שנים של כלבים והתבגרותם
03-5403368

מידע

כתבות

שנים של כלבים והתבגרותם

אסתר מלול, אסיסטנטית / ד"ר דורון נרי רופא וטרינר – מרכז וטרינרי רמת השרון  www.vets.co.il

 

בניגוד לאמונה הרווחת, שנת כלב לא שווה ל-7 שנות אדם. למעשה, אין נוסחא מדויקת לחישוב קצב ההתבגרות של הכלב, אך ניתן  לומר כך:

 

שנת החיים הראשונה של הכלב שוות ערך לכ-16 שנות אדם, גיל שנתיים מקביל בערך לגיל 24 באנשים וניתן לומר שגיל 3 מקביל לגיל 30 בשנות אדם. לאחר מכן, כל שנה נוספת מקבילה לכ-5 שנות אדם.

 

כמו כן, כלבים מגזעים גדולים נוטים להתבגר מהר יותר מאשר גזעים קטנים. עם זאת, קצב ההתבגרות של כל כלב הוא אינדיבידואלי, בדיוק כמו אצל בני אדם.

 

איך מעריכים את גיל הכלב?

 

כלבים, בדומה לבני אדם, נולדים ללא שיניים בפה כדי שיוכלו לינוק מאימם. קצב בקיעת שיני החלב והתחלפותן בשיניים קבועות מתרחש בזמנים קבועים למדי וכך ניתן להעריך את גיל הכלב:

 

בגיל 30 יום מתחילות לבקוע שיני החלב שלהם, ובגיל 45 יום יש להם כבר 28 שיני חלב בפה.  שיניים אלה, בדומה לבני אדם, מתחלפות בשיניים קבועות, ולרוב  עד גיל 6-7 חודשים צומחות כל השיניים הקבועות, 42 במספר.

 

קצב בקיעת השיניים הקבועות:

 

השיניים החותכות: 2-5  חודשים.  

 

ניבים: 5  חודשים.

שיניים קדם-טוחנות:  4-5 חודשים.

 

שיניים טוחנות: בוקעות בגיל 6-7 חודשים.

 

לאחר שכל השיניים הקבועות בקעו, נעשה קשה יותר להעריך את גילו של הכלב ומדובר בניחוש מושכל המסתמך על מספר גורמים:

  • מצב השיניים: הצטברות של אבן שן ושחיקת משטחי השן עם הזמן. יש לקחת בחשבון כי מצב השיניים משתנה בין כלב לכלב ותלוי גם בגנטיקה ובמזון, בנוסף על טיפולי שיניים.

 

  • גודל הכלב: ניתן לנסות להעריך האם הכלב הגיע לגודלו הסופי או לא, וכך לנחש את גילו. זה עשוי להיות קשה במיוחד בכלבים מעורבים שגודלם הסופי אינו ידוע.

 

  • התנהגות: במקרים מסוימים, ניתן להעריך שהכלב צעיר אם התנהגותו היא כשל גור. עם זאת, יש כלבים שמתנהגים כמו גורים כל חייהם וגם כשהם מבוגרים, ולהיפך, יתכן כלב צעיר עם התנהגות המזכירה כלב בוגר יותר.

 

  • שיער שיבה: לחלק מן הכלבים יופיע שיער לבן באזור הפנים, בעיקר סביב העיניים, האף והפה. עם זאת, קשה להעריך את גיל הכלב משום ששיער לבן יכול להופיע בגילאים משתנים, בדומה לאנשים.

 

  • עיניים: כאשר כלבים מזדקנים, עדשת העין עוברת שינויים אשר משווים לאישון מראה עכור. התופעה מחילה לרוב מעל גיל 9.

 

אילו שינויים עוברים על הכלב עם השנים?

 

כאמור, כל כלב מתבגר קצת אחרת, אך קיימים מספר שינויים המתרחשים עם הזמן ברוב הכלבים:

 

  • ירידה בשמיעה. כאשר כלבים מזדקנים, תאי העצב ומבני השמיעה מתנוונים, מה שמביא לירידה ביכולת השמיעה שלהם.

 

  •  ירידה בראייה. עדשת העין נעשית עכורה ואפורה עם הגיל, מה שלא בהכרח פוגע בראייה. מנגד, עלול להתפתח קטרקט אשר כן מפריע לראייה. וטרינר יוכל לאבחן את סיבת העכירות. במידה ואכן נפגעה ראייתו של הכלב, הקפידו לסלק מכשולים בבית שעלולים לפצוע אותו, למשל התקינו מחסום לפני גרם מדרגות כדי למנוע מהכלב ליפול.

 

  • פעילות מופחתת. כאשר כלבים מזדקנים, קצב חילוף החומרים שלהם יורד, מה שמביא לירידה בפעילות שלהם. חשוב לבצע פעילות גופנית מתונה על מנת לשמר את מסת השריר, אך אין להפריז בפעילות.

