האם הכלב שלכם השמין?האם הפרווה שלו פחות מבריקה לאחרונה?


האם הכלב שלכם השמין ? האם הפרווה שלו פחות מבריקה לאחרונה?
אם כן – אתם צריכים לקרוא את הכתבה הזאת.

מאת : ד"ר ניר אוחנה , וטרינר


רקע:
תת פעילות בלוטת התריס (היפותיראודיזם) היא המחלה האנדוקרינית (הורמונלית) הכי שכיחה בכלבים. אצל כלבים וחתולים ישנן 2 בלוטות, אשר מצויות לצד קנה הנשימה.
המחלה נפוצה בכלבים ויכולה להופיע בכל גזע או גיל, אך היא נפוצה יותר בגיל מבוגר יותר (7+). כלבים גזעים כגון: לברדור,גולדן רטריבר, פינצ'ר, בוקסר, סטר אירי, קוקר ספניאל, בעלי סיכון גבוהה יותר לחלות בתת פעילות התריס. המחלה כלל לא נפוצה בחתולים.
;

סימנים קלינים:
בלוטת התריס מפרישה הורמונים האחראיים על מגוון רחב של תהליכים בגוף, כגון: ייצור חלבונים וויסות חום הגוף, והגברת חילוף החומרים. כאשר בלוטת התריס לא מתפקדת כנדרש, יש ירידה בקצב המטבולי (חילוף החומרים). הירידה בקצב המטבולי גורמת לירידה בפעילות הגופנית ומצב רוח ירוד.
בכלבים האלה, התיאבון נשמר, אך בגלל הירידה בפעילות יש עליה במשקל ובסופו של דבר – השמנת יתר. בנוסף להשמנה, הפרווה והעור מושפעים מהמחלה. הפרווה מאבדת מהברק שלה,  ויבשה יותר ונוטה לא לצמוח אחרי תספורת. כמו כן, צמיחה לא סימטרית של שיער יכולה להתפתח באזורים שונים, אך בעיקר באזור הגפיים התחתונות, הזנב והצוואר (בגלל חיכוך עם הקולר). סימנים נוספים כוללים קשקשת, קרחות, דלקות עור, ושינוי צבע (פיגמנטציה) של  העור. סימנים פחות נפוצים הם בעיות עצביות, בעיות בשרירים, בעיות במערכת הרבייה ובעיות בעיניים.
בדרך כלל הסימנים הם הדרגתיים ויכולים לנוע בין שבועות בודדים לחודשים, בגלל הרס איטי של בלוטות התריס.


אבחון:
האבחון מתבסס על הסימנים הקליניים, בדיקה גופנית, בדיקות דם כלליות, ובדיקות דם ספציפיות לתפקוד הבלוטה (TT4, fT4, ו TSH). בכל מקרה חשוד יש לבצע קודם כל בדיקת דם כללית שבה ניתן לעיתים ניתן לראות: חוסר כדוריות דם אדומות (אנמיה) ועליה בשומני הדם (כולסטרול וטריגלצרידים). במידה ובדיקות הדם הכלליות תקינות, אך עדיין יש חשד לתת פעילות בלוטת התריס, מומלץ לבצע בדיקות דם ספציפיות לרמת ההורמונים המופרשים על ידי הבלוטה. במקרה של מחלה , רמות הורמוני בלוטת התריס (TT4, fT4)  יהיו נמוכות, בעוד ההורמון האחראי על קצב יצור רמות הורמוני התריס (TSH) יהיה גבוהה.

 


טיפול
טיפול במחלת ההיפותירואידיזם פשוט יחסית, אבל דורש טיפול לכל החיים. הטיפול מתבצע על ידי מתן הורמון סינתטי בכדורים לכל החיים. ניתן לתת את הכדור פעם או פעמיים ביום. מזון ותרופות שונות עלולות להפריע לספיגה של הכדורים, ולכן מומלץ לתת אותו על בטן ריקה.


ניטור המחלה:

ברוב המקרים, ניתן לראות תגובה חיובית לטיפול כבר לאחר כמה ימים עם טיפול תרופתי. בעיקר, ניתן לראות שיפור במצב הרוח וחיוניות של כלבכם. רק לאחר כמה חודשים ניתן לראות שיפור במצב העור, הפרווה ושיפור בבדיקות הדם. בשלב הראשון של ניטור המחלה, יש לוודא כי מינון התרופה מתאים לכלבכם, ולכן, יש לבצע בדיקת דם לרמות הורמון בלוטת התריס חודש לאחר תחילת הטיפול. בדיקת הדם צריכה להתבצע  4 עד 6 שעות לאחר מתן התרופה. לאחר מכן,  יש לבצע בדיקת דם אחת לחצי שנה למדידת רמות ההורמון ויעילות הטיפול.