אנחנו רגילים לקחת את חיות המחמד שלנו לחיסון השנתי כחלק מטיפולי השגרה ואיננו מקדישים מחשבה לתהליך שהחיסון מחולל אצלם בגוף. למעשה, התחסנות משמעותה עירור של מערכת החיסון , תהליך דלקתי במהותו.
מה נחשב נורמלי
לאחר חיסון לרוב החיה חוזרת הביתה ומתעסקת בפעילויות השגרה שלה כרגיל, אך מאחר ותהליך ההתחסנות הינו עירור של דלקת לעתים ישנם סימפטומים שיכולים להמשך מספר ימים לאחר החיסון:
*כאב באתר החיסון
* חום מתון
* חולשה
*אי רצון לעסוק בפעילות גופנית או לשחק
* תיאבון מופחת
* עיטושים לאחר חיסון שניתן דרך האף
אלו סימפטומים שנחשבים תקינים לתהליך ההתחסנות וטיפול לרוב אינו נדרש. החיה צפויה לחזור לשגרה תוך יום-יומיים. אם תגובות אלו מופיעות, אין צורך לשנות את המלצות החיסון עבור חיה זו בהמשך. אלו סימפטומים שנובעים מתהליך ההתחסנות ונחשבים נורמלים.
מה נחשב לא נורמלי ומתי נדרש טיפול
לעתים רחוקות יותר תתכן תגובה קיצונית שיכולה גם להוות סיכון. הסימנים הבאים רציניים יותר ויש לעדכן את הווטרינר שלך מידית במידה והם מופיעים. בפרט אם הם קורים בטווח של שעות מקבלת החיסון.
*הקאות ושלשולים
*נפיחות פנים
*פריחה
*התמוטטות
*קושי נשימתי
סימנים אלו יכולים להיות חלק מתגובה אנפילקטית שהיא קיצונית יותר עד כדי סכנת חיים בצורותיה החמורות. יש להתייחס לכל סימפטום מהרשימה הנ"ל ברצינות ולתכנן את החיסונים העתידיים כדי למנוע בעיות חמורות. קבוצה זו של תגובות לחיסונים נוטות להחמיר עם חשיפות נוספות למרכיבי החיסון.
מיהן חיות המחמד שמועדות לפתח תגובת יתר רגישות לחיסונים?
הקבוצה שהיא בסיכון מוגבר לתגובות כאלו הם כלבים זכרים מסורסים מגזע קטן בוגרים צעירים (גילאי 1-3 שנים) . ככל שגודל הכלב עולה הסיכון בפיתוח תגובות יורד. בנוסף, ככל שניתנו יותר זריקות בביקור אחד, הסיכון לתגובות עלה.רוב התגובות מתרחשות ביום מתן החיסון.
חיסונים מרובי מרכיבים (מרובע, משושה) לעומת חיסונים הניתנים בנפרד
ישנם תרכיבי חיסונים המכילים הגנה כנגד מספר אורגניזמים. חיסונים אלו נקראים חיסונים מולטיוולנטים וכוללים את חיסוני הפרוו-כלבלבת הבסיסיים לכלבים וחלק מחיסוני הבורדטלה. מאחר ומתן יותר חיסונים בבת אחת מגביר את הסיכון לתגובה היינו מצפים שמתן חיסונים מולטיוולנטים יגביר גם כן את התגובות אך לא נמצא שזה מגביר סיכון.
מה לעשות כאשר מבחינים בתגובה?
אם חיית המחמד מראה סימנים חמורים יותר מאשר הרגשה כללית רעה יש לידע את הווטרינר על כך בהקדם. הקאות יכולות להעיד על התפתחות תגובה חמורה או יכולות לקרות מסיבה תמימה כגון בחילה בנסיעות. אם מופיעות הקאות יש לעדכן את הווטרינר מיד.
מניעת תגובות לחיסון בעתיד
לאחר שחיה פיתחה תגובה לחיסון, מה לעשות במועד החיסון הבא?
ניתן לנקוט מספר צעדי מניעה:
1. וודא שהווטרינר מודע להיסטוריית התגובות לחיסונים שקרו בעבר. אם ידוע לך על תגובות עבר, עדכן את הצוות הרפואי מבעוד מועד על מנת שיינתנו תרופות המפחיתות סיכוי לתגובה כזו כעת. אל תחכה עם מידע זה לאחר שיינתן החיסון. אם אתה יודע איזה חיסון עורר את התגובה , זה מידע חשוב לצוות.
2. היה מוכן למתן תרופות מקדימות לחיסון ולזמן השגחה נוסף לאחר החיסון – תרופת כגון אנטי היסטמינים וסטרואידים יכולות לדכא תגובות אלרגיות לפני שהן מתפתחות. ועם מתן מקדים של תרופות כאלו ניתן לחסן את החיה .יש להקצות די זמן למתן והשפעת תרופות אלו וגם לעתים ממליצים שהחיה תשאר במרפאה פרק זמן נוסף להשגחה .
3. המנע ממתן מספר חיסונים יחד הפרדת חיסונים משמעותה פחות גירוי למערכת החיסון בבת אחת. הפרדת חיסונים גם תקל להבחין מיהו החיסון הבעייתי.
האם כדאי להמנע מחיסונים להמשך?
תגובות חמורות לחיסון הגורמות לשוק הינן נדירות ביותר. אם הכלב סבל מתגובה מסכנת חיים בעבר לא כדאי להמשיך לחשוף אותו לאותו אלרגן שוב.
לגבי תגובות שאינן מסכנות חיים, מומלץ לנקוט את כל אמצעי המניעה שהוזכרו ולהמשיך לחסן.
נפיחות/בלוטה שנוצרת באיזור החיסון
ככל שחלבוני החיסון ו/או/ האורגניזם הכלול בו גדול יותר כך צפויה להתפתח יותר דלקת מקומית באיזור ההזרקה. זה לעתים נראה כבליטה נוקשה או נפיחות באתר ההזרקה. לרוב מבחינים בבליטות אלו מספר שבועות לאחר החיסון ולרוב הן יחלפו מאליהן. אלו אינן תגובות אלרגיות אלא דלקתיות. אם בליטות כאלו אינן יורדות תוך 3 חודשים או גדלות מעל 2 ס"מ, יש להסירן. זה נכון במיוחד לגבי חתולים שעלולים לפתח גידולים באתר ההזרקה.
לפרטים נוספים מוזמנים לפנות אלינו,
מרכז וטרינרי רמת השרון והרצליה 03-5403368.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון