הכלב שלי צולע - בדיקה אורטופדית בחיות מחמד


מיכל רייך, רופאה וטרינרית – מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה


כאשר חיית המחמד שלכם צולעת ואתם ניגשים לבירור אצל הווטרינר, מלבד הבדיקה הפיזיקלית השגרתית היא תעבור גם בדיקה אורתופדית כדי לאתר את מקור הצליעה.


בבדיקה הווטרינר יתשאל אתכם לגבי היסטוריית הצליעה. מתי החלה? האם קדמה לה פעילות חריגה? האם יש שיפור או החמרה במהלך הזמן, האם מופיעה יותר בזמנים מסוימים ביום או לאחר תנוחות מסוימות. האם קיימת כל הזמן או באה והולכת?


מבחינת הווטרינר יש חשיבות גם לגזע וגיל הכלב ולמצבו הגופני הכללי (שמן/רזה) כדי לכוון אותו לבעיות סבירות יותר לאותם תנאים.


ניתן לדרג את הצליעה על פי סולם שהוא בין 0 ל5.
דרגה 0 – חיה בריאה, לא ניתן להבחין בצליעה בשום נסיבות.


דרגה 1 – צליעה שבקושי ניתן להבחין בה


דרגה 2 – צליעה קלה. צליעה מתמידה אך בקושי נראית לעין.


דרגה 3 – צליעה בינונית – הצליעה ברורה ומתמידה.


דרגה 4 – צליעה חמורה – (הרמת הרגל בזמן ריצה)


דרגה 5 – כמעט ללא או ללא נשיאת משקל על הרגל.


בדיקה נוירולוגית היא חלק מהבדיקה הפיזיקלית הנדרשת כאשר ישנה צליעה.
בבדיקה הנוירולוגית תבוצע הערכה של יכולת תיקון מנח הרגליים, שיווי משקל ויציבות, תנועתיות צוואר, מישוש גבי לאיתור כאב, הרמת זנב ובדיקה רקטלית.


בדיקה אורתופדית
בדיקת צליעה מתחילה בתצפית על הכלב בחדר הבדיקה, עוד כשהכלב על הרצפה רגוע , ניתן לקבל מידע רב מהתבוננות, על איזו רגל הכלב מעדיף להישען, האם יש קושי בהתרוממות מישיבה לעמידה. בהמשך יתכן גם שהווטרינר יצא אתכם ועם הכלב אל מחוץ למרפאה כדי לבחון את צורת ההליכה/ריצה שלו, וכיצד משנה תנוחות. ישנן צליעות קלות שלא יראו בהליכה ויתבטאו ביתר קלות בזמן ריצה/עליה במדרגות.


התצפית תבוצע לפני בדיקת הכלב על השולחן ומיועדת לאיתור הרגל הבעייתית.


המשך הבדיקה האורתופדית תבוצע על שולחן הבדיקה בקליניקה. בעמידה ובשכיבה על הצד. בדיקה בעמידה מאפשרת השוואה בין שתי רגליים קדמיות/אחוריות לאסימטריה, נפיחות או ירידת מסת שריר.


בהמשך תיבדק כל רגל בנפרד, הבדיקה תתחיל מכף הרגל, להערכת הכריות, אזור העור שבין האצבעות, הציפורניים ובסיס הציפורניים, שם יתכנו פציעות, זיהומים, גופים זרים או גידולים.

בהמשך, יבדקו העצמות הארוכות המרכיבות את הרגל, בעזרת מישוש להערכה של כאב/חום/נפיחות/יציבות. השרירים יבדקו – לכאב , נפיחות, אטרופיה-דלדול מסת השריר. הרצועות והמפרקים יבדקו לטווח תנועה (בכפיפה ופשיטה), נפיחות, כאב, וחריקה/תחושת חספוס בזמן מניפולציה.


לעתים יבוצעו בדיקות ספציפיות למפרקים: כמו "בדיקת מגירה" למפרק הברך לבירור קרע ברצועה צולבת קדמית.
לאחר איתור מקור הצליעה הווטרינר ימליץ על טיפול תרופתי/כירוגי או המשך אבחון בעזרת צילומי רנטגן.

לשאלות נוספות, אנא צרו קשר

מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה
03-5403368