4 שאלות נפוצות על בדיקות דם בחיות מחמד
03-5403368

מידע

כתבות

4 שאלות נפוצות על בדיקות דם בחיות מחמד

חיות אינן מסוגלות לתאר במילים כיצד הן מרגישות, ואנו כבני אדם ובעלי חיות מחמד צריכים להבין על-פי המראה וההתנהגות שלהן כאשר משהו לא כשורה. צעד נוסף שלעיתים צריך לקחת הוא בדיקות דם, אשר מסוגלות לגלות לנו סימנים מקדימים למחלה, אפילו לפני שנבחין בשינוי משמעותי בחיית המחמד שלנו. הן נותנות לנו תובנות מידיות ומסייעות בהחלטה על טיפול מתאים, ומהר.


מאת: מאיה זיידנר, טכנאית וטרינרית במרכז הווטרינרי רמת-השרון והרצליה


1. כיצד בדיקות דם יכולות לעזור לחיית המחמד שלי?


בדיקות דם עקביות יכולות לעזור בזיהוי מוקדם של מחלות טרם הופעת סימנים חיצוניים, וכמובן מסייעות בקביעת מהלך הטיפול הנכון ביותר. למעשה, אפילו בדיקה של חיה בריאה תספק עבורנו ערכי בסיס נורמאליים, ובמקרה בו מתפתחת בעיה בעתיד נוכל להשוות בין התוצאות.



2. אילו בדיקות דם נבצע על חיית המחמד?


באופן שגרתי נבצע ספירת דם מלאה (CBC) ובדיקת פאנל כימיה מלא, אשר יכולה גם לכלול בדיקת אלקטרוליטים. ספירה תראה לנו אם יש דלקת, אנמיה או בעיית קרישה. פאנל כימיה ואלקטרוליטים יראה לנו אם הכבד, הכליות והלבלב מתפקידים כראוי והאם המלחים והמינרלים בגוף מאוזנים. כמו כן, לעיתים נבצע את בדיקת ה- T4 , אשר מספקת לנו מידע על תפקוד בלוטת התריס (הבדיקה מאוד חשובה כיוון שמחלת בלוטת התריס נפוצה בקרב כלבים וחתולים מבוגרים).

 

3. מה היתרון בקבלת תוצאות מידיות?


באופן הפשוט ביותר – תוצאות מידיות מאפשרות טיפול מיידי. בדיקות הדם אורכות מספר דקות ויכולות להציל חיים ואף ולחסוך לנו כסף בטווח הארוך. הן מאפשרות לנו להיות מעורבים יותר בטיפול בחיית המחמד שלנו, ולדון בתוצאות עם הווטרינר בו במקום. כלומר, במקרה של תוצאות חריגות ו/או אם יש צורך בבדיקות נוספות, נוכל לדעת זאת בשלב מוקדם בהרבה מאשר אם היינו נוקטים בשיטת טיפול סימפטומטי בלבד.  במקרה והתוצאות נורמאליות, הווטרינר יוכל לשלול מחלות מסוימות ובכך להקל במידת הדאגה. כל אלה, טובים עבורנו וגם עבור בעלי החיים שלנו כמובן.

 

4. מה היא בדיקת דם טרום-פרוצדורלית ומדוע היא חשובה?


המושג "פרוצדורה" מתייחס למעשה לכל הליך רפואי הנעשה תחת הרדמה (ניתוח, ניקוי שיניים וכדומה). בדיקת הדם תתבצע בבוקר הפרוצדורה, לאחר צום, וכוללת את כל הבדיקות המצוינות מעלה. מטרתה של הבדיקה היא לגלות לנו האם ההרדמה בטוחה או מסוכנת עבור בעל החיים.

במקרה והתוצאות מדאיגות אותנו או שיש עדות למחלה, אנו לרוב נתאם את הפרוצדורה למועד אחר. לחילופין, ניתן במקרים מסוימים גם להתאים את ההרדמה למצב הבריאותי. על בעל החיים להיות בצום מהלילה הקודם לפרוצדורה עבור תוצאות מדויקות יותר. בדיקות דם באותו יום של הפרוצדורה משמעותה "דילוג" על ארוחה אחת בלבד, ונסיעה אחת בלבד למרפאה – דבר המקל על שניכם!

 

אז איך מפרשים אותן בעצם?


בדיקת כימיה - בדיקות המאפשרות הערכה מהירה ולא פולשנית של מערכות האיבריים הפנימיים של הגוף על-ידי פרמטרים שונים.


