מאת: סלובידקר קריסטין מנהלת המרכז הוטרינרי רמת השרון
1. הכלב אכל שוקולד, האם זה מסוכן?
השוקולד מכיל פולי קקאו בהם יש מרכיבי אשר מגרים את מערכת העצבים של הכלב ויכולים לגרום להרעלה חמורה. בשוקולד מריר הריכוזים הינם גבוהים יותר וככל שהשוקולד יותר איכותי ואחוזי הקקאו בו גבוהים יותר – כך הוא גם רעיל יותר עבור כלבים. במידה והכלב שלכם אכל שוקולד צרו איתנו קשר מידי - המרכז הוטרינרי רמת השרון!
2. לכלב יש פרעושים וקרציות, מה ניתן לתת לו?
בשוק קיים מגוון רחב של תכשירים לטיפול בקרציות ופרעושים.
הקולר מפריש חומרים פעילים שמתפזרים על גופו של הכלב ומגיעים גם לאזורים המרוחקים ביותר וכך נותנים הגנה לכל גופו של הכלב. החומר קוטל את הקרציות במהירות וגורם להן לתחושת צריבה ברגליהן וכך הן אינן מסוגלות להיצמד לגוף החיה. קרציות שבכל זאת הצליחו לעלות על הכלב העונד קולר סרסטו נושרות ממנו בתוך זמן קצר.
וכן כדור בשם BARVECTO אשר מגיע בצורת "עוגיה" שהכלב לועס ויעיל לתקופה של 3 חודשים.כדור זה נרכש במרפאות וטרינריות והינו נמכר לפי טווחי משקלים. כיום ברבקטו נחשב למוצר הכי מתקדם ויעיל כנגד קרציות ופרעושים.
3.מה אסור לתת לכלב לאכול?
• אבוקדו: מכיל חומר בשם פרסין אשר כמויות גדולות ממנו עלולות להיות רעילות לכלבים.
• ענבים: עלולים לגרום לכשל בכליות.גם כמות זעירה ביותר עלולה לגרום לנזק רב.
• צימוקים ואגוזים: סכנת חנק בעת האכילה. כמו כן, קיימים זנים של אגוזים אשר קליפותיהם מכילות חומרים רעילים עבור הכלב.
• מסטיקים: מכילים ממתיק מלאכותי היכול לגרום לעליה חדה ברמת האינסולין בדם הכלב.
• שוקולד: מכיל פולי קקאו המגרים את מערכת העצבים ויכולים לגרום להרעלה חמורה.
• עצמות: העצמות מתפרקות ויכולות לגרום לנזקים בוושט, מערכת העיכול או חנק.
• אפרסקים ושזיפים: הגרעין מכיל ציאניד (חומר רעיל) שעלול לדלוף לבשר הפרי - הריכוז בפרי נמוך ולא מסוכן לאדם אבל כלבים רגישים יותר
• בצל ושום: בכל צורותיהם-חי, מבושל, אבקה , מטוגן. יכול להרוס את תאי הדם האדומים של הכלב ולגרום לאנמיה
• קפה, תה, קפאין: כמויות גדולות של קפאין יכולות להיות קטלניות לכלב ולגרום להרעלה
• מוצרי חלב: עלולים לגרום לבעיות במערכת העיכול ולגרום לשלשולים
• ביצים חיות: עלולות לגרום לקלקול קיבה עקב חיידקי סלמונלה. בנוסף קיים בהן אנזים אשר מפריע לספיגת ויטמין בי
• מלח: צריכת מלח מגבירה את תחושת הצמא וההשתנה ועלולה לגרום לעודף נתרן. לכן לא מומלץ להאכיל בעלי חיים באוכל של בני אדם בשל היותו מתובל.
4.מה אני יכול לתת לכלב לאכול מעבר למזון שלו?
