מאת: אסתר מלול, אסיסטנטית
לאנשים רבים צצות התלבטויות ושאלות רבות בנוגע לעיקור הכלבה\חתולה שלהם.
לפניכם כמה מהשאלות הנפוצות ביותר שעולות והתשובות שנועדו לספק לכם את המידע המהימן ביותר.
ראשית, נתחיל עם כמה מונחים בתחום הרבייה:
נקבה מעוקרת= חתולה או כלבה אשר עברה ניתוח להסרת הרחם ושתי השחלות ואינה יכולה להתרבות. באנגלית המונח נקרא "Spay".
זכר מסורס= חתול או כלב אשר עבר ניתוח להסרת שני האשכים ואינו יכול להתרבות. באנגלית המונח נקרא "neuter" או "castration".
ש: האם ניתוח העיקור הינו ניתוח גדול?
ת: במהלך ניתוח העיקור, הווטרינר נכנס אל תוך חלל הבטן. אין לבעלים סיבה להיבהל מכך, מאחר ומדובר בניתוח שגרתי אשר מבוצע באופן חד פעמי והינו מאד בטוח. כמובן שכבכל ניתוח והרדמה כללית קיימות סכנות, אשר אותן ניתן לצמצם באמצעות בדיקה פיזיקלית מקיפה ובדיקות דם לפני הניתוח. במהלך הניתוח עצמו, בעל החיים מקבל חמצן ונוזלים וסימניו החיוניים מנוטרים ברצף. בסיום הניתוח בעל החיים נותר תחת השגחה צמודה עד להתאוששות מלאה.
ש: שמעתי שהכלבה\חתולה שלי צריכה לעבור ייחום ראשון\המלטה ראשונה כדי שתהיה בריאה ומחונכת יותר.
ת: מדובר בשתי תפישות מוטעות לגבי עיקור. מבחינה בריאותית, מומלץ לבצע את העיקור לפני הייחום הראשון. מחקרים דיווחו עיקור כלבות וחתולות לפני הייחום הראשון מפחית ב-97% את הסיכוי שלהן לפתח בגידולי עטין סרטניים במהלך חייהן. כמו כן, העיקור מונע לחלוטין את הסכנה שבדלקת רחם וגידולים במערכת הרבייה (רחם ושחלות). למעשה, גם אם "פספסתם" את המועד, עיקור לאחר הייחום הראשון עדיין מפחית בצורה משמעותית את הסיכון לפתח סרטן מסוגים שונים.
באשר לבריאות וחינוך החיה, אם תספקו לה סביבה אוהבת, טיפולים שגרתיים וחינוך למשמעת, תוכלו ליהנות מחיית מחמד בריאה ומאושרת אשר מתאימה למשפחתכם.
ש: אני מעוניין לעקר את חיית המחמד שלי, אך העלות גבוהה בשלב זה. מה ניתן לעשות?
ת: ראשית, במידה ואימצתם את חיית המחמד מעמותה, יתכן שהווטרינר יעניק לכם הנחה על חלק מהטיפולים של החיה. כמו כן, יש לבדוק אילו אמצעים וסטנדרטים קיימים במרפאה, מי מבצע את הניתוח עצמו ומה כולל המחיר. חשוב לזכור שלא להתפשר על בריאות ובטיחות חיית המחמד שלכם, לעתים המחיר הזול יעלה בסוף ביוקר.
כאמור, חשוב לזכור כי נקבות לא מעוקרות נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בסרטן (רחם, שחלות ושד) ובדלקות רחם מסכנות חיים ככל שהן מתבגרות.
בנוסף, חשוב להבין כי התרבות בלתי מבוקרת של כלבים וחתולים הינה בעיה חמורה מאד בארץ ובעולם. אל תחמירו את הבעיה עם גורים בלתי רצויים.
ש: מדוע הווטרינר רוצה לבצע בדיקות דם לפני הניתוח לחיה שלי?
ת: וטרינרים רבים ממליצים לבצע בדיקות סקר לפני הרדמה וניתוח. מדוע זה חשוב כל כך?
ראשית, לפני עיקור וסירוס מבוצעת ספירת דם על מנת לבדוק את תפקודי הקרישה. כמו כן, בדיקות הדם הביוכימיות מספקות מידע חיוני לגבי מצב הכליות והכבד לפני ההרדמה הכללית. הכבד והכליות הינם האיברים הפנימיים העיקריים אשר מפרקים ומסלקים את חומרי ההרדמה מהגוף. במידה והם לא מתפקדים כראוי, הסיכון שבהרדמה כללית גובר. קיימים חומרי הרדמה רבים וכדי להתאים את החומרים הנכונים חשוב שהווטרינר ידע מה מצב איברים אלה.
ש: מה קורה במהלך הניתוח?
ת: חיית המחמד שלכם תעבור טשטוש והרדמה מלאה כך שלא תחוש כאב ולא תהיה מודעת למה שקורה. קצב הלב והנשימה ינוטרו לאורך כל הפרוצדורה. המנתח יבצע חתך קטן בבטן ויסיר את הרחם ושתי השחלות. כל כלי הדם והרקמות יתפרו כדי למנוע דימום. המנתח יבצע תפרים במספר שכבות- שריר, תת עור ועור. התפרים הפנימיים ייספגו עם הזמן. יתכן כי יהיו גם תפרים חיצוניים, אותם יהיה צורך להסיר לאחר 10-14 ימים בתהליך שאינו כואב.
ש: האם חיית המחמד תצטרך להישאר במרפאה לאחר הניתוח?
ת: כמובן שהתשובה לכך יכולה להשתנות בהתאם לווטרינר, למרפאה ולפציינטית. לאחר הניתוח בעל החיים עובר להתאוששות בהשגחה עד שהוא מתעורר לחלוטין. בשלב זה בעל החיים עדיין ישנוני ועייף מעט אך הוא מוכן ללכת הביתה ולרוב אינה דרושה השגחה צמודה. חשוב לא לתת מיד אוכל ושתייה אלא לחכות להתאוששות מלאה ואז להתחיל להאכיל במנות קטנות. יש להקפיד שבעל החיים לא ישתולל, לא ילקק ולא ילכלך את אזור החתך עד להסרת התפרים. במידה והיו סיבוכים כלשהם במהלך הניתוח או ההרדמה יתכן כי הווטרינר יבקש להשאיר את החיה להשגחה.
ש: מתי חיית המחמד שלי תחזור למצב "נורמלי"?
ת: אנשים רבים מופתעים מהמהירות שבה חיית המחמד שלהם מתאוששת מניתוח (יותר מהר מזמן ההתאוששות של בני אדם). רוב בעלי החיים קמים ועירניים זמן קצר לאחר ניתוח. הם ירצו לנוח בשקט למשך יום-יומיים ואז יחזרו לעצמם לגמרי. חשוב להגביל את הפעילות של חיות מחמד שהן אקטיביות מאד ביומיום- פעילות אינטנסיבית מדי עלולה לעכב את ההחלמה ואף לגרום לסיבוכים לאחר הניתוח (כגון פתיחת התפרים).