מאת: ד"ר דורון נרי רופא ומנתח וטרינרי, בוגר אוניברסיטת אדינברו, בריטניה.
"פריצת דיסק" היא מחלה שכיחה יחסית הכרוכה בלחץ פתאומי או כרוני (מתפתח לאורך זמן) על חוט השדרה. הלחץ מגיע מהחומר סופג הזעזועים הנמצא בין החוליות בעמוד השדרה (חומר זה מכונה "דיסק"). המחלה נקראת Intervertebral Disk Disease, או בקיצור IVDD. היא יכולה להופיע בכל מקום לאורך עמוד השדרה מהצוואר ועד לאגן.
רקע
בין כל שתי חוליות בעמוד השדרה מצוי חומר דמוי ג'ל, רך וצמיגי, הקרוי "דיסק" בשל צורתו העגולה, ומשמש לשיכוך הזעזועים לשלד. בכלבים מסוימים חומר זה מתנוון והופך קשה ומאבד את גמישותו. במצב זה הדיסק עלול לבלוט ממקומו הרגיל וללחוץ על חוט השדרה (החלק הפנימי בעמוד השדרה שבו עוברים העצבים) או אפילו ל"התפוצץ" אל תוך חוט השדרה. הנזק שנגרם כתוצאה ממצב זה תלוי בהיקף ובמידת הפגיעה בעצבים העוברים בסמוך לדיסק הפורץ.
תסמינים
כלבים הסובלים מפריצת דיסק עשויים להפגין טווח רחב של תסמינים, החל מכאב בלבד ועד לשיתוק מוחלט של הגפיים או האיברים שמתחת לאזור שנפגע. גזעים מסויימים, בעיקר אלו עם עצמות קצרות ומעוקמות, כמו התחש והפקינז, נמצאים בסיכון גבוה מהרגיל לפריצת דיסק. המחלה מופיעה לרוב בגיל הביניים וללא העדפה בין זכרים ונקבות.
סימנים אופיינים:
· כאב פתאומי וחוסר רצון להתנועע
· התנגדות או כאב עז בעת מגע או ליטוף
· קושי במדרגות או בקפיצות
· חוסר יציבות בהליכה, "הליכת שיכור"
· שיתוק מלא או חלקי של רגל אחת או יותר
אבחון
יש להביא את הכלב לווטרינר באופן מיידי. כל השתהות עלולה, במצבים מסוימים, לגרום לנזק בלתי הפיך לחוט השדרה. הווטרינר יבצע בדיקה פיזיקאלית מקיפה להערכת תפקוד המערכת העצבית ולהערכת חומרת הנזק לחוט השדרה. לעיתים מבצעים צילום רנטגן לאיתור הדיסק הפגוע, אבל אבחון מדויק של מצריך הדמיה מתקדמת (MRI, CT או מיילוגרפיה(.
טיפול
הטיפול המתאים ייקבע לפי המצב הקליני. כלב הסובל מכאב בלבד וללא חוסרים עצביים לרוב יטופל במנוחה ומשככי כאבים. לעומת זאת, כלבים המפתחים שיתוק ואובדן תחושה או מראים התדרדרות מהירה במצבם יופנו לניתוח חירום להסרת הלחץ מעל חוט השדרה. לפני הניתוח תבוצע הדמיה כאמור לאיתור המיקום המדויק של הדיסק הלוחץ.
טיפול בבית
במקרה של טיפול רפואי (ללא ניתוח) מנוחה מוחלטת למשך מספר שבועות הינה הכרחית כדי לאפשר היווצרות של רקמת צלקת מעל לדיסק הפגוע ולמנוע המשך חדירתו לתוך חוט השדרה והחרפת הנזק.
אם אין שליטה על השתן יהיה צורך ללמוד כיצד ללחוץ על השלפוחית ולשתן את הכלב מספר פעמים ביום.
טיפול פיזיותרפי מומלץ ביותר לחיזוק השרירים ולמנוע ניוון הנובע מחוסר תנועה ו/או תחושה.
החלמה הינה תהליך ארוך ואיטי ויש להיות מוכן להשקיע הרבה זמן וסבלנות בטיפול סיעודי בכלב הסובל משיתוק חלקי או מלא. לאורך כל שלב ההחלמה יש להיות ערים לסימני החמרה או התדרדרות ולהביא את הכלב לביקורת בהקדם האפשרי.
לסיכום, פריצת דיסק הינה מחלה בעלת השלכות אפשריות חמורות והיא נחשבת לחירום רפואי. יש לפנות לייעוץ וטרינרי מיידי אם כלבכם מראה את אחד התסמינים המפורטים לעיל.