מאת מיכל ליבסון, טכנאית בכירה, מרכז וטרינרי רמת השרון
כולנו יודעים שחתולים הם יצורים חמודים, רכים ומתכרבלים המספקים לנו חברה ואהבה. וכל בעלי החתולים לומדים במהרה שיש להם גם הרבה מוזרויות חביבות כגון אגירת צעצועים, שינה במקומות מוזרים, ולעיתים (תאמינו או לא) – אפילו ריור. מדוע החתול מרייר? ומתי ההתנהגות המשונה הזאת הופכת לבעיה שיש לטפל בה? על כל זאת ועוד, נענה כאן.
הם שמחים!
לפעמים מעט ריור הוא לא סיבה לדאגה. אם החתול שלכם התכרבל בזרועותיכם בלילה, מרוצה ושמח, ייתכן שתבחינו פתאום בכתמי ריר על החולצה או המיטה שלכם. אך אל דאגה – זה פשוט אומר שהחתול שלכם מאוד מרוצה מהחיים. אפשר למעשה להשוות ריור של חתול תוך כדי שהוא מגרגר, לריור שלנו תוך כדי שינה – בדרך כלל זה רק אומר שהייתה לנו שנת לילה מצוינת.
כמונו, חתולים גם יכולים לרייר תוך כדי שינה. אקט הריור נגרם על ידי אותם טריגרים של הנאה שאחראיים לגרגור החתול ולתנועות ה"לישה" שהם עושים לפעמים עם הרגליים הקדמיות והאצבעות. כאמור אם החתול שלכם מרייר תוך כדי שהוא מתכרבל או ישן זה כנראה פשוט סימן שהוא נינוח וטוב לו. עם זאת, כל חתול הוא שונה ויכול לרייר כמויות שונות של רוק. אם אתם מודאגים מכמות הרוק של חתולכם, אנא פנו לווטרינר לייעוץ.
הרפס וקאליצי וירוס חתולים
למרבה הצער, שאר הסיבות לריור החתול שלכם לא יהיו חביבות כמו שמחה ורוגע. ישנן מחלות בדרכי נשימה שעלולות לגרום לכיבים בחלל הפה של החתול, ובכך לגרום לריור. אחת ממחלות דרכי הנשימה הנפוצות ביותר היא הרפס וקאליצי וירוס החתולים. המחלה מועברת על-ידי נוזלי גוף מחתול לחתול, בדרך כלל במגע עם הפרשה מהעיניים שהיא אחד מהסימפטומים הנפוצים.
רוב החתולים שנדבקים בווירוס זה יחלימו, אך יישארו נשאים כרוניים. כלומר, גם בזמן שהחתול לא מראה סימנים וסימפטומים של המחלה, הוא עדיין יכול להיות מדבק לחתולים אחרים. לכן למעשה אנו מקפידים על מתן חיסון המרובע השנתי לחתולים.
החיסון מורכב מארבעה סוגי וירוסים מומתים או מוחלשים ובהזרקתו, מערכת החיסון של החתולים נלחמת על-ידי יצירת נוגדים ו"זיכרון חיסוני". כלומר, מערכת החיסון לומדת לזהות את הווירוס במקרה של הדבקה נוספת ותדע כיצד להילחם בו פעם נוספת.
FIV - איידס חתולים
וירוס שיכול לפגוע במערכת החיסונית של החתול, כמו אצל בני אדם. המחלה לרוב מתבטאת בפצעים בפה וכתוצאה מכך, ריור רב. חשוב לזכור כי המחלה אינה מדבקת לבני אדם, אך דורשת טיפול למשך כל חיי החתול.
סרטן
למרות שריור כתוצאה מסרטן פחות נפוץ אצל חתולים, במקרים מסויימים זה אכן יכו להיות סימפטום של המחלה.
"סקוואמוס סל קרצינומה" ( SCC) הוא סוג הסרטן שכאשר מתפתח אצל חתול (בדרך כלל בעיניים, פה, או אוזניים), עלול לגרום לריור יתר. כאשר נוכח בפה, עלולים למעשה להיווצר גידולים שיכולים לגרום לחתולינו לרייר, הימנעות מאכילה, הפלת אוכל מהפה, או אי יכולת לסגור את הפה כלל.
חשוב לציין כי סרטן זה לרוב נצפה בחתולים בני עשר שנים ומעלה. ונכון להיום, אין סיבה ישירה הידועה לנו כי יכולה לגרום לסוג הסרטן הזה ספציפית. רוב המקרים מטופלים על ידי התערבות כירורגית או תרופתית. במקרה של דאגה, אנא צרו קשר עם הווטרינר להתייעצות ובדיקות.
מחלת חניכיים / שיניים
על-פי הנתונים, נראה כי כ- 68% מהחתולים מעל לגיל שלוש סובלים מרמות שונות של מחלות חניכיים / שיניים, ומצבים שונים אכן יכולים לגרום לרמות מסוימות של ריור. אולי תופתעו לדעת, כי ישנה חשיבות רבה לשמירה על בריאות הפה של חתולכם.
ג'ינגיויטיס - דלקת חניכיים
היא אחת הבעיות הנפוצות ביותר. זוהי דלקת חניכיים המתחילה בחלק האחורי של פה החתול ומתפשטת קדימה. אם חתולכם מרייר זו עלולה להיות הסיבה, וכנראה שיצטרך לעבור פרוצדורת ניקוי שיניים. אם דלקת החניכיים לא מטופלת, היא יכולה להוביל להחמרה ולגרום להרס העצמות והרקמות אשר תומכות בשיניים. להחמרה זו קוראים מחלה "פרידנטלית" היכולה להוביל לשיניים מתנדנדות ואף לאיבוד שיניים. כמו כן, היא עלולה גם להגיע לכיס השן של החתול וליצור בעיות חמורות אף יותר.
פחד/ טראומה
יחד עם זאת שחתולים יכולים לרייר כשהם שמחים ונינוחים, הם יכולים גם לרייר מתוך פחד וחרדה. זאת כתוצאה מטראומה, היכול להיות מחויה פיזית או נפשית. לחתולים שחיים בחוץ, טראומה פיזית עלולה להיגרם כתוצאה מפגיעה של מכונית או מתקיפה של בעלי חיים אחרים, וטראומה נפשית יכולה להיגרם מהיות החתול לכוד במקום מסוים או חשוף לרעשים עזים. חתולים ביתיים עלולים להיות חשופים גם לרעשים עזים (כגון רעמים, בנייה בסמוך לביתכם זיקוקים וכו').
על אף שרוב מקרי הריור בחתולים הם עניין שבשגרה ואין בהם סיבה לדאגה, אנו ממליצים בחום לפנות לווטרינר עם כל שאלה, ובמיוחד כאשר החתול שלכם מציג סימפטומים מדאיגים או התנהגויות מוזרות. כמו כן, אנא הימנעו ממתן תרופות ביתיות אלא אם קיבלתם אישור מפורש מווטרינר מוסמך.
לשאלות נוספות ניתן לפנות אלינו, מרכז וטרינרי רמת השרון/הרצליה בטלפון 03-5403368