• כליות

BUN  (חנקן אוריאה בדם) – ערך גבוה של פרמטר זה יכול להעיד על ירידה בתפקודי הכליות עצמן, כמו גם על התייבשות, חסימה בדרכי השתן ועוד. ערכים נמוכים בפרמטר זה הם אינם נפוצים, אך יכולים להעיד על מחלות כבד, תזונה דלה מדי בחלבון ועוד.

CREA  (קריאטינין) – דומה מאוד במשמעויותיו לערך ה-BUN , אך אינו מושפע מדיאטה עשירה או דלה מדי בחלבון.

PHOS (זרחן)  –  ערך גבוה עלול להיות אינדיקטור למחלות כליה או כניסה מוגברת דרך מערכת העיכול. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי עליה בפרמטר זה אצל גורי כלבים וחתולים יכולה להיות נורמאלית לחלוטין.

CA+ (סידן) –  ישנו מגוון של מחלות אשר עלולות להעלות את ערך זה  ממחלת כליות, סוגים מסוימים של סרטן, רעילות, מחלת פארתאירואיד (בלוטת יותרת התריס) ועוד. ערך נמוך יכול להעיד על נגזרת שונה של מחלה בבלוטת התריס, כמו גם על אלבומין נמוך.

 


•  כבד

ALT (אלנין טרנסאמינאז) –  אינדיקטור לפגיעה בתאי הכבד כאשר ערכו גבוה.

ALKP (פוספטאז אלקליין)  – עליה בפרמטר יכולה להצביע על חריגות בכבד, מחלת קושינג או אפילו על תהליך צמיחה או ריפוי של עצמות. כמו כן, עלול להיות מושפע על ידי נטילת תרופות מרובות וגורמים חיצוניים נוספים.

GGT  (העברת גלוטמייל גמא) –  יכול להעיד על חריגות מסוימת בכבד ובמרה.

ALB (אלבומין)  –  פרמטר אשר עלייתו עלולה להצביע על התייבשות. כאשר הוא נמוך, הוא לרוב תוצאה של חוסר ייצור עקב מחלת כבד או כליות, איבוד דם או מחלות במערכת העיכול.

TBIL (בילירובין כללי)  –  ערך גבוה יכול להימצא יחד עם מחלת כבד וסוגים מסוימים של אנמיה.

Bile acids (חומצות מרה) –  ערך פרמטר גבוה יכול להיות אינדיקציה לירידה בתפקודי הכבד, חריגות בזרימת הדם אל הכבד או על אפשרות של חסימת צינור המרה.

 

• לבלב

AMYL (עמילאז) –  ערך גבוה של עמילאז יכול להימצא בהקשר למחלות לבלב, כליות ומעי.

LIPA (ליפאז) –  ערך הדומה מאוד לעמילאז אך ספציפי יותר ללבלב. שינויים ברמות שני הערכים יחד עם נתוני מעבדה נוספים עשויים לסייע בזיהוי דלקת בלבלב.

 


• חלבון כללי

TP (חלבון כולל) –  עליה בפרמטר זה מעידה על התייבשות או על מצב דלקתי. ירידה לעומת זאת, יכולה להופיע עם בעיות בתפקודי הכבד, תפקודים גסטרו-אינטסטינאלים וכליתיים ואיבוד דם.

GLOB (גלובין) –   ערך גלובין גבוה יכול להימצא במצבים של דלקת או מחלות בהן יש ייצור חלבונים פתולוגי, כמו בוגי גידולים מסוימים. ערך נמוך יכול להופיע עם אובדן דם, בעיות במערכת העיכול או ליקויים במערכת החיסונית.

 

 

• אלקטרוליטים

Na+ (נתרן)  –  ערך נתרן גבוה יכול להעיד על התייבשות. לעומת זאת ערך נמוך עלול להימצא במצבי שלשולים והקאות, ליקויים בכליות או יחד עם מחלת אדיסון.

K+ (אשלגן) –  ערך גבוה יכול להעיד על מחלת כליות, להופיע עם מחלת אדיסון, התייבשות וחסימת כליות. ערך פרמטר נמוך יכול להיראות יחד עם שלשולים והקאות.

Cl (כלוריד) –  אינדיקטור להתייבשות כשערכו גבוה, וכשערכו נמוך עלול להופיע יחד עם שלשולים והקאות.

 

 

ספירת דם (CBC) - ספירת דם מתבצעת כבדיקה בסיסית שגרתית, העוזרת לנו לקבל תמונה ראשונית על מצב בריאותה של החיה על-ידי בדיקת פרמטרים שונים, אשר באים לידי ביטוי בשינויים בפרופיל תאי הדם האדומים הלבנים וטסיות הדם.

