3 רגליים וזנב – החיים אחרי קטיעת רגל בכלבים וחתולים.
03-5403368

מידע

כתבות

3 רגליים וזנב – החיים אחרי קטיעת רגל בכלבים וחתולים.

מאת: קושנריוב יוליה-פלג, MSc בזואולוגיה, מטפלת מוסמכת בבעלי חיים (רט"ג) ואסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון

 

לנו כבני אדם, אבדן של יד או רגל הוא אירוע טראומטי וקשה במיוחד שקשה להגבר עליו ולהתמודד איתו. כשמדובר באבדן של אחת הגפיים אצל בעלי חיים, פעמים רבות מי שלוקח את זה הכי קשה הוא אנחנו – הבעלים. בעלי החיים עצמם מתמודדים עם האבדן בצורה הרבה יותר טובה מאתנו ומתרגלים לחיים על 3 במהרה ובהינתן הטיפול הנכון מצדנו, מסוגלים לחיות חיים טובים, ארוכים ומאושרים גם אחרי הקטיעה. בנוסף, חשוב לציין כי הטיפול בחתולים וכלבים בעלי 3 רגליים לא שונה בהרבה מאשר כלבים וחתולים על 4 לאחר תום תקופת ההחלמה. ידרשו שינויים או התאמות מסוימות אבל השינויים באורך החיים לא מהותיים במיוחד ועל כך בסוף הכתבה.

 


חשוב לציין כי למרות שאחרי תהליך ההחלמה החבר הפרוותי שלכם מסוגל לחיות חיים נהדרים, ההחלטה לקטוע את הרגל היא לא החלטה קלה. מדובר בניתוח גדול עם זמן החלמה של מספר שבועות וזמן הסתגלות. ישנן סיבות שונות בהן וטרינר יכול להמליץ על קטיעה כמו פציעה קשה בה אי אפשר לשקם את העצם, גידול סרטני באחת הגפיים, שיתוק מלא או חלקי של הרגל וסיבות נוספות. הקטיעה לרוב תתבצע באזור בו הרגל נפגשת עם הגוף כך שלא תישאר חתיכת רגל אשר יכולה להוביל לפציעות (כגון פצעי לחץ) או סיבוכים אחרים.

 

יום הניתוח ותקופת ההחלמה:
ברוב המקרים בעקבות הניתוח הכלב או החתול שלהם יישאר להשגחה במרפאה עד להתאוששות אחרי הניתוח. זה יכול לקחת מספר שעות ובמקרים מסוימים גם יום או יומיים אם יוחלט כי נדרשת השגחה רפואית ארוכה יותר. בשחרור הביתה לרוב יינתנו משחכי כאבים להקלה ובמידת הצורך תרופות נוספות. יתכן וידרשו מספר טיפולי פיזיותרפיה אשר כדי לעזור במעבר לתנועה על 3 ולאיזון מחדש של חלוקת המשקל. את התפרים מסירים לרוב 10-14 יום לאחר הניתוח אך תצטרכו להגיע לביקורות מספר פעמים במהלך ההחלמה.

 

נפיחות ושטפי דם סביב האזור המנותח צפויים לחלוף תוך כשבועיים. ניתן להתייעץ עם הוטרינרים במרפאתינו בנוגע לתחבושות לחץ שיעזרו להקטין את הנפיחות ויעזרו למנוע היווצרות של סרומה – הצטברות נוזלים מתחת לעור באזור הניתוח. בשביל להקל על השיקום ולמנוע סיבוכים לאחר השחרור, חשוב מאוד לעקוב אחרי ההנחיות שיינתנו ולדאוג למנוחה רבה. במצב אידיאלי, כאשר הכלב או החתול שלכם ללא השגחה (למשל בשעות הלילה), מומלץ שיישאר בכלוב גדול או בחדר סגור. זה נועד להגביל את התנועה שלהם בתקופה בה הם לומדים ללכת מחדש ולמנוע פציעות ממעידות או החלקות כאשר אתם לא יכולים להיות שם בשביל לשמור עליהם. חשוב לציין כי זה לא מצב הכרחי לתקופה ארוכה אלא רק בתקופת ההחלמה.

 

כמה זמן אורכת ההחלמה ובמה היא תלויה?
אורך תקופת ההחלמה וההסתגלות תלויים יכולים להשתנות מחיה אחת לאחרת - אלו שצלעו או נמנעו מהנחת משקל על הרגל שעברה הסרה עוד לפני הניתוח לרוב יחלימו ויתרגלו למצב החדש מהר יותר שכן עוד לפני הניתוח עצמו הם חיו על 3 רגליים באופן חלקי. לעיתים קרובות ניראה שכבר מספר שעות אחרי הניתוח (וההתאוששות מההרדמה) כלבים וחתולים כבר נעמדים ומסוגלים ללכת בכוחות עצמם. אלו שכבר הלכו על 3 לפני הניתוח יכולים בשלב זה כבר להרגיש נוח יותר מאשר לפני הניתוח שכן הרגל המציקה כבר לא שם. בכלבים, קטיעה של רגל קדמית תמיד ידרוש שיקום ותקופת התרגלות ארוכים יותר שכן הם מניחים 60-70% ממשקל גופם על הרגליים הקדמיות.

