מאת: מאיה זיידנר, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון
בעלי חתולים לעיתים מבלבלים בין ריסוס שתן להשתנה, למרות שההתנהגויות שונות למדי.
מדובר בתופעה טבעית של סימון טריטוריה שאינה קשורה לבריאותו של החתול, אף על פי שחתולים, זכרים ונקבות, מסמנים טריטוריה ע"י ריסוס שתן. התופעה שכיחה יותר אצל חתולים זכרים לא מסורסים, ובבתים עם מספר רב של חתולים. ריסוס שתן על וילונות, רהיטים ומשטחים אחרים היא הדרך של החתול לזהות את הטריטוריה שלו או לכסות ריחות של חתולים אחרים. בעוד שהתנהגות זו נורמאלית, ניתן וכדאי למנוע אותה כדי לשמור על הבית נקי מריחות לא נעימים.
אין לבלבל בין סימון טריטוריה בשתן לבין עשיית צרכים מחוץ לארגז. אם החתול משתין מחוץ לארגז ומשאיר אחריו שלולית או כתם גדול על השטיח, יש להתייעץ עם וטרינר. ייתכן כי מדובר בדלקת בדרכי השתן בה צריך לטפל בהקדם.
להלן מספר הצעות להפחתת סימון טריטוריה בשתן:
1. סרסו/עקרו את החתול/ה בהגיעם לגיל שישה חודשים. בנוסף לסיבות רבות וטובות אחרות לסירוס/עיקור החתול/ה, יותר מ90% מהחתולים לא יתחילו בסימון טריטוריאלי אם הפרוצדורה תעשה לפני תחילת התנהגות הסימון.
2. הגבילו את הנוף החוצה. אם החתול שלך יבחין בחתול אחר, התגובה הטבעית שלו תהיה לסמן את השטח שלו... הבית שלך. הזיזו רהיטים הרחק מהחלון, סגרו את התריסים, או כסו את חלקו התחתון של החלון. תוכלו גם למקם עץ גירוד או מתקן משחקים גבוה כדי לתפוס את תשומת לבו של החתול הרחק מן החלון.
3. אם ברשותכם יותר מחתול אחד, עודדו מערכת יחסים חיובית בניהם. חתולים המסתדרים בניהם יהיו פחות תחרותיים, ועל כן גם ירגישו פחות בצורך לסמן את שטחם. שחקו עם החתולים יחד, תנו להם תשומת לב שווה. אפשרו להם לאכול ולישון יחד. עודדו אותם לטפח אחד את השני על ידי ניגובם במטלית לחה.
4. הפחיתו לחץ על ידי שמירה על שגרה. שינויים מכל סוג בבית יכולים לגרום לחרדה. למשל: חתולים חדשים באזור, אנשים לא מוכרים או עיצוב חדש. דאגו להאכיל את החתול כל יום באותו הזמן ושמרו את ארגז החול והמיטה שלהם במקומות קבועים. כאשר אנשים באים לבקר, שמרו את החתול בחדר נפרד, במיוחד אם למבקרים חתולים משלהם ועלולים לשאת עמם את הריח שלהם. ניתן גם להשתמש בתרסיס "פליווי" (feliway), המכיל חומר דמוי פרומון, הנועד לשמור על החתול רגוע. החומר מקל על חתולים הנמצאים תחת לחץ וניתן להשתמש בו גם לפני אירוע עתידי העלול לגרום לחרדה.
5. נקו היטב אזורים "מסומנים". במקרה והחתול אכן סימן, נקו את האזור ביסודיות כדי למנוע סימון חוזר. העדיפו להשתמש בחומרי ניקוי ללא ריח (לא לנקות עם אקונומיקה- שלה ריח דומה לשתן).
ריסוס שתן היא בעיה שאתם בהחלט לא צריכים לחיות איתה. מרגע שאתם מזהים נקודות ריסוס או את הסימנים של התנהגות זו, ככל שתטפלו בבעיה זו מוקדם יותר – יותר טוב.
לבדיקה גופנית, התייעצות בקשר לסימון בשתן או שאלות נוספות ניתן לפנות למרפאתנו בטלפון 03-5403368.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון