חתולים וחרדות נטישה - כל מה שלא ידעתם


מאת: נטע כפרי, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת-השרון

 

החתול הוא חיה מבויתת כבר מעל ל-7,000 שנה. למרות זאת, נראה שאצל אנשים רבים קיימות הנחות שגויות לגבי אישיותו. התפיסה הרווחת בחברה היא שחתולים הם חיות אנטי-סוציאליות, מתבודדות ושאינן זקוקות לחום ואהבה כדי לשרוד. בפועל, נראה כי ההפך הוא הנכון. בדיוק כמו כלבים – חתולים יוצרים קשרים חזקים מאוד עם בעליהם והחיות הגדלות בסביבתם, מה שמשפיע על נפשם ורווחתם.


חרדות נטישה ומה גורם להן
אחת הסיבות הנפוצות ביותר להיווצרות חרדות אצל חתולים היא התייתמות מוקדמת. כלומר, גורים אשר הופרדו מאמם בטרם עת, או נאלצו להיגמל מינקות בשלב מוקדם מדי. יחד עם זאת, מסתמן שגם גורמים סביבתיים עלולים להשפיע על רווחתם הנפשית. לדוגמא, אם לחתולכם חסרים מרכזי עניין ופעילות בבית (כמו משחקים, מקומות מחבוא וטיפוס וכדומה) ואתם המוקד העיקרי בחייהם, הסבירות להיווצרות התנהגות תלותית גוברת ועלולה לגרום כתוצאה לחרדות היפרדות ונטישה.
גורם נוסף וחשוב לא פחות, הוא התנהגות הבעלים. במצבים בהם חתולים מראים סימני תלות מוגזמים, כמו להיצמד אלינו ללא הפסקה, אגרסיביות כלפי אנשים אחרים בחיינו (כגון בני זוג או חברים הבאים לביקור) אנו נוטים לראות את זה באופן חמוד או מצחיק, "לסלוח" ולתגמל אותם בליטופים ותשומת לב. בכך, מבלי להבחין, אנו עלולים לחזק אצלם התנהגות בעייתית.


איך לזהות אם לחתול שלי יש חרדות היפרדות או נטישה?
ישנם מספר סממני התנהגות נפוצים אצל חתולים בעלי חרדות -  יללות מתמשכות ומוגזמות כשיוצאים מהבית, טיפוח עצמי אובססיבי למשך שעות ארוכות, אכילה מהירה מדי, חוסר רצון לאכול ללא נוכחותנו בחדר ועשיית צרכים מחוץ לארגז החול.
נושא עשיית הצרכים במקומות שונים בבית הוא קרוב לוודאי הסממן המטריד ביותר. התנהגות זו עלולה להתבטא בעשיית הצרכים על מיטות, ספות, סלי כביסה ולמעשה – כל מקום בו יש ריח חזק שלנו, הבעלים. במצבים כאלו, קל מאוד לחשוב שהחתול עושה זאת "דווקא" כדי לעצבן אותנו, או כדי לבטא חוסר שביעות רצון. בפועל, אלא אם מדובר בבעיה פיזיולוגית כמובן, זוהי דרך בה החתול מרגיע את עצמו על-ידי ערבוב ריחו עם שלנו. כמו כן, זו דרכו לסמן ו"לעזור" לנו למצוא את דרכנו חזרה אליו.
אם חתולכם מציג את אחת מהתנהגויות אלו, ישנה סבירות גבוהה שאכן מדובר בחרדה.


איך מטפלים?
בראש ובראשונה, חשוב לפנות לייעוץ וטרינרי.  טיפוח אובססיבי לדוגמא, יכול להעיד על בעיית עור, אלרגיה או טפילים. עשיית צרכים מחוץ לארגז יכולה לקרות גם בעקבות מחלה בדרכי השתן או אי שליטה על סוגרים. לכן, לפני שנוכל בבטחה לאבחן את חתולינו בהפרעה כזו או אחרת, כדאי לוודא שלא מדובר בבעיה בריאותית או פיזיולוגית. לאחר אבחון מקצועי יש כמה שיטות טיפול שניתן לנסות:
- טיפול התנהגותי : טיפול זה יכול להיות עניין פשוט ביותר, כמו קביעת "זמן משחק" (10 דקות ביום של משחקי חכה, לייזר או כל דבר המייצר עניין אצל החתול) או אפילו הוספה של ארגז חול נוסף בבית. אך למקרים קשים יותר, ישנם אנשי מקצוע רבים, ביניהם מאלפים, המתמחים בשיטות טיפול התנהגותי לבע"ח. במסגרת ייעוץ זה ניתנים פתרונות מגוונים, החל משיפורים בסביבת המחיה ומוקדי העניין של החתול, דרכים להפחתת מתחים ועד תרגילים התנהגותיים בשבילנו (הבעלים) כדי לעודד התנהגות נכונה.
- טלוויזיה ומוזיקה : בין אם השמעת מוזיקה קלאסית נעימה ברדיו כשאנו לא נמצאים או הפעלה של סרטי DVD  ייעודיים לחתולים (כן, יש כאלו), רעש רקע יכול להיות מעין "מחסום" לרעשים חיצוניים העלולים להגביר תחושות חרדה אצל החתול כשהוא לבד בבית.
- טיפול תרופתי : במקרים מסוימים, או חמורים יותר, ייתכן ותידרש גם תמיכה תרופתית בנוסף לטיפול התנהגותי. התייעצו על כך עם הווטרינר שלכם, ובמידת הצורך יוכל להציע את הפתרון התרופתי המתאים ביותר לחתולכם. יחד עם זאת, זכרו שטיפול תרופתי אינו תחליף לייעוץ ושינוי התנהגותי. הדרך החכמה ביותר להתמודד עם בעיות חרדה היא למצוא שילוב טוב של שניהם.
רבים מאמצים חתולים בגלל המוניטין שלהם כחיות עצמיות יותר מעמיתיהם הכלבים. אמנם ביסודה הנחה זו נכונה, אך אל לנו לשכוח שעצמאות אינה שווה לחוזק נפשי. כל חיה וכל חתול הוא אינדיבידואל, ואין לדעת איך יתמודד ויכיל חוויות וטראומות שונות. אך זכרו – לכל בעיה יש פתרון. עם מעט סבלנות ואהבה, תוכלו לטפל בחרדות החתולים שלכם, ועל הדרך לחזק את הקשר ולהרוויח חבר אמיתי לחיים.

 

 

לשאלות ולפרטים נוספים, מוזמנים ליצור קשר איתנו במרכז וטרינרי רמת-השרון והרצליה
03-5403368