"9 כדורים רעילים" תרופות שאנו בני האדם משתמשים בהן ולחיות שלנו הן רעילות


ניצן דליצקי טכנאית ראשית מרכז וטרינרי רמת השרון

כל אחד יודע שלקיחת תרופות ממרשם של מישהו אחר עלול לסכן את בריאותו שלו. דבר זה תופס גם לגבי בעלי החיים שלנו . נכון , ישנן המון תרופות שתואמות לנו בני האדם ולבעלי החיים שלנו , אבל חשוב לדעת שהמינונים , האפקטים וההשפעות שונות שלהן .

כמעט רבע משיחות הטלפון שמגיעות למרפאה בחירום הם מבעלי כלבים וחתולים שנפתחות במשפט : "בטעות הכלב אכל לי ..".

כלבים וחתולים בקלות יכולים לאכול ולבלוע כדורים שהושארו בטעות על הדלפק או בתיק והאף הקטן שלהם הצליח למצוא. או לחלופין בעלים שהחליטו לתת לכלב כדור נגד כאבים של בני אדם ופתאום ההשפעות שונות על הכלב שלהם . ישנם מקרים שאפילו יכולים להסתיים בהרעלה ומותו  של בעל החיים היקר לנו. אז לפני שאתם מחליטים הנה תשעה סוגי כדורים רעילים ונפוצים בבעלי החיים  (בנוסף ישנם עוד הרבה כדורים רעילים לכלבים !)

1.      איבופרופן -   Ibuprofen (Advil®, Motrin®) –הורדת כאבים וחום בבני אדם . התרופה עצמה בעלת ריח מתוק וציפוי מכיון שרוב חברות התרופות רוצות שיהיה קל לבלוע תרופה זאת ללא טעם מר . (תחשבו על זה כעל M&M רק מסוכן מאוד ) לבעלי החיים שלנו האיבופרופן יכול לגרום לכיבי קיבה וכשל כליות .

2.      טרמדול - Tramadol (Ultram®) – משכך כאבים מצויין בבני אדם . כן וטרינרים משתמשים בו בבעלי החיים שלנו והוא מותר לשימוש אבל וזהו האבל הגדול במינונים שונים לגמרי ממה שאנו בני האדם משתמשים ( הכלב שלנו הוא לא בנאדם קטן כמו שאומרים ) לעולם אל תתנו לכלבכם את התרופות שלכם , והכי חשוב לפני כל מתן תרופה התייעצו עם הוטרינר אל תעשו דבר על דעת עצמכם , טרמדול במינונים גדולים מידי יכול לגרום לטשטוש , עצבנות , הרדמה , רעד , הקאות כיבים ומוות.

3.      אלפרזולם - Alprazolam (Xanax®) – תרופה שמשמשת בבני אדם לצורך הרגעה . וגם ככדור שינה לאנשים עם הפרעות שינה . רוב בעלי החיים שיעכלו תרופה זאת יחלו להרגיש עייפים ומתנדנדים , וחלק יהפכו להיות עצבנים וחסרי שקט . לרוב הכדור הזה נלקח ע"י בעל החיים שלנו כי כשהאדם הולך לישון בעזרת כדור זה הוא מניח את שאר הקופסא על השידה לידו ונרדם , ואז כלבנו האהוב ניגש מרחרח ו"גונב" כמה כדורים , או  את כל הקופסא במצבים מסויימים. כמות גדולה של כדור זה יכולה להוריד את לחץ הדם ולגרום לחולשה והתמוטטות כללית .

4.      אדאראל - Adderall® - תרופה זאת משמשת לטיפול ב- adhD  בילדים . בבעלי חיים התופעות של תרופה זאת הם לא תואמות להשפעות בילדים . בילדים התרופה מרגיעה וממקדת , בבעלי החיים התרופה גורמת לעליית קצב לב וטמפ' גוף ,בנוסף היפראקטיביות וחוסר שקט, רעידות והתקפים .

5.      זולפדים - Zolpidem (Ambien®) – מעודד שינה בבני אדם , בחתולים ההשפעה היא התנדדות מצד לצד וישנוניות . אבל ברוב בעלי החיים גורם לעליית דופק ועצבנות .

