כבד שומני (hepatic lipidosis) בחתולים


מאת ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינרי, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.

 

תיאור המחלה

כבד שומני היא מחלת הכבד הנפוצה ביותר בחתולים והיא מאופיינת בהצטברות שומן בכמויות גדולות בתוך תאי הכבד תוך פגיעה בזרימת מיצי מרה הנוצרים בכבד ובתפקודי הכבד הכלליים. אחד מתפקידיו החשובים של הכבד הוא ניקוי הדם מרעלים ומפסולת מטבולית. כשרעלים אלו מתחילים להצטבר בדם הם עלולים לפגוע במצב ההכרה של החתול ולהוביל לטשטוש ואף לפרכוסים. המחלה עשויה להיגרם כאירוע יחידני או כסיבוך משני של מחלות אחרות, כגון סוכרת.

חתולים בוגרים או זקנים משני המינים ומכל גזע עלולים ללקות במחלה. מדובר במחלה רצינית ומסכנת חיים. אחוז לא קטן מהחתולים עלול למות מהמחלה אפילו אם הם מקבלים טיפול אופטימאלי.

הגורם למחלת הכבד השומני אינו תמיד ידוע. משקל יתר נחשב לגורם סיכון שכן רוב החתולים סובלים מהשמנה בעת התפרצות המחלה. לעיתים קרובות קדמה להופעת המחלה תקופה של חוסר תיאבון או ירידה משמעותית באכילה עקב גורמים אחרים, כגון הקאות (כדורי שיער, החלפת מזון, קלקול קיבה) או עקה (stress), כמו למשל עקב שינוי בסביבת המגורים או הגעת חיית מחמד חדשה הביתה. גם שימוש בתרופות מסוימות עלול להעלות את הסיכון להתפתחות כבד שומני (למשל, טטראציקלין).

וטרינר הרצליה / רמת השרון

 

תסמינים

·         ירידה בתיאבון או הפסקת אכילה

·         ירידה במשקל

·         הקאות

·         ריור

·         צהבת

·         חולשה, אפאתיות.

·         עוויתות, פרכוסים.

 

אבחון

כמו בכל מצב מחלה, תהליך האבחון מתחיל בלקיחת היסטוריה רפואית מפורטת ובדיקה פיזיקאלית מקיפה. בהתאם לממצאים יתכן שהווטרינר ימליץ על הבדיקות הבאות:

·         ספירת דם

·         בדיקת כימיה ומלחים (דם)

·         בדיקת שתן

·         בדיקת מיצי מרה (דם) לבחינת תפקוד הכבד

·         בדיקת תפקודי קרישת דם

·         צילומי רנטגן בטן

·         אולטרה-סאונד בטן

·         ביופסיה של הכבד. לרוב נעשה הדבר במהלך האולטרה-סאונד ומחייב בדיקה מוקדמת של תפקודי קרישה.

 

טיפול

טיפול תזונתי הוא המרכיב הראשון והחשוב ביותר. אם החתול לא אוכל בעצמו לעיתים יש צורך בהחדרת צינור הזנה (זונדה) ומתן הזנה נוזלית רפואית מיוחדת. לרוב נדרש גם אשפוז וטיפול רפואי אינטנסיבי למשך מספר ימים, הכולל את התרופות הבאות:

·         נוגדי הקאות

·         מגיני קיבה

·         אנטיביוטיקה

·         תוספת מלחים לאיזון רמת המלחים בדם

·         תרופות  נגד עוויתות (במקרים קשים)

·         תרופות לשיפור זרימת המרה בכבד

·         מומלץ לתת גם את התוספים והוויטמינים הבאים אשר תומכים בתפקוד תאי הכבד הפגועים:

o       L-carnitine

o       Taurine

o       Vitamin K1

o       Vitamin E

o       Thiamin (B1)

o       Cobalamine (B12)

o       SAM-e

o       Zinc acetate

 

פרוגנוזה

בשנים האחרונות סיכויי ההחלמה ממחלה קשה זו השתפרו משמעותית בזכות הגישה האגרסיבית יותר לתמיכה תזונתית ומתן התוספים כמתואר לעיל. מחקרים עדכניים מצביעים על כ-75% סיכוי להחלים ולחזור לפעילות מלאה בתנאי שניתן הטיפול המיטבי והמלא.

 

מניעה

חשוב מאוד להאכיל את החתול באופן מאוזן ולמנוע השמנת יתר. צריך גם להקפיד ולעקוב אחר התיאבון ושגרת האכילה לאחר אירועים מלחיצים שעשויים לגרום להפסקת אכילה, כמו מעבר דירה, שינוי מזון, הוספת חתול או כלב למשפחה, וכדומה.