אם ברצונכם לצ'פר את הכלב ניתן לתת לו חטיפים אשר ניתן למצוא בכל חנות חיות. כמובן שלא כדאי להגזים על הכמות על מנת לא להביא את הכלב להשמנת יתר. תחלופה נוספת היא לתת לכלב "עוף מכובס" אשר בושל במים ללא תבלינים. (כמובן ללא עצמות! ומומלץ ללא עור)
ניתן לצ'פר את הכלב גם בירקות כמו מלפפון, גזר או פירות כמו תפוח (ללא הליבה), אבטיח, מלון או בננה.
5.העין של הכלב שלי אדומה/לא נפתחת. האם עלי לחכות שיעבור או להגיע לוטרינר?
במידה והעין של הכלב נראית שונה מהרגיל , או יש חשש כי נשרט מכלב / חתול אחר או מחפץ כלשהוא בטיול ההמלצה היא לפעול מידית ולהגיע לוטרינר מחשש לפגיעה בקרנית העין. הקרנית רגישה מאוד למגע וכאב ואחראית לחדירת האור לעין לכן פגיעה בה ללא טיפול בזמן והזנחה יכולה להוביל לעיוורון.
כלב הנתקל בחפץ ומשמיע צווחה פתאומית, עין אדומה או סגורה בחציה או במלואה, אדמומיות , הפרשות מוגלתיות או שפשוף העין כנגד הרגל / משטח כלשהו הם סיבות להגיע לקבלת איבחון וטיפול בהתאם.
בדיקה ושלילת כיב בקרנית יעשו ע"י צביעת העין בחומר מיוחד הנקרא פלורצין. החומר יטופטף לעין הכלב יחד עם חומר אילחוש שיקל על הכאב ותחת אור מתאים ניתן יהיה לראות את הכיב. במידה והינו קיים הצבע ימרח על דפנות הכיב וניתן יהיה לראות תחת האור המיוחד את גודלו, במידה ואינו קיים הצבע יחליק על הקרנית השלמה לפינת העין. הטיפול יהיה מתן תרופות משולב ביחד עם כובע אליזבת למניעת גירוד העין ומספר ביקורות כל כמה ימים עד שבוע עד להחלמה מלאה של הכיב.
6.הכלב שלי "גורר" את הטוסיק על הריצפה, מה זה אומר?
תופעה זו יכולה לנבוע משתי סיבות עיקריות. לרוב תופעה זו קשורה בדרך כלל לבלוטות האנאליות. הבלוטות ממוקמות בשני צידי פי הטבעת אשר אליהן מופרש חומר שלא משתחרר בצואה ומפריש ריח רע. כלב אשר מתקשה בריקון בלוטות מגיע אלינו, המרכז וטרינרי רמת השרון, לריקון הבלוטות על מנת לעזור לו ושירגיש תחושת הקלה.
סיבה נוספת לגרירה יכולה להיות תולעים בצואה. לפעמים ניתן לראות את התולעים אשר נראות כגרגירי אורז בצואת הכלב. הטיפול למניעת התולעים יהיה כדור בשם וורמיס כאשר נוטלים מינון בהתאם למשקל הכלב וחוזרים עליו בשנית אחרי 10 ימים.
7.תולעת הפארק, כל 3 חודשים?! למה?
תולעת הפארק התגלתה לראשונה באזור הפארק הלאומי ומרבית המקרים אשר אובחנו הינם במרכז הארץ. התולעת מטילה ביצים בוושת הכלב אשר מופרשות בצואה. הביצים נאכלות ע"י החיפושיות אשר בהן בוקע זחל התולעת. כלב יכול להידבק ע"י אכילת צואה או אכילת החיפושית עצמה. היות ומדובר במחלה קטלנית אשר תסמיניה מתגלים בשלב מאוחר מאוד ההתמודדות העיקרית עם המחלה הינה במישור המניעתי. חשוב לוודא כי הכלב לא אוכל בחוץ, לטייל עם הכלב רק עם רצועה על מנת שישאר בפיקוח הבעלים ואיסוף הצואה והשלכתה לפח האשפה.
הטיפול המניעתי העיקרי ניתן בזריקה אצל הוטרינר וחשוב לחזור עליו כל 3 חודשים שכן זהו הזמן המתאים למחזור החיים של התולעת. אנא הקפידו על מתן הזריקות במועדן! (חשוב לציין כי לא מדובר בחיסון אלא טיפול מניעתי אשר ניתן בצורת זריקה)
8אימצנו גור חדש,מה עלינו לדעת?
הדבר החשוב ביותר בגידול גור הוא לדאוג לבריאותו ע"י מתן החיסונים הנחוצים לו על מנת למנוע ולמזער הידבקות במחלות קטלניות. הגור הינו רגיש מאוד ולכן לא מומלץ לשחרר אותו לטייל רק לאחר מתן החיסון האחרון על מנת למנוע הידבקות במחלה כלשהיא ( ע"י מגע / אכילה של צואת כלב אחר).
על הגור לעבור סדרת חיסונים אשר כוללת:
*מומלץ לחסן כלב גזעי בפרוו נוסף בגיל 5 חודשים.
טיפול מונע בתולעים (מקורם מפרעושים) אשר יכולים לעבור גם לבני אדם ע"י כדור / סירופ. הטיפול ניתן ע"י וטרינר בהתאם למשקל הגור וכדור נוסף ינתן לאחר 10 ימים (לצורך שמירת הכלב נקי מתולעים ע"י הורדת הסיכון לביצי תולעים שטרם בקעו בטיפול/כדור הראשון).
9.לכלב שלי יש ריח רע מהפה, איך ניתן למנוע?
הצטברות אבן שן יכולה לגרום לריח רע מפה הכלב וללא טיפול בזמן יכולה אף להביא לדלקת חניכיים אשר ללא טיפול ממושך תחליש את מנגנון תמיכת השן של הכלב והדבר עלול להוביל לספגת עצם ואיבוד שן, כאבים חזקים המקשים על הכלב לאכול וספיגת חיידקים למחזור דם הכלב אשר עלולים לגרום לדלקת בקרום הלב. על מנת למנוע כאב מיותר מהכלב שלכם מומלץ להגיע לוטרינר שיביט על שיני חיית המחמד ויציע ניקוי שיניים במידת הצורך.
הטיפול נעשה במרפאה בהרדמה מלאה.
לאחר הניקוי / במידה והמצב לא חמור ורק רוצים לשמר אנו ממליצים על ניקוי שיניים ביתי. צחצוח יומיומי הינו המצב האידיאלי אך לא תמיד אפשרי. גם צחצוח מספר פעמים בשבוע יעשה את העבודה. ניתן להשתמש גם במשחק שיניים אנזימתית אשר יש למרוח פעם ביום על החניכיים ולא דורשת צחצוח. חשוב להשתמש במשחת שיניים אשר מיועדת לכלבים ולא לבני אדם.
10.כמה פעמים ביום עלי להאכיל את הכלב?
גור כלבים מומלץ להאכיל מפסר פעמים ביום וכלב בוגר מומלץ להאכיל פעמיים ביום. על שק האוכל שלכם תוכלו למצוא טבלה אשר מטרתה לעזור לכם להבין איזו כמות נכונה לכלב שלכם. חלקו את הכמות המומלצת (כמות יומית) במספר הארוחות.
מומלץ לחלק את הכמות על מנת למנוע את התרחבות הקיבה.
מומלץ לבחור שעות פחות או יותר קבועות לזמני ההאכלה. מומלץ שלא לתת לכלב "אוכל חופשי". רוב הכלבים יכולים לאכול ללא הפסקה ומומלץ לתת מנוחה לקיבה וזמן לעיכול בין הארוחות. הגבילו את זמן הארוחה ל10-15 דקות ולאחר מכן תקחו את כלי האוכל. כך הכלב ידע שיש זמן מוגבל וכי אתם "הבוס" בבית.
לכלבים מגזע קטן /קצרי צוואר או כלבים מגזע ענק מומלץ להניח את כלי האוכל על משטח מוגבה על מנת לא ליצור לחץ מיותר על חוליות הצוואר .
למענה על שאלות ומידע נוסף, ניתן ליצור קשר:
מרכז וטרינרי רמת השרון
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון