מחלות הקשורות לפה ושיניים, הן הבעיות הווטרינריות הנפוצות ביותר בארנבים. את חלקן ניתן למנוע, וחלק יצריכו טיפול מידי פעם, אך ישנן אלו העלולות לדרוש טיפול לכל אורך חיי הארנב. למרות זאת, עם יד על הדופק וטיפול נכון ניתן למנוע את השפעת רוב המחלות על איכות ואורך חייהם של הארנבים היקרים שלנו.
מאת מיכל ליבסון טכנאית בכירה, מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה
בטבע, ארנבים אוכלים בעיקר דשאים למיניהם, או שיחים הצומחים נמוך. בדומה לבני אדם הנוגסים עם השיניים הקדמיות ולועסים עם הטוחנות, תפקיד השיניים החותכות אצל ארנבים הוא לקצוץ / לחתוך צמחים, ואחריהן השיניים הטוחנות גורסות ומועכות את האוכל לפני הבליעה.
שלא כמו זנים רבים אחרים של בעלי-חיים, שיני הארנב ממשיכות לצמוח ללא הפסקה לאורך חייהם. פעולות החיתוך והטחינה היום-יומיות של הארנב שומרות על שיניו באורך נורמלי על-ידי שחיקה טבעית וקבועה, ובכך מונעות צמיחת יתר. בשל זאת, ארנבים בטבע אינם זקוקים לקיצוץ שיניים תקופתי על-ידי ווטרינר.
לארנבים 28 שיניים בסך הכל, קיימות 6 שיניים חותכות (השיניים שניתן לראות בקדמת הפה). בלסת העליונה ניתן לראות ארבע שיניים ובתחתונה שתיים. שיני החניכיים (המקבילות לטוחנות שלנו) מורכבות משש שיניים עליונות וחמש שיניים תחתונות, בכל צד. סה"כ 28 שיניים.
כאשר אין בעיות מיוחדות בחלל הפה, ניתן לראות גם את העליונות וגם את התחתונות בהפרדה פשוטה של השפתיים. שתי העליונות החותכות הן שיניים מאוד קטנות הנמצאות מאחורי השיניים החותכות הקדמיות. במצב מנוחה, החותכות התחתונות יושבות באופן יפה ומסודר במרווח בין שני סטים של שיניים של חותכות העליונות. שיניהם של הארנבים הן חשופות שורש, ועצביהם נעצרים בדיוק לפני קו החניכיים (כלומר לא ממשיכים לכל אורכה של השן), מה שמונע מונע אי נוחות בחלק הנשחק. כמו כן, בניגוד לבני אדם לארנבים אין ציפוי אמייל, מה שמאפשר שחיקה מהירה יותר.
בעיות הפה הנפוצות ביותר שאנו רואים אצל ארנבי המחמד קשורות למנשך לא תקין. כלומר, כאשר השיניים אינן מסודרות כראוי - הן לא נשחקות כראוי. מנשך לא תקין עלול להתחיל בשיניים החותכות, בטוחנות האחוריות או בשתיהן במקביל. ישנו מספר רב של גורמים התורמים לרגישות לבעיות השיניים הכוללים תורשה, תזונה, פגיעה בשורשי השן או הפנים, וזיהום. התוצאה, ברוב המקרים, היא צמיחת יתר (אשר יכולה לקרות בכל אחת מהשיניים, ללא קשר למיקומה).
מנשך לא תקין בשיניים החותכות – כאשר השיניים התחתונות מתבלטות אל מעבר לקדמיות. כתוצאה, התחתונות צומחות מעלה אל מחוץ לפה, והעליונות מתעקלות לאחור. מצב זה גורם לארנב לבעיה קשה בהרמה ולעיסה של מזונו.
מנשך לא תקין בשיניים הטוחנות – כאשר השיניים הטוחנות ארוכות, שיני הלחי העליונות בדרך כלל צומחות לכיוון הלחי, ושיני הלחי התחתונות צומחות כלפי פנימה לכיוון הלשון. תוצאות השחיקה הלא סימטריות עלולות לגרום לקצוות חדים הגורמים לחתכים בלשון או בלחי – דבר שאינו רק כואב, אלא גם יכול להביא לזיהומים.
לאילו תופעות עלינו לשים לב:
• ריור
• חריקת שיניים
• אכילה פחותה
• הפלת המזון מהפה
• הארנב מתנהג כרעב אך לא אוכל
• תיאבון סלקטיבי לאוכל רך יותר
ומה הטיפול?
כדי לגלות בעיות ומחלות שונות בשיני הארנב דרוש אבחון אצלנו במרפאה ברמת השרון. כאשר מדובר בשיניים הצומחות יתר על המידה, הטיפול לרוב יהיה על-ידי קיצוצן.
את השיניים החותכות בדרך כלל ניתן לקצוץ ללא בעיה וללא צורך בטשטוש, אך במקרים של הטוחנות, טשטוש הוא לרוב בלתי נמנע. כמו כן, יש לנקות ולחטאות פצעים שעלולים להיווצר בפה (כתוצאה מהשיניים הארוכות), ולעיתים גם יש צורך במתן אנטיביוטיקה בכדי למנוע התפתחות זיהומים. במקרים חמורים במיוחד, ניתן גם להסיר שיניים חותכות בניתוח - אך הליך זה הוא בלתי הפיך, ולכן חשוב מאוד להתייעץ עם ווטרינר בנושא.
במרפאתנו, המרכז הווטרינרי רמת-השרון והרצליה, טיפולי שיניים לארנבים הם עניין שבשגרה ואנו נשמח לעמוד לשירותכם ולקבוע לארנבכם תור לבדיקה והערכת מצבו.
טיפול ומניעה בבית
לאחר קיצוץ השיניים, הארנב שלכם יצטרך לאכול מזון רך למשך יומיים- שלושה בזמן שפיו מחלים. ארנבים עם היסטוריה של מנשך לא תקין מועדים לחזרתיות של אותה צמיחה, ולכן רובם יצטרכו לחזור למרפאה בכדי לקצץ את שיניהם יותר מפעם אחת. ישנם אלו הזקוקים לטיפול וטרינרי רק פעם או פעמיים בשנה, ואחרים העלולים להזדקק לטיפול כל 3-6 שבועות.
מבחינת טיפול תומך ושוטף ביום-יום:
- תזונה של קש גס/חציר יכולה לעזור מאוד בשחיקת השיניים הטוחנות. כמו כן, השתדלו לשים לב להרגלי האכילה של הארנב שלכם בכדי שתוכלו להבחין במהירות אם נוצרת בעיה.
- האכילו את ארנבכם באוכל ייעודי להם, איכותי ועשיר בסיבים. לדוגמא, קש גבעולי יותר טוב מקש מסחרי (הנארז בחבילות) או קוביות קש/חציר.
- בדקו תקופתית את השיניים החותכות של הארנב. אנו נשמח לבדוק בשבילכם את השיניים החותכות וגם את הטוחנות בכל פעם שאתם באים לביקור! חשוב לזכור כי השיניים החותכות צריכות להיבדק לפחות פעם בשנה, אך עדיף פעמיים.
לפרטים נוספים ניתן לפנות אלינו, מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה
03-5403368