 

המצב הרפואי הכללי של הכלב או החתול שלכם יכול להשפיע על תקופת ההחלמה – בגיל מבוגר יותר, פציעות מחלימות מעט לעט יותר. משקל משחק תפקיד חשוב – ככל שהכלב או החתול כבד יותר, כך יש יותר עומס על הרגליים הנותרות. מסיבה זו בעלי חיים שמנים כמו כן כלבים מגזעים מסוימים יחלימו לעט יותר. בבעלי חיים שמנים או כבדים במיוחד הסיכוי להתפתחות ארטריטיס ב3 הגפיים שנשארו גבוהה יותר מאשר בבעלי חיים בעלי כל 4 הגפיים.

 

איך להקל על החיים של המקפצים על 3?
בתחילת השיקום החברים הפרוותיים שלנו יכולים להרגיש חוסר ביטחון ולכן כדאי מצד אחד לתת להם לנוח ולהתקדם בקצב שלהם ומצב שני לעודד אותם לנוע וללמוד להתנייד במצב החדש שלהם. צאו לטיולים קצרים ותדאגו שהכל יעבור בשקט ובשלווה בשלבים הראשונים. ישנן רתמות שיכולות לעזור  לכם לתמוך בכלבים בזמן הטיולים ולהקל עלייהם את התנועה שכן אתם תהיו אלו שייקחו חלק מהמשקל על עצמכם. בנוגע לרתמות ייעודיות, אתם מוזמנים לשאול את הווטרינרים כאן במרכז הוטרינרי רמת השרון. כאלטרנטיבה, ניתן להעביר מגבת או סדין ארוך מתחת לבטן של הכלב שלכם ולהשתמש בה במקום בשביל לתת תמיכה נוספת במידת הצורך – במידת בצורך, נשמח לבצע הדגמה.

 

מספר טיפים כללים:
1. הרימו מעט את קערות האוכל והמים כך שלא יהיה צורך להתכופף בשביל להגיע אליהן.
2. התקינו רמפות בשביל להקל את העלייה למקומות האהובים של החברים על 3 (למשל ספה או עדן החלון).
3. כסו מרצפות או אזורים חלקים עם שטיחים למניעת החלקות.
4. התייעצו עם אחד הווטרינרים במרפאתנו (מרכז וטרינרי רמת השרון) בנוגע לתוספי תזונה לחיזוק המפרקים עבור הכלב או החתול.


טיפים מיוחדים לחתולים על 3:
1. שימו לב לטיפוח של החתול – הוא יכול להקשות בניקוי וטיפוח מאזורים כמו הראש ומאחורי האוזניים.
2. חתולים שחסרה להם רגל קדמית יתקשו לנחות כשהם קופצים ממקומות גבוהים. אם החתול שלכם אוהב להיות בגובה, דאגו שיהיו כריות או משטחים רכים באזור הנחיתה. כך תוכלו למנוע פציעות וחבלות בנפילה.
3. חתולים שחסרה להם רגל אחורית יתקשו לקפוץ גבוה – עזרו להם להגיע למקומות האהובים עליהם עם רמפות או תוספת של מדפים או עמודי טיפוס.
4. אם לחתול קשה להשתמש בארגז החול, היעזרו בסבלנות ועזרו להם בחפירה וכיסוי הצרכים שלהם במידת הצורך. בהתאם לרגל החסרה, יתכן והחתול יעשה את הצרכים שלו בעמידה, ארגז חול בעל דפנות גבוהות או ארגז חול סגול יכולים לעזור לשמור על האזור סביב הארגז נקי.

 

טיפים מיוחדים לכלבים על 3:
1. דאגו שהכלב שלהם תמיד על עם רצועה בזמן טיולים ובמידת הצורך, השתמשו ברתמת תמיכה.
2. דאגו שהכלב שלהם יישאר פעיל. רבה הליכות קצרות או שחיה (אם האפשרות קיימת) הן דרכים מעולות לשמור על רמת כושר טובה בלי להכביד על המפרקים. יתכן מאוד להיות שלכלב שלהם יהיה קל ונוח יותר לקפץ על 3 בריצה קלה ולא ללכת באיטיות – שימו לב לכך ותנו לו לנוע בקצב שלו. אם הוא מעייף, תנו לו לנוח – זכרו, 3 רגליים מתעייפות מהר יותר מ4.
3. שימו לב להיווצרות של היגרומות סביב המפרקים – שקים רכים ומלאי נוזלים שמעידים כי יש לחץ גבוהה סביב המפרק. אם היא נוצרת, פנו למרפאתנו לייעוץ.
4. דאגו שלכלב שלכם יש מקום רך ונגיש לרבוץ עליו. שימו לב שכלב עם רגל קדמית אחת בלבד יוכלל ללא בעיה לעלות על מיטות או ספות אך יתקשה לרדת מהן. אם זהו מקום הרביצה המועדף – עזרו לו לרדת או התקינו רמפה קטנה.
5. שימו לב בזמן טיולים וגם בבית למשטחים לא ישרים ולא אחידים. כלבים עם 3 רגליים יכולים להתקשות באזורים כאלו (למשל מדרגות). אם יש לכם גינה או אתם מוציאים את הכלב לרוץ ולשחק בגינות ציבוריות וגינות כלבים, הימנעו מבורות בקרקע.

 


לכל שאלה ומידע נוסף, מוזמנים לפנות אלינו:
מרכז וטרינרי רמת השרון
03-5403368