16 סימפטומים שאסור להתעלם מהם אצל חיות מחמד
03-5403368

מידע

כתבות

16 סימפטומים שאסור להתעלם מהם אצל חיות מחמד


כל בעלים לחיות מחמד עמדו בשלב זה או אחר בפני הדילמה – "לרוץ לווטרינר, או לחכות קצת?". למרות שברוב המקרים אין צורך להיבהל ולרוץ למרפאה, ישנם מספר סימפטומים רציניים שיש להתייחס אליהם מיד. כאן תוכלו למצוא רשימה של 16 סימפטומים שבמידה ואתם רואים אותם (ביחד או לחוד) אצל חיית המחמד שלכם, יש להביאם לטיפול בהקדם האפשרי.


מאת: מיכל ליבסון, טכנאית וטרינרית בכירה, מרכז וטרינרי רמת השרון


1. חוסר שקט וחוסר מנוחה – אצל כלבים וחתולים, הליכות הלוך ושוב בבית וחוסר מנוחה יכולים להעיד על חוסר נוחות או כאב. הסימפטומים הללו עשויים להיות קשורים ומלווים בתופעות נוספות, אך גם לבדם יש סיבה לדאגה, ולמעשה זהו איתות לכך שהחיה נמצאת במצוקה. ללא אבחנה בזמן, אותה מצוקה עלולה להפוך למצב חמור יותר ואף מסכן חיים.


2. ניסיונות חוזרים להקאה -  חיה המנסה להקיא ללא הפסקה או הצלחה, עלולה לסבול מכאבי בטן קשים או בחילה חריפה. כמוכן, אצל כלבים מסוימים סימפטום זה עלול גם להעיד על מצב מסוכן מאוד הנקרא "היפוך קיבה". לכן אם כלבכם מראה סימנים כאלו צרו קשר מידי עם הווטרינר.


3. התמוטטות או התעלפות -  התמוטטות אקוטית היא איבוד כוח פתאומי שגורם לבעל החיים ליפול ולא להצליח לקום. ישנם כלבים שכאשר יתמוטטו, יאבדו גם את ההכרה. חלק מתאוששים מאוד מהר ונראים די נורמלי שניות עד דקות אחרי האירוע, ואחרים עלולים להישאר במצב זה עד שיגישו להם עזרה. כל הסיבות להתמוטטות או התעלפות הן רציניות ואסור להתעלם מהן – במקרים אלו יש לגשת לווטרינר מידית.


4. אי אכילה או איבוד תיאבון -  אצל כלבים, "אנורקסיה" היא מונח המתאר מצב בו הכלב מאבד את התיאבון, מסרב לאכול, או לא מסוגל. אצל בעלי חיים בכלליות ישנן הרבה סיבות לאיבוד תיאבון, ולרוב זהו הסימפטום הראשון המצביע על מחלה כלהיא. תהא הסיבה אשר תהא, לתופעה זו יכול להיות אפקט רציני על בריאות החיה אם הוא נמשך 24 שעות ויותר. כמו כן, בעלי חיים צעירים (בני פחות מ-6 חודשים) מועדים במיוחד לבעיות שנוצרות עקב איבוד התיאבון.


5. איבוד משקל - איבוד משקל הוא מצב גופני פיזי שנוצר כתוצאה מאיזון קלוריות שלילי. זה קורה בדרך כלל כאשר הגוף משתמש או פולט החוצה חומרי מזון חיוניים מהר יותר משהוא יכול להכיל אותם, או – יותר קלוריות נשרפות מאשר מתעכלות כראוי. מבחינה קלינית, איבוד משקל חשוד כאשר הוא עובר 10% ממשקל הגוף הנורמלי והסיבות הגורמות לו עלולות להיות רציניות מאוד.


התהליך הוא הדרגתי לאורך תקופה ולצערנו, ברוב המקרים בעלי הכלבים / חתולים מגיעים לייעוץ רק כאשר בעל החיים איבד כמות ניכרת ממשקל גופו (מה שלרוב מעיד על מחלה בשלב מתקדם וטיפול מסובך יותר). לכן, אם הבחנתם שבעל החיים שלכם החל לרדת במשקל (או אפילו אוכל פחות מהרגלו), במיוחד אם הוא מעל גיל 6 –  אל תתמהמהו.


6. בעיות נשימה - מצוקה נשימתית היא נשימה מאומצת או קוצר נשימה, ויכולה לקרות בכל רגע בזמן השאיפה או הנשיפה. כאשר חיית המחמד שלכם סובלת מבעיה כזו, יכול להיווצר מצב שבו לא נכנס מספיק חמצן לרקמות. בנוסף, אם במקרים בהם יש גם כשל לבבי, עלולה להיווצר בעיה בשאיבת דם לשרירים ולרקמות האחרות.
בעיות וקשיים בנשימה לעיתים קרובות משויכות להיווצרות של נוזלים בריאות (אדמה edema), או נוזלים בחזה, אשר לרוב מתבטא  בקוצר נשימה ושיעול. זהו מצב מאוד רציני היכול להסתבך, ומצריך טיפול דחוף.


