קרדית אבק הבית ידועה כגורם האלרגיה מספר אחת באזורנו והרבה אנשים סובלים ממנה. אך האם קרדית אבק הבית עשויה לגרום לאלרגיה גם לחיות המחמד שלנו? התשובה היא חד משמעית – כן. בעלי חיים ככלל וכלבים וחתולים בפרט, עשויים לסבול ממנה בדיוק כמונו. לכן הכנו עבורכם הסבר מלא והיכרות עם הקרדית, אשר שואפת בסתר להיות חיית המחמד החדשה שלכם.
מאת: מאת נירית אברס B.Sc.בביוטכנולוגיה ימית, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון
קרדית אבק הבית הינה חרק בעל ממדים זעירים הניתן לזיהוי רק על-ידי מיקרוסקופ, אשר נוטה לחיות באזורים בייתים בעלי אחוזי לחות וטמפ' גבוהים. הקרדית ניזונה בעיקר מקשקשי עור מתים של בעלי חיים ובני אדם, והאזורים החביבים עליה להתרבות הם אזורי השינה שלנו, כמו גם שטיחים, בגדים, ספות, וילונות ולמעשה – כל דבר אשר יכולים להיווצר בו מצבורי אבק. האלרגיה שאנו וחיות המחמד שלנו סובלים ממנה, היא למעשה אלרגיה לגללי הקרדית, אשר נוצרת עקב כניסתם למערכת הנשימה.
יחד עם זאת, חשוב לציין שגילוי אלרגיה כזו לאו דווקא מעיד על כך שיש לנו בית מאובק במיוחד. באופן גורף, בבתים המכילים שטיחים ואחוזי לחות גבוהים תמיד יהיה ניתן למצוא את קרדית אבק הבית. לכן, במיוחד אם אנו חולקים את ביתנו עם בעלי-חיים, חשוב להקפיד אף יותר על ניקוי האבק ושאיבת שערות בעלי החיים מן הרצפה והריהוט. כמו כן רחיצה תקופתית של חיית המחמד עוזרת להקטנת כמות הקרדיות על פרוותו.
אלרגיה אצל בעלי חיים לרוב תתבטא בתסמינים הבאים:
• גירוי בעור - אדמומיות, גירודים, ליקוק אובססיבי של מקומות שונים בגוף, סימנים שחורים על העור ועוד.
• גירוי במערכת הנשימה - התעטשויות, נזלת ושיעולים
• גירוי בעיניים – דמעות או הפרשות בלתי פוסקות, אדמומיות ועוד
מעבר לפניה לטיפול וטרינרי בכדי להקל על הסימפטומים השונים אשר מקשים על כלבינו או חתולינו, חשוב מאוד גם לדאוג שאנו מטפלים בסביבת המגורים שלהם, בכדי שהתופעה לא תחזור על עצמה והטיפול הרפואי ישפיע יותר מהר.
טיפים להפחתת כמות קרדיות האבק והקלה על חיות המחמד (ועלינו):
כפי שצויין קודם, קרדית אבק הבית נמשכת לאזורים אשר צוברים אבק ולחות, ובסביבת המגורים שלנו היא נפוצה בעיקר במזרונים ומיטות. לכן, אם יש לכם בעל חיים הסובל מאלרגיות, מומלץ שלא יבלה זמן רב (או בכלל) במיטה בה אתם ישנים. אם אופציה זו לא באה בחשבון, ניתן להשתמש בכיסוי מיטה אטום כחוצץ בין המזרן למצעים ולשטוף אותו לעיתים תכופות. בנוסף - מומלץ לשאוב את המיטה מידי פעם ולהחליף את המצעים על בסיס קבוע.
בדומה למיטות, גם כריות מהוות בית גידול נוח לקרדיות. אם יש לחיית המחמד שלכם מיטה משלה מומלץ (ואף רצוי) לכסות אותה בכיסוי פלסטיק, למלא אותה באורז או לדאוג להכניס למילוי שלה חומר הדברה ידידותי לבעלי חיים. כמו כן, עדיף לכבס את כיסויי המיטות שלהם והמיטות עצמן על בסיס שבועי. במידה וזה לא אפשרי, מומלץ להחליף את מיטות בעלי החיים כל חצי שנה.
מבחינת ריהוט ביתי, עדיף (עד כמה שניתן) לעצב את הבית ברהיטים שלא יצברו הרבה אבק או הניתנים לניקוי בקלות. לדוגמא - ארונות עם מדפים סגורים על פני מדפים פתוחים, שימוש בווילונות הניתנים לכיבוס בקלות, רהיטים בעלי עיצוב פשוט העשויים מעץ או פלסטיק והימנעות ככל הניתן מריפוד. יתרה מכך מומלץ להימנע מפרחים סינתטיים וקש (הנוטים לצבור הרבה אבק).
מקומות נוספים אשר מועדים לפורענות הינם שטיחים. רצוי למנוע מחיות המחמד לשהות בחדרים המכילים שטיחים. במידה ושטיחים מהווים חלק מרכזי בעיצוב הבית שלכם, אנו ממליצים על שטיפה וייבוש פעם בשבוע למניעת הצטברות אבק. השתדלו לשאוב ולנקות את הסביבה של חיית המחמד שלכם לעיתים תכופות. יתרה מכך, השתדלו לעשות זאת כאשר חיית המחמד האלרגית איננה בבית, כיוון שפעולת השאיבה גורמת לערבול האלרגנים ובכך ומגבירה את החשיפה אליהם.
במידה ומתחשק לכם לפנק את חיית המחמד שלכם בצעצועים, הימנעו מבובות בעלות מילוי וצעצועים העשויים מבד, אלא אם כן צעצועים אלו ניתנים לכביסה על בסיס שבועי. כמו כן, הקפידו על טיפול קבוע נגד פרעושים וקרציות והשתמשו במזגן על מנת לשלוט על רמת לחות נמוכה בבית ונקו את הפילטרים של המזגנים לעיתים תכופות.
לשאלות נוספות בנושא זה, או כל נושא אחר, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר בכל עת -
מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה
03-5403368