מאת סלובידקר קריסטין, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון
תזונה מזינה ומאוזנת הינה גורם מאוד חשוב בשמירת הבריאות הכללית של חיית המחמד, בעיקר בשנת חייו הראשונה. לעומת חיות מחמד בוגרות, גורי כלבים וחתולים זקוקים למזון בעל ערכי חלבון וקלוריות גבוהים יותר, ורמות סידן נמוכות יותר. מומלץ לעבור ממזון גורים לבוגרים בסביבות גיל 10-12 חודשים, סמוך לעיקור / סירוס.
להלן הרכיבים והויטמינים החשובים בתזונת כלבינו:
- ויטמין A : מחזק ותומך במפרקים ובריאות העור.
- ויטמין D: תמיכה בעצמות ובשיניים
- ויטמין E+C: מחזקים את מערכת החיסון
- סידן: חיוני לתפקוד שרירים, קרישת דם תקינה וחיזוק העצמות והשיניים.
- חלבון: חיוני לתפקוד ובניית תאים ושרירים.
- פחמימות: מקור אנרגיה וסיבים תזונתיים.
- שומן: משמש כמקור אנרגיה חשוב בגוף.
- חומצת שומן אומגה 3 ו – 6 : תמיכה בעור ופרווה מבריקה.
התאמת המזון לשלבי חייהם של חיות המחמד שלנו, מסייעת בתמיכה תזונתית במהליך ההתבגרות / הזדקנות. לכן, כאמור, מומלץ להעביר גור למזון בוגר בגיל של כ- 10-12 חודשים, ובגיל 7 שנים (או 5 עבור כלבים מגזעים גדולים) לעבור למזון מסוגי "סניור" –לכלבים מבוגרים ומזדקנים.
חטיפים:
במידה ותרצו לפנק את חיית המחמד שלכם בחטיף נוסף מעבר למזון היבש שלו, מומלץ כי הערך הקלורי של החטיף לא יעלה על 10% מההקצבה היומית של כלבכם.
לחטיפים בריאים יותר, ניתן לפנק במזונות כגון: גזר, תפוח (ללא הליבה והגרעינים!), שעועית ירוקה, מלפפונים וגמבה.
טיפים להחלפת מזון נכונה:
ראשית, נסו ככלל להימנע מלהאכיל את חיית המחמד שלכם במזון ביתי / מהשולחן בכדי למנוע היווצרות של העדפות או סירוב אכילת המזון הייעודי. כאשר מחליפים מזון אחד במזון אחר (גורים לבוגרים, בין חברות שונות וכ"ו) הכירו לחיית המחמד את המזון החדש בתהליך הדרגתי במשך כ-7 ימים. התחילו מערבוב כמות גדולה של המזון החדש יחד עם המזון הישן, והפחיתו את כמות המזון הישן כל יום.
אם החיה נמנעת מלטעום את המזון החדש, נסו להאכיל אותה מידכם או להרטיב את המזון מעט במים את האוכל. ישנן חיות שידרש להן יותר זמן להתרגל לאוכל חדש, אז חשוב לזכור לא להתייאש!
תזונה לא קונבנציונאלית:
תזונה לא קונבנציונאלית, או האכלה במזון לא מבושל הינה מגמה שאנו מתחילים לראות אצל יותר ויותר בעלי חיות מחמד.
נכון להיום, אין מקורות מידע מוסמכים התומכים בהזנת בעלי חיים באוכל לא מבושל כגון ביצים נעות, עצמות המכוסות שארית בשר וירקות. יחד עם זאת, נראה שקווי המנחה בתזונה זו מכילים חוסרים של נוטרינייטים מסויימים (נוטרינייטים הינם מרכיבי הבניה והתפקוד של הגוף המספקים אנרגיה, תומכים במטבוליזם תקין ושומרים על חום גוף). ששת הנוטרינייטים בחשובים ביותר הינם : ויטמינים, שומן, מינרלים, מים, פחמימות וחלבון.
ישנם גם סיכונים הנלווים לתזונה זו - סיכון מוגבר לחסימת מעי, שבירת שיניים מנגיסת עצמות וחירור המעי על-ידי עצמות חדות. כמו כן גדלים הסיכויים להרעלת מזון וזיהום חיידקי (על-ידי היחשפות לחיידקים כגון סלמונלה או ליסטריה בבשר לא מבושל כיאות). חשוב לזכור גם כי ארוחות ביתיות עלולות להכיל רמות סידן או יחסי סידן וזרחן שאינן מתאימות ואפילו מסוכנות לחיות המחמד שלנו.
כאמור, תזונה תקינה ומתאימה היא מרכיב חשוב בטיפול שלם וראוי בחיית המחמד שלכם. לכן, תמיד מומלץ להתייעץ עם וטרינר שיוכל לבצע הערכה מלאה של החיה ולהמליץ על התזונה הנכונה ביותר עבורם עם החברות הבטוחות והמובילות בשוק.
לכל שאלה והתייעצות, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר במרכז וטרינרי רמת - השרון והרצליה
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון