מאת: עדי סגל אסיסטנטית מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה.
אחת הבעיות הנפוצות בין אדם לחתולו הינה המנעותו של החתול משימוש בקופסת החול שלו, רוב הסיבות לכך הינן התנהגותיות או רפואיות. במאמר זה נפרט לכם 8 סיבות נפוצות וכיצד ניתן לפתור אותן.
1.קופסה מלוכלכת:
חתול זו חיה נקיה מטבעה ולכן הם מאוד רגישים כאשר הסביבה מלוכלכת, הקפידו לנקות את קופסת החול בתדירות גבוהה, אין צורך להשתמש בתכשירים כגון אקונומיקה, מספיק לנקות עם סבון ולאסוף את הצרכים בזמן.
2.מיקום:
למיקום קופסת החול ישנה חשיבות גבוהה עבור חתולכם, לדוגמה: אם קופסת החול קרובה מדי לאוכל ולמים שלו הוא עלול להמנע מלהכנס אליה או למשל אם קופסת החול ממוקמת גבוה או במרתף החתול עלול לראות בהגעה למקומות אלו טירחה גדולה מדי ולהמנע מכך. אם זה המצב- העבירו את קופסת החול למקום שיעניק לחתולכם פרטיות, אם יש לכם מספר חתולים בבית – יצרו מרחב פרטי לכל אחד מהם בכך שתשימו את הארגז בתוך ארון או חדר מסויים. אופציה נוספת למיקום תהיה באמבטיה/שירותים שלכם.
3 .החלפה של קופסת החול/ סוג החול :
במידה והחלפתם את סוג החול או את הקופסה עצמה יש לשים לב כיצד חתולכם מגיב לכך. חתולים זו חיה מאוד אינדיבידואלית ומה שנראה כטוב לאחד יכול להצטייר כמשהו רע לאחר. נסו לבדוק מספר סוגי חול ולראות איך חתולכם מגיב לכל אחד מהם וכך תחליטו ביחד מה הכי טוב עבורו. אם אתם מוצאים את עצמכם מתקשים להרגיל אותו לחול חדש נסו להכניס את החול החדש לישן בהדרגה ולאט לאט להפטר מהישן. אם החתול רגיל להיות בחוץ יכול להיות שהחול המלאכותי אינו בשבילו, במקרה כזה יש לשים בקופסה את החול מהחצר אליו הוא רגיל ובמשך 3 שבועות להוסיף לו בהדרגתיות את החול המלאכותי שבו אתם רוצים להשתמש.
4.בעיות עם הקופסה
הגודל, הצורה והעומק של הקופסה יכולים גם להשפיע על התנהגותו של החתול. החתול יכול לדחות את הקופסה אם מאיזושהי סיבה הוא לא יאהב אותה. הבעיה הנפוצה ביותר בנושא הזה הינה הגודל של קופסת החול- חתולים לא אוהבים להרגיש לכודים או שצפוף להם במקום מסויים. עלייכם לנסות ולהשתמש בו זמנית במספר סוגים וגדלים של קופסאות ולראות מה הכי נוח לו.
5. שינוי סביבה :
חתול הוא חיה של הרגלים והם לא אוהבים שינויים בסביבתם. אם החתול שלך הפסיק להשתמש בקופסת החול מיד לאחר ששיניתם משהו בבית- יכול להיות שהשינוי גורם לו ללחץ. חרדה ולחץ הן תחושות מאוד שכיחות אצל חתולים ויכולות לגרום לבעיות התנהגותיות כאלה או אחרות. נסו לחשוב מה היה השינוי האחרון שעשיתם בסביבתכם האישית- הבאת בע"ח חדש לבית, הבאת ילד לעולם, עיצוב מחדש של הבית וכו'. דבר מה שעלול לעזור במקרים כאלה זה לתת לחתול את מלוא תשומת ליבכם, לתת לו חטיפים לחתולים ולנקות את קופסת החול שלו בתכיפות גבוהה מן הרגיל- זה יגרום לחתול לחוש תחושת ביטחון.
6. מריבות על טריטוריה:
במידה ובביתך יש מספר רב של חתולים זה עלול לעורר סכסוכים שכן חתול זו חיה טריטוריאלית מטבעה. בבתים שבהם יש מספר רב של חתולים יכול להיות חתול אחד דומיננטי שישאיר את צרכיו לא מכוסים וזו תהיה דרכו להכריז על המקום הנ"ל כשלו ושאר חתולי הבית לא ירצו להכנס לטריטוריה שלא שלהם ובטח לא לטריטוריה של חתול דומיננטי.
בנוסף, ישנם חתולים שלא אוהבים לחלוק את קופסת החול עם חתולים אחרים. הפתרון לכך הוא להקצות קופסת חול נפרדת לכל חתול במיקום שונה בבית. הנוסחה לכמות קופסאות חול היא מספר חתולים פלוס אחד, לדוגמה: 2 חתולים בבית צריכים 3 ארגזי חול.
7. צפיפות :
אין ספק שהבאת חתול נוסף לבית תמנע מחתולך לחוש בדידות בזמן שאתה לא נמצא בבית. אבל יש לקחת בחשבון את גודל הבית שלא יווצר מצב של צפיפות שכן חתולים מאוד קנאים לפרטיותם ומצב של צפיפות עלול לגרום להם למתחים מיותרים. בשביל שחתול ירגיש בטוח יש לייצר לו בבית אזור שיהיה רק שלו, קופסה שתהיה רק שלו. אפשר לעשות זאת גם בעזרת הבאת מלונה לחתולים, מתקן משחקים מיוחד, התקנת מדפים וכו' . וכמובן לתת לכל חתול אהבה ותשומת לב.
8. סירוס/עיקור:
דבר נפוץ מאוד, בעיקר בקרב חתולים זכרים הינה נטייתם לסמן טריטוריה בעזרת השתן שלהם. לדבר זה אין שום קשר לשימוש בקופסת החול, זהו דבר טבעי ונורמלי וניתן לפתירה בעזרת ניתוח סירוס/עיקור שמתבצע לרוב בגיל חצי שנה. בניגוד לכך- חתול מסורס/ מעוקר שמסמן זוהי בעיה התנהגותית שדורשת טיפול עקבי. את האזורים המסומנים יש לנקות עם חומר ניקוי ללא אמוניה ואז לחסום את הגישה אליו כדי שהחתול יבין שאסור לו להגיע לאזור הזה יותר, אפשר גם להשתמש במוצרים מנטרלי ריח שכן חשוב מאוד להסיר את כל עקבות השתן או שהריח ימשוך את החתול בחזרה. חשוב להיות מאוד עקבי בדברים האלה אחרת החתול ימצא מקום אחר לסמן. במידה והגעת למבוי סתום בנושא יש לפנות לוטרינר – טיפול תרופתי יחד עם טיפול התנהגותי יכול לשים סוף להרגל שכזה.
לשאלות נוספות אנא צרו קשר איתנו- מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה.
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון