מאת: עופר שמיר, אסיסטנטית במרכז הוטרינרי רמה"ש
כשאתה חי עם כלב אתה פשוט יודע מתי הוא מאושר או אומלל, נכון? כמובן שכן.
עכשיו גם הקהילה המדעית מודה, לכלבים יש רגשות - גם אם המדענים לא יכולים למדוד ישירות את מה שהם חווים.
לאנשים היה קשר הדוק עם כלבים מבויתים במשך מאות שנים. בפילוסופיה שלו בשנת 1764, כתב וולטר: "נראה שהטבע נתן את הכלב לאדם להגנתו ולהנאתו, מכל החיות הוא הנאמן ביותר: הוא החבר הכי טוב שיכול להיות ".
מחקרים הראו שוב ושוב את ההשפעה החיובית של חיות מחמד על חיינו. ואכן, מחקר של 975 בעלי כלבים, מצא שבזמנים של מצוקה נפשית, רוב האנשים נטו יותר לפנות לכלבים שלהם מאשר לאמהותיהם, לאבותיהם, לאחים, לחברים הכי טובים או לילדים.
לפי כך אין זה מפתיע שכעת הכלבים הם בעלי החיים הנפוצים ביותר בטיפול. הכלבים שלנו נמצאים בשימוש יותר ויותר כמשתתפים במגוון רחב של תוכניות בריאות הנפש – הם מציעים חברות, אסוציאציות טובות ואהבה ללא תנאים.
בבריטניה, לחיות מחמד כטיפול (PAT) יש יותר מ -5,000 כלבים פעילים כמטפלים, אשר פוגשים כ 130,000 אנשים בשבוע. בארצות הברית,ל American Kennel Club יש תוכנית טיפול אשר recognizes שישה ארגונים לאומיים לטיפול בכלבים ומעניק פרסים רשמיים לכלבים שעבדו כדי לשפר את חייהם של האנשים שהם ביקרו.
כלבים שמרפאים
זיגמונד פרויד מוכר בדרך כלל כחלוץ בכל הנוגע לטיפול בעזרת כלבים. במהלך הפגישות הפסיכותרפיות שלו בשנות ה -30, צ'או צ'או בשם ג'ופי נשאר לצדו במשרד. פרויד הבחין שחולים נעשו נינוחים ופתוחים יותר כאשר ג'ופי היתה נוכחת, וזה עזר לו לבנות קרבה.
אבל ההתחלה הרשמית של טיפול בסיוע בבעלי חיים קשורה דווקא למלחמת העולם השנייה, כאשר טרייר יורקשייר בשם סמוקי ליווה את הרב"ט וויליאם לין בעת ביקור בבתי חולים לחיילים בניו גינאה ושם לב כי נוכחותה הרימה את רוחות הפצועים.
למרות כל זאת, רק בשנות ה -60 נעשה מחקר מתועד ראשון של כלב שעבד כ"מטפל ". הפסיכותרפיסט האמריקני בוריס מ' לוינסון טען כי נוכחותו של הכלב שלו ג'ינגלס הוסיפה "מימד חדש לפסיכותרפיה של הילד". למרות התנגדותם של עמיתים, לוינסון הגן בתוקף על השימוש בכלבים כעזר.
איך כלבים מרגישים
אבל בעוד אין ספק כי הכלבים טובים מאוד בהבנתנו, לצערי ההפך הוא לא תמיד כל כך נכון. דוגמה קלאסית לכך היא כאשר לכלב יש "תאונה" בבית ובעלי הכלבים חושבים כי חיית המחמד שלהם נראית אשמה. אך אבל עבור הכלב, מדובר בעצם בכניעה, זאת הדרך של הכלב לומר " אל תפגע בי" ולא הודאה באשמה.
קשה מאוד לבני האדם לשכנע את עצמם כי המוח הכלבי אינו מסוגל להבין את המושגים של טוב ורע - אבל ללא יכולת זו לא ניתן לחוות אשמה. הכלב אשר נראה אשם פשוט מפחד מהתגובה שלך למצב - בדרך כלל מבוסס על ניסיון העבר.
חלק מן הקשיים העיקריים המתרחשים בין הכלבים לבין בעליהם נגרמים בעקבות חוסר היכולת של בני האדם לקרוא את שפת הגוף של חיית המחמד שלהם כראוי. השילוב עם הרעיון האנושי שכלבים מבינים מושגים מופשטים ויכולים להשתמש בתבונה בסוגיות מורכבות הוא היוצר סיטואציות בעייתיות.
הורמונים כלבלביים
דרך נוספת להבין איך בעלי חיים מרגישים היא להסתכל על הסביבה ההורמונלית שלהם. מחקרים הראו כי כאשר כלבים מלוטפים על ידי בעליהם רמות האוקסיטוצין בדמם עולה. בין שאר יתרונותיו, הורמון זה תורם להרפיה. ונחשב כעוזר בייצור קשרים בין האם לילד - ובין חיית המחמד לבין הבעלים.
אז למרות שאנחנו לא יכולים לדעת בוודאות איך כלב מרגיש במהלך פעילויות מהנות, זה נראה סביר כי אוקסיטוצין מייצר תחושות דומות אצל כלבים כמו אצל בני האדם – מה שמחזק את הטענה כי הם מרגישים חיבה וקשר כלפי בעליהם.
באופן דומה, כלבים הנמצאים בנסיבות לא נעימות מראים רמות גבוהות של הורמון הלחץ, קורטיזול. אחד המצבים שמייצר את תגובת הלחץ הוא כאשר הם נשארים לבד לאורך זמן. כלבים הם בעלי חיים החיים בלהקה וצריכים את החברה. כלב בודד הוא לעתים רחוקות כלב מאושר - וזה משהו שכל בעלי הכלבים צריכים לקחת בחשבון בעת תכנון חייהם.
כל זה מראה שבכדי שכלבים ואנשים יוכלו לחיות יחד ולעבוד ביחד תוך שמירה על אושרם של שני הצדדים - הבנה של המצב הרגשי זה של זה היא חיונית. גם אם כלבים ואנשים אינם מבינים לחלוטין זה את זה, נראה ברור כי שני המינים חיוניים לשלומו של האחר ואנחנו יכולים לעזור זה לזה להיות מאושרים ובריאים יותר.