קיצוץ נוצות בתוכים


מאת: קושנריוב יוליה-פלג, Msc בזואולוגיה, מטפלת מוסמכת מהרט"ג ואסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון

 

 

כאשר מדברים על קיצוץ, גזירה או קיטום של כנפיים בתוכים, לרוב מתייחסים לגזירה של נוצות הכנפיים. הגזירה היא של נוצות התעופה בלבד, הנוצות הארוכות בחלק התחתון של הכנף, ולא של הכנף עצמה. הסיבה לקיצוץ פשוטה – היא נועדה למנוע מהציפור לעוף. נוצות התעופה הכרחיות ליכולת התעופה של התוכי ולכן, גזירה שלהן תמנע מימנו לעוף. ברוב המקרים הקיצוץ נעשה בשביל למנוע את בריחתם של תוכים דרך החלונות בבית, מניעה של תעופה ברחבי החדר למקומות שקשה להגיע אליהם ונחיתה במקומות לא רצויים כמו רדיאטור או סיר חם.

 

לפני שהולכים לקצוץ את הנוצות, יש לזכור כי זה לא חובה. אם יש לכם תוכי, אתם ממש לא חייבים לקחת אותו לקיצוץ נוצות. במידה והחלטתם כן לעשות זאת, חשוב לזכור כי כמו שהפרווה של יונקים מתחלפת, כך גם הנוצות של הציפורים ותוכים לא יוצאי דופן. אם נוצות הכנפיים של התוכי שלכם נגזרו, הן לא יישארו ככה לנצח. בשלב מסוים, הנוצות הגזורות יפלו ויגדלו במקומן נוצות חדשות שאם תירצו, גם אותן ניתן לגזור. הגיזור עצמו צריך להתבצע על ידי בעל מקצוע או וטרינר בלבד ומומלץ מחום לעשות זאת במרפאה אצל וטרינר שעוסק בחיות אקזוטיות, לצורך שירות זה, ניתן לפנות למרפאתנו – המרכז הווטרינרי רמת השרון.

 

למרות שזה נשמע מאוד פשוט – לוקחים מספרים וגוזרים, זה ממש לא נכון! אם התהליך לא נעשה בידי אדם שהוסמך לכך, עלול להיווצר נזק לתוכי. יש חשיבות לא רק לשיטה והצורה בה הקיצוץ נעשה אלא גם לתזמון שלו – גיל התוכי והעונה בשנה משחקים תפקיד חשוב. מבחינת הגיל, הקיצוץ הראשון יכול להיעשות אך ורק אחרי שהתוכי למד לעוף ושרירי התעופה שלו (אלו שבעוף אנחנו מזהים בתור החזה) סיימו להתפתח. אם תוכי צעיר לא ילמד לעוף כמו שצריך, הסיכויים שלו להיפצע בניסיונות תעופה בהמשך גבוהים. כפי שנאמר קודם, גם לציפורים יש "נשירה" – חילופי נוצות עונתיים. אם הנוצות יגזרו בשלב מוקדם מידי אחרי החילוף, כלי הדם שנמצע במרכז הנוצה יכול עדיין להיות פעיל. גזירה של נוצה כזו עלולה להביא לדימום רב מהנוצה, חוסר נוחות וכאב אצל התוכי.

 

בזמן הקיצוץ עצמו, נוצות התעופה נגזרות מהקצרה ביותה לארוכה ביותר. לא תמיד יגזרו כל הנוצות. הגיזור נעשה בצורה כזו ששורת הנוצות הכופה על נוצות התעופה תסתיר את הנוצות הגזורות. זה נועד לא רק לצרכים אסתטיים (נוצות שלמות יפות יותר מנוצות גזורות) אלא גם לטובת התוכי.  אם הנוצות העליונות לא יחביאו את הנוצות הגזורות, בזמן קיפול הכנף הקצוות הגזורים של נוצות התעופה יכולים לשפשף את צדיי הגוף של התוכי ובכך לגרום לחוסר נוחות וגרד. במצבים כאלו התוכי לרוב יתלוש את הנוצות הגזורות מה שיכול לגרום לכאב שכן מדובר בנוצות גדולות. הקיצוץ יכול להיעשות בכנף אחד או בשתי הכנפיים. לרוב הוא נעשה בשתי הכנפיים בשביל לשמור על יציבות ומניעת סטרס מיותר.

 

הקיצוץ נועד להגביל את יכולת התעופה של התוכי ולא למנוע אותה. כלומר, לאחר הגיזור, התוכי יהיה מסוגל לעוף או לדהות מרחקים של מספר מטרים. אם התוכי לא מסוגל לעוף כלל, הוא יכול להיפצע בקלות רבה גם בתוך הכלוב ובמיוחד מחוצה לו שכן כל ניסיון ניתור או תעופה (גם קצרה מאוד) תגמר בנפילה.

 

 

לכל שאלה ומידע נוסף, ניתן לפנות למרפאה,
מרכז וטרינר רמת השרון
03-5403368

 

אנו מבקשים בכל לשון של בקשה, לא לפנות אלינו טלפונית בנוגע לכתבה מחוץ לשעות פעילות הקבלה. המרפאה היא מרפאה פרטית ששעות הקבלה שלה הן ימי ראשון עד חמישי 7:30 בבוקר על 22:00 בלילה. ימי שישי בין השעות 7:30 עד 13:00. המרפאה סגורה בימי שבת וחגים.


תודה על ההבנה.