7.עיניים אדומות -  עין אדומה היא סימן שברוב המקרים מעיד על דלקת או זיהום. אדמומיות יכולה להופיע בהקשר למספר מחלות הפוגעות בחלקים שונים במבנה העין (כגון העפעף החיצוני, העפעף השלישי, הלחמית או הקרנית). האדמומיות יכולה גם להופיע עם דלקת במבנה הפנימי של העין עם גלאוקומה (לחץ תוך עיני) או במחלות מסוימות של ארובת העין. כמו כן, אנו עלולים לראות זאת בעין אחת או בשתיהן, תלוי בגורם הבעיה.
חשוב לזכור שעיניהם של חיות המחמד שלנו רגישות בדיוק כמו שלנו ואסור לקחת איתן סיכונים. אדמומיות או דלקת הן רק סימפטומים לבעיות שללא טיפול בזמן – עלולות אפילו לגרום לעיוורון.


8. בעיות במתן שתן - בעיה אשר יכולה להתבטא במאמץ רב להעביר שתן, ניסיונות תכופים להשתין, ואי נוחות בזמן מתן יציאת השתן. אי הנוחות יכולה להתבטא ביללות בזמן שבעל החיים מנסה לעשות פיפי, וגם ליקוק אובססיבי של איבר המין. ישנן סיבות שונות הגורמות להפרעות במתן השתן, החל מדלקת, או אבנים בכליות ובמקרים חמורים יותר- כשל כלייתי. לכן, חשוב לבדוק כל בעיה במתן שתן בשלביה ההתחלתיים, לפני שמתפתחת למשהו קשה יותר.


9. שתייה מרובה והשתנה מרובה - בדומה לבעיות במתן שתן, גם סימנים אלה עלולים להיות חמורים ומסוכנים ולהעיד על סימנים מוקדמים של מחלות, כולל כשל כליות, סכרת, בעיות בבלוטת התריס, דלקת ברחם (פיומטרה, אצל כלבות לא מעוקרות), ועוד. 


10. חום -  בדיוק כמו אצל אנשים, זהו מצב בו טמפרטורת הגוף גבוהה מהנורמלי. כמו כן, זו היא דרכו של הגוף להילחם בדלקות. הגוף מתכנת מחדש את החלק במח שאחראי על ויסות טמפרטורת הגוף כדי שחום הגוף יעלה, כתגובה לפלישת חומר זר לגוף כגון חיידקים, נגיפים או וירוסים. הטמפרטורה הנורמלית אצל כלבים היא בין 38-39.2 מעלות צלזיוס. אם אתם חוששים שלכלבכם יש חום גבוה מהנורמלי צרו קשר עם הווטרינר שלכם בהקדם האפשרי.


11. התקף אפילפטי/נוירולוגי -  התקף אפילפטי או נוירולוגי הוא למעשה התפרצות של פעילות יתר של עצבים במוח. חומרת ההתקף יכולה לנוע בין מבט מרוחק ואדיש של הכלב שלכם או עיוות בפנים ועד לנפילה על הצד, נביחות בלתי מוסברות, נקישת שיניים, צרכים ללא שליטה ותזוזה בלתי נשלטת של ארבעת הגפיים. משך ההתקף יכול לנוע בין שניות לדקות. התקפים אלו הם סימפטום להפרעה נוירולוגית כלשהי, והם יכולים להיגרם ממספר סיבות רציניות מאוד (כגון אפילפסיה, הרעלה או גידול). 


12. פציעות ודימומים – אלו הם שני סימפטומים שעלולים להופיע יחד, או לחוד.
דימום עלול להופיע גם ללא פציעה נראית לעין (דם היוצא בצואה / שתן, דימום באיברים פנימיים, בריריות הגוף ועוד) ולעיתים עלול להיות מלווה בבעיות קרישה ומחלות שונות. השפעת הדימום יכולה להיות קלה עד חמורה מאוד, ותלויה בעיקר בכמות הדם שאבד. ולכן אם ראיתם דימום כלשהו על חיית המחמד שלכם, צרו קשר עם המרפאה שלכם ובקשו הנחיות.


