מאת: קושנריוב יוליה-פלג, Msc בזואולוגיה, מטפלת מוסמכת מהרט"ג ואסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון
שרקנים הם חיות מחמד חמודות במיוחד ונפוצות בכל העולם וזה מוביל לכך שמשפחות רבות מגדלות אותם. העובדה שמדובר בחיות קטנות, חמודות, קלות לטיפול עם מזג מאוד נוח מוביל לכך שמשפחות גבות מגדלות אותם בזוגות (או קבוצות) ומרבות אותם (בכוונה או בטעות). באופן כללי, חשוב לדעת כי לרוב לא מומלץ להביא להרבות שרקנים ללא ליווי וטרינרי וללא שיקול דעת רב לפני כן למרות ששרקנים צעירים חמודים במיוחד ובעלי קסם מיוחד.
לפני שנתחיל את כל החלק של הרבייה בפועל ומה כל התהליך כולל, חשוב לציין כי רביית שרקנים יכולה להיות תהליך מאוד פשוט אך במקביל, כשהיא לא נעשית נכון, עלולה להגיע לסוף טראגי. תחילה, רבייה מרובה מקצרת את אורך החיים של האימהות בצורה משמעותית שכן משאבים רבים הולכים להריון, ההמלטה וגידול הגורים. ברוב בעלי החיים (וגם בנו בני האדם), הריון ראשון הרבה יותר פשוט כשהוא נעשה בבגרות מלאה אך בשרקנים הדבר הוא הפוך – אם ההיריון הראשון של השרקנית קורה לאחר שהיא הגילה לגיל 7 חודשים והיא כבר נקבה בוגרת לחלוטין בשיא הגודל שלה, ההיריון הופך להיות מסוכן מאוד עבורה שכן אזור רך באגן עובר מתאחה ובתוצאה מכך תעלת הלידה הופכת לצרה וקשיחה מה שאומר שהסיכוי שהגור יתקע בדרך הרבה יותר גבוה והמצב יכול לגרום לסוף עצוב מאוד של מה שיכל להיות רגע יפיפה ומרגש במיוחד לכל המשפחה.
איך למנוע את הרבייה אם יש לכם מספר שרקנים?
הדרך הכי פשוטה היא מניעה. כלומר, בהפרדה בין הזכרים לבין הנקבות. אם הם אף פעם לא יפגשו, הם לא יוכלו להתרבות. דרך נוספת היא עיקור נקבות ו/או סירוס זכרים. חשוב לדעת כי סירוס קל יותר מעיקור אך שני התהליכים מסוכנים. מדובר בבעלי חיים קטנים ועדינים במיוחד. הניתוחים חייבים להתבצע אך ורק על ידי וטרינר המתמחה בחיות אקזוטיות והסיכון בניתוח גבוה. בגלל הרגישות של השרקנים בניתוחים, יש להבין כי ניתוח קיסרי בחירום אפשרי אך סיכויי ההצלחה שלהם נמוכים. מכיוון שהניתוחים עצמם לא מומלצים, לא אפרט יותר על האופציה הזו. אם תרצו, אתם מוזמנים לפנות למרפאה, המרכז הוטרינרי רמת השרון, לקבלת מידע נוסף.
איך לדעת האם השרקנית שלי בהריון?
במידה והדבר היה מכוון או קרה בטעות, חשוב לדעת מתי הנקבה בהריון וצפויים גורים. בשלבי היריון מתקדמים זה קל – הבטן הופכת לגדולה מאוד ונפוחה. בשלב זה, הנקובה יכולה בקלות להגיע למשקל כפול מהמשקל הרגיל שלה. בשלבים מוקדמים של ההיריון יכול להיות קשה לזהות את ההיריון. גם בשלבים המוקדמים יותר של ההיריון צפויה עלייה בתיאבון ותיתכן עלייה במשקל. נקבות הריוניות יכולות גם להיות פעילות פחות וחברתיות פחות מהרגיל. אם השרקנית שלכם הייתה בחברת זכר או שרקן שאתם לא בטוחים במין שלו, כדאי להיוועץ בווטרינר ולהביא אותה לבדיקה כי יתכן שהשרקנית שלכם בהריון. אם יש לכם שאלות או שאתם חושדים כי השרקנית שלכם עלולה להיות בהריון, אתם מוזמנים לפנות למרפאה שלנו – המרכז הווטרינרי רמת השרון ונשמח לעמוד לרשותכם.