6.      קלונזפאם - Clonazepam (Klonopin®) -  אנטי אפילפטי , נוגד חרדה , מרגיע מצבי לחץ . בבעלי חיים גורם לישנוניות , ומנת יתר תגרום ל לחץ דם מאוד נמוך שיגרום להתמוטטות כללית וחולשה .

7.      פאראצטאמול / אצטאמינופן - Acetaminophen (Tylenol®)- פרצטמול – או בשמם האחר- אקמול, דקסמול, אברולט (פתילות), אברול, פראמול, נובימול (טיפות מרוכזות), רוקמול ופנדול. כדור זה רעיל ברמה של מוות . חשוב במקרה של בליעה של כדור זה לרוץ לוטרינר ואם אפשר עם המינון המדוייק של תרופה זאת . גם חתולים וגם כלבים רגישים לחומר הזה ברמה של רעילות ומומלץ לשמור אותם במקום סגור והרחק מהשיג פייהם של בעלי החיי םשלכם .

 משכך כאבים מאוד נפוץ ברוב בתי מגורים . חתולים מאוד רגישים לחומרים הנמצאים בכדור אבל גם כלבים יכולים להיות רגישים במידה .כדור זה גורם לנזק לכבד , נזק לכדוריות האדומות בדם – מה שיגרום להם לא לשאת חמצן במחזור הדם בצורה נכונה . פגיעה בהובלת חמצן מסכנת את בעל החיים שלנו .

8.       נפרוקסן -(Aleve®, Naprosyn®) – משכך כאבים ללא סטרואידים שנמכר ללא מרשם בד"כ . כלבים וחתולים מאוד רגישים לכדור זה , גם לכמות המזערית שלו. גורם לכשל כליות וכיבים בקיבה .

9.      סימבאלתה - Duloxetine (Cymbalta®) – משמשת  לטיפול בדיכאון וכאב ניורפטי . בבעלי חיים יכול לגרום לווקאליות מוגברת ( נביחות יללות צרחות) עצבנות , רעידות והתקפים .

כמו שראיתם ברשימה זאת ישנן תרופות שמשפיעות על בני האדם בצורה כזאת ועל בעלי החיים משפיעות בצורה אחרת . אז בפעם הבאה שתחשבו "אוי לפיצי כואב בוא ניתן לו אדוויל כי אם לי זה עושה טוב גם לו זה יעזור " תחשבו שוב . אומנם ברשימה זאת צויינו אך ורק 9 תרופות נפוצות אבל יש עוד מליוני תרופות אשר ניתנות לבני אדם ומשפיעות לרעה על בעלי חיים אנא הימנעו בכל מצב מלתת לבעל החיים האהוב שלכם תרופה ללא ייעוץ עם הוטרינר המטפל .

כדי לשמור על בעל החיים שלכם זכרו :

1.      תמיד לשמור את התרופות שלכם בארון סגור .

2.      אם בעל החיים שלכם מקבל תרופות במרשם אנא ודאו מינונים והסברים מראש ע"י הוטרינר .

3.      אל תשאירו כדורים בתיקים , בקופסאות או על השולחן .

4.      הבקבוקונים שלכם אולי נראים קשים לפתיחה אבל "תתפלאו כמה קל לכלב לפתוח קופסא "

5.      אם נפל לכם בטעות כדור על הרצפה מהרו למצוא אותו ולהרימו במהירות לפני שהרחרחן הקטן על הרצפה יגיע אליו .

6.      אם חלילה קרה מצב שהכלב שלכם בלע תרופה מסויימת מהרו לוטרינר הנחו אותו איזה כדורים היו ומה הכמויות ככה תוכלו לעזור לו לעשות את עבודתו יותר ביעילות .

ולסיום – תמיד שימו את מספר הטלפון של הוטרינר שלכם ב"שלוף" חיוג מהיר או בכל דרך שתוכלו ליצור עימו קשר במקרה חירום .

לעוד שאלות עצות ועזרה אנחנ ותמיד כאן בשבילכם – מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה .

 ד"ר דורון נרי 035403368