 


• תאי דם אדומים

RBC (תאי דם אדומים) HCT (המטוקריט) ו- HGB (המגלובין) – פרמטרים גבוהים של ערכים אלו יכול לתמוך באבחון של התייבשות או מחלה הקשורה בייצור מוגבר של תאי דם אדומים. פרמטרים נמוכים יכול להצביע על אנמיה, או הפחתה של החמצן העובר בדם.

MCV (נפח תא ממוצע)  –  פרמטר גבוה מצביע על נוכחות תאי דם גדולים מהרגיל, אשר במקרים מסוימים עשויים להיות תאים צעירים, הנוצרים כתגובה לאנמיה. פרמטר נמוך מציע על נוכחות תאי דם קטנים מהרגיל, אשר עלולים להיות קשורים באיבוד דם כרוני או מחסור בברזל.

MCH (תא המוגלובין ממוצע) וMCHC (ריכוז תאי המוגלובין) –  פרמטר גבוה יכול להצביע על נוכחות מוליזה או הפרעה במדידת ההמוגלובין. פרמטר נמוך יכול להצביע על הפחתה בריכוז ההמוגלובין, שיכולה להופיע כתגובה לאנמיה, איבוד דם כרוני או מחסור בברזל.

RDW (רוחב התפלגות התאים האדומים) –  פרמטר גבוה יכול להעיד על השתנות בתאים ויכולה לסייע לווטרינר לאבחן בעיה בתאי הדם האדומים.

RETIC (רטיקולוציטים)  –  פרמטר גבוה מצביע על גדילה במספר תאי דם אדומים צעירים, המעידים על תגובה הדורשת עוד תאי דם אדומים. פרמטר נמוך מצביע על מעט או מחסור בתאי דם אדומים צעירים, המעידים על חוסר היכולת של הגוף לייצר אותם.

 

• תאי דם לבנים

WBC (תאי דם לבנים)  –  פרמטר גבוה יכול להופיע בעקבות דלקת, סטרס או לוקמיה. פרמטר נמוך יכול להיות עקב דלקת קשה או כשל במח העצם.

ליקוציטים דיפרנציאלים –  דפוסים שונים של שינוי במספר הנוירופילים (NEU), לימפוציטים (LYM), מונוציטים (MONO), אאוזינופילים (EOS), ובזופילים (BASO), יכולים להיראות עם סוגים שונים של דלקות, זיהומים, מחלות אנדוקריניות וגידולים.

 


• טסיות הדם / טרמובוציטים (PLT)

PLT וPCT- (טסיות דם)  – פרמטר גבוה עלול להיות קשור למחלות דלקתיות או הורמונליות מסוימות. נמוך עלול להיראות בעת ירידה בייצור הטסיות (כשל במח העצם), בעת צריכה מוגברת שלהן (קרישה, דלקות וכ"ו), או כשיש הרס בדם (זיהומי, חיסוני ועוד).

 

• פרמטרים חשובים נוספים

GLU (גלוקוז)  –  יכול להעיד על סכרת, סטרס ומחלות אנדוקריניות נוספות כאשר ערכו גבוה. פרמטר נמוך עלול להיות תוצאה של מחלה בכבד, בלבלב ומצבים אחרים.

AST (אספארטאט אמינוטראנספראז) –  פרמטר גבוה יכול להיות קשור בנזק בכבד או בשרירים.

CK (קריאטנין קינאז) –  פרמטר גבוה קשור בנזק בשרירים.

CHOL (כולסטרול) – ניתן לראות ערך גבוה עם מגוון רחב של הפרעות מטבוליות, כגון: סכרת, היפותירואידיזם, מחלת קושינג, דלקת הלבלב וכמה סוגים של מחלת כליות. ירידה בפרמטר אפשרית עם אי ספיקת כבד ומחלות מעיים.

TRIG (טריגליצרידים) –  פרמטר גבוה ניתן לראות במגוון מצבים כגון: דגימה שנלקחה ללא צום, בגזעי שנאוצר מניאטורי, במטופלים עם דלקת לבלב, סכרת, מחלת קושינג או פעילות יתר של בלוטת התריס.

CORTISOL (קורטיזול) –  פרמטר גבוה של קורטיזול ניתן לראות עם מחלקת קושינג. פרמטר נמוך ניתן לראות עם מחלת אדיסון.

T4 (תירוקסין) – ערך גבוה יכול להעיד על פעילות יתר בבלוטת התריס (בעיקר אצל חתולים) כאשר נמוך יכול להעיד על תת פעילות בבלוטת התריס (בעיקר אצל כלבים).

 

 

לשאלות בנושא זה או כל נושא אחר, אתם מוזמנים לפנות אלינו למרכז הווטרינרי רמת-השרון והרצליה

 

03-5403368