• שלשול דמי : דם בצואה יכול להופיע כ- “Melena"  שפירושו צואה שחורה וזיפתית, שמראה על המצאות דם מעוכל בצואה, ולרוב מעיד על מצבים פנימיים וקשים יותר. Melena  שונה מדם טרי בצואה הנקרא בשפה המקצועית    Hematochezia"", אשר מצביע על דימום לתוך המעי או הרקטום.

 

• שתן דמי: ישנן מספר סיבות לדם בשתן, חלקן כואבות ומסוכנות. הדם יכול להיות גלוי (שאפשר לראות בעין), ויכול להיות דם סמוי שאפשר להבחין בו רק במיקרוסקופ. סיבות אלו עשויות לכלול זיהום או דלקת בדרכי השתן, סרטן, ואבנים בשלפוחית.


• הקאה דמית. הקאה דמית יכולה להיות דם טרי בצבע אדום חזק, או דם מעוכל חלקית שנראה כמו קפה חום טחון. ישנן סיבות רבות להקאות דמיות וההשפעה על בעלי החיים גם היא מגוונת. חלקן יכול להיות קל ובעל השפעות מינוריות כשמצד שני יכול להיות מצב מסכן חיים.

 

פציעות גם הן עלולות להיות ללא סממנים חיצוניים (כמו נזק פנימי לאיברים אחרי פגיעת רכב, חבלות פנימיות אחרי נפילה, ועוד) אך לרוב כן ניתן לראות פצע כלשהו על גוף הכלב. בדיקה מידית נדרשת בכל מקרה בו הייתה טראומה או חבלה (מכה בראש, פגיעת רכב וכ"ו)  ובמקרים של פציעות בהן נראה דימום בלתי פוסק (אפילו אם מדובר בשריטה קטנה), ובכלליות – נקבים ופצעים פתוחים שניתן לראות בהם את הרקמה הפנימית של הגוף. בייחוד במקרים של נשיכות, ישנם פצעים שיכולים להטעות בגודלם ובחומרתם ולהיראות קטנים וחסרי חשיבות, אך למעשה הם בעלי פוטנציאל להיות מסכני חיים.


ככלל, כל פצע נשיכה חייב טיפול.  וכל פצע פתוח שאינו מטופל במהירות עלול להזדהם, מה שהופך את כל העניין למסובך, ארוך ויקר הרבה יותר.


13. שיעול -  שיעול הוא רפלקס אשר מנקה הפרשות או חומר זר מהגרון, מיתרי הקול ו/או דרכי הנשימה, ומגן על הריאות מאספירציה (שאיפת חומרים לריאות). כמו כן, שיעול משפיע על מערכת הנשימה על ידי הפרעה לנשימה סדירה. סיבות נפוצות לשיעול הן חסימה של קנה הנשימה, ברונכיטיס, דלקת ריאות, מחלת לב, גידול בריאות, שעלת המכלאות, וכשל לב. היות וישנן כל כך הרבה גורמים אפשריים לשיעול, חשוב לוודא את הסיבה בשלב מוקדם ולטפל בהתאם.


14. נפיחות בטנית - נפיחות בטנית היא למעשה הגדלה לא נורמלית של חלל הבטן, ובדרך מתארת נפיחות שלא קשורה להשמנת יתר. הסיבה לנפיחות היא לרוב הצטברות נוזלים, או הגדלה של איברי בטן אחרים כגון כבד, כליות, או הטחול. נפיחות כזויכולה לגרום למספר מצבים לא נעימים. לדוגמא, מקרים בהם הקיבה "נדחפת" לחזה יכולים להביא לקשיי נשימה, לחץ בטני עלול להפחית את התיאבון. וככלל חשוב מאוד לשים לב אם הבטן של הכלב שלכם נראית נפוחה, שכן זה עלול ליצור מצב מסכן חיים כמוהיפוך קיבה.


15. אפאטיות -  מצב של עייפות, חוסר פעילות, חולשה או אדישות. לרוב מתבטאת בתגובות איטיות לגירויים חיצוניים כגון שמיעה, ראייה, או מגע. אפאטיות היא סימן לא ספציפי המתקשר להרבה בעיות מערכתיות. יכולה להיות לה השפעה מועטה על הכלב או ללא השפעה כלל, אך נוכחותה יכולה להעיד על מצב רפואי חמור ומחלה מסכנת חיים. אפאטיות הנמשכת מעל יום אחד חייבת התייחסות וטיפול וטרינרי.


16. חניכיים חיוורים - חניכיים או ריריות חיוורות יכולות להעיד על איבוד של דם פנימי או אפילו שוק. בכל מצב שהוא, הדבר עלול להיות מסכן חיים ולכן מצריך טיפול וטרינרי מידי.

 

לכל שאלה ניתן לפנות אלינו, מרכז וטרינרי רמת השרון בהנהלת ד"ר דורון נרי בטלפון 03-5403368