מאת אראל רגב אסיסטנט מרכז וטרינרי רמת השרון
שלב החיברות (3-12 שבועות) מתחלק לשני חלקים:
-שלב חשיפה ראשוני (3-7 שבועות)
-שלב חשיפה שני (7-12 שבועות)
*בשלב הראשוני הגור מתחיל לפתח "עצמאות". נראה אותו מתחיל לאכול מזון מוצק יותר ונגמל מהנקה, חוקר את הסביבה בה הוא נמצא ככל שניתן, ומפתח קשרים חברתיים ומשחק.
בשלב זה, ניתן יהיה כבר להתחיל ולעבוד עם הגור על יותר תנועה פיזית בבית, שליטה בלסת (עיכוב נשיכה), התחלת חינוך לצרכים ובסיס לאילוף.
בשלב השני, הגור יתחיל להקשר גם כן לאנשים ולחיות אחרות שנמצאות מסביבו. יפגין אנרגיות גבוהות יותר וצורך בחיי חברה ומשחק-פריקת אנרגיה פיזית ומנטלית. בשלב זה יהיה ניתן להבחין ביכולות למידה מהירות מאוד וסקרנות רבה.
מעבר לשלבי ההתפתחות של הגור ולמידת תקשורת כלבית, ישנו דגש נוסף לשני שלבים נוספים הקורים במקביל לשלבי החשיפה:
-שלב חריטת פחד ראשון (גיל 7 שבועות. ע"פ מחקרים אורך כשבועיים לערך ומתעצם במהלכם. רגעים טראומתיים עבור הגור "יחרטו" במוחו)
-שלב חריטת פחד שני (אין איזור גיל ספציפי המשתייך לשלב זה. הוא יכול להופיע בכל שלב גדילה של הכלב מ7 שבועות והלאה אך בדרך כלל משתייך לשלב ההתפתחות המינית. ע"פ מחקרים, אורך כשבועיים לערך.)
**במידה והגור לא יתחיל להחשף לעולם באופן הדרגתי בשלב הנכון, הוא עלול לפתח פחדים ולא בהכרח מכלבים ומאנשים- ישנם מצבים בהם הכלב מפחד מכל מה שזז.**
עד גיל 7 שבועות, מומלץ ואף רצוי לחשוף את הגור ל:
במקביל לזה, ניתן לנצל את ההזדמנות במידה ויצאנו החוצה ולחשוף את הגור גם כן ל:
**חשוב מאוד לשים לב להוראות הווטרינר. ואין להפגיש גורים עם כלבים אחרים שאינם מחוסנים ואין לתת להם ללכת על משטחים בהם יש סבירות גדולה להימצאותם בהווה ובעבר של בעלי חיים אחרים.
במקרה זה, שלבים אלה של החשיפה עד גיל 7 שבועות נערכים במקומות "סטריליים" ובהשגחה מלאה. רצוי שבשלבים מוקדמים אלה, במידה ואתם עושים זאת בעצמכם ואם אין לכם ניסיון רב בגידול גורים, מומלץ להיעזר באתרים כגון "youtube",
בכדי להשמיע לגורים את הצלילים הנדרשים, כשאתם בתוך הבית, ולארגן את האתגרים והחפצים או הריחות השונים איתם אתם נעזרים בלחשוף את כלבכם בהדרגה לעולם לעבודה בתוך הבית.
במידה ובכל זאת חלק משלבי החשיפה עד גיל 7 שבועות מתבצעים מחוץ לבית, ברחוב- חשוב מאוד שהכלב יהיה אך ורק על הידיים!! אם אין לכם את הזמן לתרגל חשיפה מסודרת בבית בשלבים מוקדמים אלה של הכלב, חשפו אותו ולקחו אותו לאן שאתם רק יכולים על הידיים, כל הזמן! ושימו לב לשלבים החשובים בחשיפה שצוינו קודם לכן.
חשוב מאוד לא להציף את הכלב במידה וזיהיתם פחד, ותמיד קחו איתכם חטיף, אוכל רטוב או כל דבר שתוכלו לתת לכלב שלכם שאתם יודעים שהוא מאוד מאוד אוהב. חשוב להאכיל אך ורק אחרי סיטואציה מפחידה שזיהיתם, או כשאתם מעוניינים ליצור התניה שהיא חיובית. למשל: פגשנו אדם ברחוב, הוא ליטף את הגור כשהוא על הידיים שלכם? תנו לכלב חטיף מיד אחרי זה. אם תקפידו על כך, תראו איך התגובות הראשוניות של הכלב שלכם כשרואה בן אדם, יהיו תגובות שמחה.
עד גיל 12 שבועות, יש להגדיל את רמת החשיפה של הכלב לעולם ל12 משטחים שונים, חפצים שונים, צלליות שונות, מקומות שונים, ואתגרים שונים וקשים יותר בהדרגה, ממש כמו עד גיל 7 שבועות.
לכל בעיה התנהגותית של כלבכם יש סיבה, גם גנטית. ואם כלבכם אומץ ככלב בוגר, לעיתים, לצערנו, .יכול מאוד להיות שבשלבי חייו המוקדמים והקריטיים הוא נחשף רק במידה מועטה לעולם או לא נחשף כלל. ובאותה מידה, יכול להיות שעבר אירועים טראומתיים אשר "נחרטו" במוחו.
בעיות נפוצות של כלבים כגון פחדים , ריאקטיביות ותוקפנות נובעות לרוב מחוסר חשיפה ואירועים טראומתיים.
בעיות נפוצות של הרס בבית למשל נובעות מחוסר בצרכיו הבסיסיים של הכלב כמו צעצועי האכלה לתעסוקה ממושכת ופריקת אנרגיה מנטלית בנוסף לפיסית, עצמות לעיסה, אילוף בסיסי (המהווה גם אינטראקציה עם הבעלים ובניית קשר) ועוד.
ניהול סביבתי נכון והבנה בסיסית של צרכי הכלב וצורת התקשורת שלו הינם המפתח לחיים שקטים וטובים עם חברינו ההולכים על ארבע.
אם לא נשקיע את הזמן הנדרש בחינוך של הכלב שלנו, עד רמת אילוף בסיסי- לא בהכרח מתקדם, נבין את צרכיו ובעצם מה הוא אומר לנו, הדבר היחיד שיצא לנו מזה זה תסכול. והתסכול הזה עלול רק לפגוע במערכת היחסים החדשה שנבנת.
לכל שאלה או בעיה, צרו קשר עם מרפאה וטרינרית רמת השרון 03-5403368 ונשמח לעזור לכם.