מאת: ד"ר איגור קלימוב, רופא ווטרינר במרכז הווטרינרי רמת-השרון
הידעתם כי אגוזי מקדמיה רעילים לכלב שלכם?
מקורם של אגוזי המקדמיה הוא מיבשת אמריקה, ומאז הגעתו ארצה האגוז משגשג בגינות פרטיות ומרחבים ציבוריים ברחבי הארץ. במקביל לכך בשנים האחרונות, נראו מספר לא מבוטל של מקרי הרעלת כלבים כתוצאה מאכילת אגוזי המקדמיה.
אכילת כמות של כ-2 גרם אגוזים ל-1 ק"ג של משקל גוף הכלב, גורמת לתסמיני הרעלה כגון הקאות מרובות, חולשה פיזית, עליה בחום הגוף, התכווצויות שרירים לא רצוניות ודיכאון/אפאטיות.
אבחון ההרעלה מתבצע על-ידי הווטרינר המטפל לאחר הופעת התסמינים הקלינים ולקיחת ההיסטוריה הרפואית של הכלב. כמו כן, הווטרינר שלכם יבצע בדיקות פיזיקליות מקיפות ובדיקות דם על מנת לשלול תרחישים רפואיים נוספים. במקרי הרעלה אלו, בדיקות הדם לרוב יראו לנו עליה בערכי הכבד. עם הטיפול הנכון, ערכים אלו אמורים לחזור לנורמה לאחר כ-48 שעות.
זמן הופעת התסמינים הוא לרוב כ-12 שעות לאחר החשיפה לאגוזי המקדמיה. לעיתים, ניתן להבחין בשאריות האגוזים בצואת הכלב – מה שיכול לסייע רבות בהגעה לאיבחון מהיר. אם יש בכם חשש שכלבכם אכל אגוזי מקדמיה (בכל כמות שהיא) יש להגיע לבדיקה ווטרינרית באופן מיידי, גם אם טרם הופיעו תסמינים כלשהם.
ברפואה הוטרינרית לא קיימת תרופת נגד לחומר הפעיל באגוזים אשר גורם להרעלה, ולכן עיקר הטיפול הוא תומך: מתן חומרים נוגדי הקאות, נוזלים לוריד, תרופות להורדת חום וכאב, ועוד.
הסימפטומים להם גורמת ההרעלה עלולים לגרום לנזקים קשים ואף קטלניים (כגון התייבשות, כשל כלייתי ועוד) אם נדחה או נימנע מלטפל בהם.
בנוסף חשוב מאוד לזכור כי ישנם מספר רב של רעלנים בטבע ובמזונות שונים העלולים לגרום לאותם תסמינים קליניים.
לכן, במקרה ואתם מבחינים באחד או יותר מהתסמינים המפורטים בכתבה זו (גם אם כלבכם לא אכל אגוזי מקדמיה כלל), אנו ממליצים בתוקף להתייעץ מיד עם הווטרינר המטפל ולהגיע לבדיקה בהקדם.
לשאלות נוספות בנושא זה או כל נושא אחר אתם מוזמנים לפנות אלינו במרכז הווטרינרי רמת-השרון
03-5403368