מאת : דר' עמית הגי , וטרינר במרכז וטרינרי רמה"ש
תיאור המחלה:
חיך שסוע הוא מצב הנוצר עקב כשל, בזמן התפתחות העובר, של עצמות החיך העליון להתאחות כראוי וכתוצאה מכך נוצר שסע או פתח בגג הפה. ניתן לחלק פגם זה ל3 מצבים: שסע בחיך הקשה (עצמות החיך), שסע בחיך הרך (ללא מעורבות של העצמות) וחיך רך קטן מהרגיל. פגמי חיך קשים בדרך כלל קשורים עם מומי חיך רכים אבל פגמי חיך רכים עלולים להתרחש ללא פגמי חיך קשים. כמו כן ייתכן שסע חד-צדדי של החיך הרך. חיך שסוע יכול להיות קשור גם לשפה שסועה. זהו מום מולד עם רקע תורשתי הנפוץ בעיקר בגזעים כגון: ביגל, קוקר ספניאל אמריקאי, תחש, רועה גרמני, לברדור, שנאוצר מיניאטורי וגזעים ברכיצפאליים (פאג, פקינז, בולדוג צרפתי,בולדוג אנגלי ועוד). גורם נוסף שנמצא שעלול להביא למום זה הינו חשיפה של האם בזמן ההיריון לחומרים טרטוגניים (הגורמים למומים בעובר) כמו תרופה נגד פטרת וצריכה מוגזמת של ויטמין A או D (בכלבים שניזונים באופן בלעדי מכבד).
סימנים של ליקויי חיך מולדים יכולים לכלול נזלת, שיעול מדלקת ריאות שאיפתית, קשיי יניקה, וגדילה איטית. ככל שהפגם הוא יותר אחורי בחיך יש סיכוי גבוה יותר לפתח הפרשות מהאף ודלקת ריאות.
חיך שסוע רך או קשה בדרך כלל ניתן לתיקון בניתוח. מומלץ לדחות את הניתוח עד גיל 3-4 חודשים על מנת שעצמות החיך יגדלו ככל האפשר,. במידה והגור עדיין יונק מומלץ להשתמש בבקבוק עם פטמה ארוכה שתגיע עד בית הבליעה כדי למנוע שאיפת חלב לריאות.
לעיתים ניתוח אחד אינו מספיק על מנת לסגור את השסע ויש צורך בניתוחים נוספים.
לאחר הניתוח מומלץ מזון נוזלי לשבוע. לעיתים יש צורך בצינור האכלה לאחר הניתוח.
לחיך שסוע כנראה יש מרכיב גנטי ולכן לא מומלץ להרביע גורים אלו. כמו כן יש קשר בין חיך שסוע למחלות אוזן תיכונה.
לפרטים נוספים צרו קשר וטרינר / וטרינרים מרכז וטרינרי רמת השרון / הרצליה 03-5403368