אנחנו בהריון! אבל מה עם ההמלטה והגורים?
קודם כל, קחו נשימה עמוקה, בין אם ההיריון היה מכוון ובין אם לא, הוא כבר קרה, הגורים בדרך ויש להתכונן אליהם. את התזמון המדויק של ההמלטה קשה מאוד לקבוע כי לשרקנים, בשונה מרוב היונקים הקטנים, יש משך הריון ארוך יחסית. היריון ממוצא אצל שרקנים נמשך 63 ימים, לצורך ההשוואה, היריון של אוגרים נמשך קרוב ל3 שבועות ושל ארנבות כחודש ימים. בשבוע האחרון של ההיריון, מתחילה לאט – לאט מתחילה להיווצר הפרדה של האגן סמוך לאזור המפשעה. ההפרדה הזאת מגיעה לגודל מקסימלי של 2-3 ס"מ כשעה לפני ההמלטה. כאשר יש המלטה תקינה וללא תקלות, היא נמשכת זמן קצר – תוך חצי שעה ברוב המקרים כל הגורים בחוץ והמרווח בין גור לגור הוא מספר דקות (5 דקות בממוצע).
הגורים כבר כאן! עכשיו מה?
קודם כל, תפרידו מהאבא (או כל זכר בוגר אחר) כי כבר שעה אחרי ההמלטה השרקנית שלכם יכולה להיכנס להיריון נוסף! ועכשיו - מזל טוב! יש בידיכם בין גוש פרווה קטנטן אחד לבין 8 כאלו (לרוב 2-4). הגורים הגיעו לעולם כשהם כבר "לבושים" (עם פרווה על הגוף), רואים, שומעים וכנראה מתרוצצים מסביב לאימא. מפתיע? כן, בהשוואה לגורים אחרים של יונקים שמחזיקים כחיות מחמד, שרקנים נולדים עצמאיים יחסית. הם עדיין יונקים בשבועות הראשונים של החיים שלהם ויישארו לרוב קרוב לאימא. זכרו – בגרות מינית בשרקנים מגיעה מוקדם! נקבות מגיעות לבגרות מינית בגיל חודשיים וזכרים בגיל 3 חודשים. קחו את זה בחשבון בשביל הפרדה עתידית.
מבחינת הטיפול הגורים – רובו יעשה על ידי האמא. מה שאתם צריכים לדאוג לו הוא כלוב גדול כך שלכולם יהיה את מקום הנחוץ לרוץ, לשחק ולגדול. הגורים עד גיל של 3 שבועות ינקו מהאמא אבל תוך ימים ספורים גם יתחילו לאכול מזון מוצק. החל משלב זה, ניתן כבר להפריד ביניהם. תדאגו שהכלוב נמצא במקום שקט ורגוע בבית ולא מקום שיש לו הרבה תנועה ורעש. השרקנים שנולדו יכולים לגדול להיות שרקנים מצוינים שאוהבים אנשים וחברה אבל צריך להרגיל וללמד אותם לאהוב אנשים. לכן, אתם צריכים להתעסק איתם לעיתים קרובות – לטפו, שחקו, תנו חטיפים והראו להם חיבה, כל פעם מספר דקות רק זכרו להיות עדינים ולהיזהר שלא יפלו או יברחו. חשוב להחזיר אותם לכלוב אם הם מתחילים לבכות (נשמע כמו שריקות וציוצים) ואין להפריד אותם משאר השגר לזמן ממושך – לכן, לא יותר ממספר דקות כל פעם. התעסקו כל פעם עם גור אחד בלבד. תעקבו אחרי ההתפתחות והגדילה של הגורים, אם משהו לא נראה כשורה או שגורים שונים מאותו השגר גדלים בקצב שונה, כדאי להביא אותם לבדיקה של וטרינר (שיוכל באותה הזדמנות גם לומר לכם מי האחים ומי האחיות).
לכל שאלה, ניתן לפנות אלינו,
המרכז הווטרינרי רמת השרון
03-5403368
ליידיעתכם, אנו מבקשים בכל לשון של בקשה, לא לפנות אלינו טלפונית בנוגע לכתבה מחוץ לשעות פעילות הקבלה. המרפאה היא מרפאה פרטית ששעות הקבלה שלה הן ימי ראשון עד חמישי 7:30 בבוקר על 22:00 בלילה. ימי שישי בין השעות 7:30 עד 13:00. המרפאה סגורה בימי שבת וחגים.
תודה על ההבנה.
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון