,ללמוד את סביבתם.
שבוע רביעי עד שבוע 12:
לאחר שלב המעבר הגורים נכנסים בסוף השבוע השלישי עד סוף שבוע עשירי לשלב "חברתי " בו גדלה ומתפתחת האינטרקציה שלהם עם אחיהם מה שיוצר חוויות שישפיעו על התנהלותם במהלך החיים.
החל בגיל ארבעה שבועות, ייצור החלב של האם מתחיל להאט והאנרגיה של הגורים לגדול.האם לאט לאט גומלת את גוריה מהנקה והם אט אט עוברים לאכילת מזון מוצק.
התקופה הקריטית ביותר - גיל 6 עד 8 שבועות - כאשר הגורים למדים לקבל אחרים כחלק ממשפחתם. הגירוי הסביבתי משפיע על קצב ההתפתחות הנפשית של הגור בתקופה זו. מוחם נראה כמוח של כלב מבוגר בערך ביום ה- 50, אבל הוא עדיין לא מתוכנת – זה נכנסת חשיבות תפקיד האם והאחים והאינטרקציה עימם.
שבוע שמיני עד שבוע 12:
תקופה זו לעיתים מהווה תקופה מפחידה עבור גורים מסויימים. הם נחשפים לעולם לאנשים, כלבים נוספים,חפצים ולעיתים מגיבים בפחד.כל דבר אשר מפחיד אותם בתקופה זו יכול להיות בעל השפעה מתמשכת לכן מומלץ לדאוג לחשיפה הדרגתית בליווי חיזורים חיוביים ולא להעמיס על הגור יותר מדי שינויים ואתגרים בו זמנית. אין הדבר אומר כי הגור ישאר פחדן לשארית חייו,זהו חלק נורמלי בהתפתחות שלו בו הוא למד להיות זהיר יותר.
יש הנוטים למסור גורים ברגע שאלו מתחילים לאכול בכוחות עצמם אך המצב האידיאלי בו הם יהיו מתאימים יותר ומעוצבים יותר בשל אינטרקציה מספיקה עם אימם ואחיהם . אינטרקציה רבה ככל היותר חשובה לגור המתפתח. הוא למד לתקשר ואיך להגיב לסיטואציות, מהי תקשורת נורמלית בין כלבים ואת מיקומו בחברה.גורים נוטים לעשות מעברים מסביבה אחת לשניה בקלות רבה יותר גם בגיל זה .
גיל מומלץ למסירה הינו החל משמונה שבועות לפחות-ככל שהם מבוגרים יותר כך טוב יותר
לפרטים נוספים צרו איתנו קשר 03-5403368 המרכז הוטרינרי רמת השרון והרצליה