 

  •  עלייה במשקל. כלבים מבוגרים זקוקים ל30-40% פחות קלוריות לעומת כלבים צעירים. אם כלבים מבוגרים ממשיכים לאכול מזון המיועד לכלבים בוגרים, הם עשויים לפתח עודף משקל אשר משפיע לרעה על מערכות שונות בגוף. לשם כך קיימים בשוק מזונות המותאמים ספציפית לכלבים מבוגרים וכן מזונות רפואיים דיאטטיים במקרים של עודף משקל. התייעצו עם הווטרינר באשר לסוג המזון והכמות היומית המומלצת.

 

זיהומים. כאשר הגוף מזדקן, מערכת החיסון נחלשת, מה שמקשה על הכלב להילחם בזיהומים.  כמו כן, קיימות מחלות הורמונאליות אשר עשויות להביא לעלייה ברגישות לזיהומים שונים.

 

  • שינויים בעור. העור נעשה עבה וכהה יותר עם הגיל, וגם יבש וקשקשי. העור גם מאבד מהאלסטיות שלו, מה שמתבטא בעור מידלדל באזורי הבטן והצוואר.

 

  • אבדן פרווה\שיער שיבה. עם השנים, הפרווה מאבדת חלק מהפיגמנט הטבעי שלה ונעשית לבנה. גם היכולת של תאי השיער לחדש עצמם פוחתת ולכן  מתגברת נשירת הפרווה. קיימים תוספי מזון שנועדו לשפר את מצב העור והפרווה.

 

  • שינויים בכפות הרגליים ובציפורניים. הכפות נעשות עבות והציפורניים נעשות שבירות, מה שמקשה על שחיקתן כראוי. ניתן לקצוץ אותן בזהירות או לשייף אותן באמצעות פצירה.

 

  • בעיות מפרקים. השרירים, העצמות והסחוסים נחלשים עם הגיל. כאשר הסחוסים נשחקים, העצמות מתחככות זו בזו, דבר הגורם לכאב ולקשיי תנועה. קיימים בשוק מספר סוגי מזון ואף תוספים שנועדו לשקם את הסחוס. במקרים אחרים, ניתן לתת לכלב תרופות מסוג משככי כאבים המיועדות ספציפית לכלבים, ובמקרים מסוימים אף ניתן לבצע התערבות ניתוחית.

 

  • בעיות חניכיים ואבדן שיניים. פלאק גורם לדלקות שיניים אשר מחלישות את שורשי השן, עד למצב של אבדן שיניים. יש להקפיד ולבצע טיפולי שיניים אצל הווטרינר וכן לשמר את מצב השיניים על ידי צחצוח, באמצעות משחות שיניים אנזימטיות מיוחדות לכלבים ובעזרת צעצועים דנטליים.

 

  • בעיות עיכול. עם הזמן, הדופן של הקיבה נעשית רגישה יותר, ורמות אנזימי העיכול מהלבלב יורדות. התוצאה יכולה להביא לבחילות, הקאות, ירידה בתיאבון ושלשול. יש לפנות לווטרינר במידה ובעיות העיכול נמשכות יותר מיום.

 

  • עצירות. עם הגיל, המעי הגס מתקשה להזיז את הצואה, מה שגורם לעצירויות תכופות. התייעצו עם הווטרינר לגבי תזונה מתאימה.

 

  • אנרגיה ירודה. הריאות מאבדות מהאלסטיות ולכן נפח הנשימה קטן והכלב מתעייף  יותר. בנוסף, מח העצם לא מתפקד באותה יעילות ולכן עם הזמן עשויה להתפתח אנמיה אשר תורמת לחולשה ולקושי בפעילות. בדיקות דם תקופתיות יעזרו לגלות מה מצב תאי הדם והאיברים הפנימיים של הכלב.

 

  • בריחת שתן. השליטה על השריר הסוגר של שלפוחית השתן יורדת מה שמביא לבריחת שתן. התייעצו עם הווטרינר לגבי פתרונות. בנוסף, עם הגיל קיימת ירידה בפעילות הכליות, מה שלעתים יגרום לכלב לשתות יותר ולתת שתן רב ומדולל. במקרים רבים ניתן להסתפק בתזונה מותאמת כדי לשמר את תפקוד הכליות. . שימו לב לכמויות השתייה וההשתנה של כלבכם, במידה וחל שינוי פנו לווטרינר מאחר ושינוי שכזה עשוי לנבוע ממספר גורמים, רובם ברי-טיפול.

 

  • קושי במתן שתן. בזכרים שאינם מסורסים, בלוטת הפרוסטטה גדלה עם הגיל, מה שמביא לקושי במתן שתן. סירוס עשוי לעזור במצבים אלה.

 

  • גידולי עטין. נקבות מבוגרות שלא עברו עיקור הן בסיכון מוגבר לפתח  גידולי עטין. שימו לב לגידולים באזור הבטן והעטינים וגשו לווטרינר במידה והתגלה גידול שכזה.

 

  • אוושות בלב. תפקוד מסתמי הלב יורד עם הגיל, מה שמביא פעמים רבות לאוושות בלב. לרוב האוושות אינן גורמות לבעיה רפואית, אך יש לעקוב אחריהן. במידה והכלב מתקשה לעשות פעילות גופנית, מרבה להשתעל או מפתח בצקות בגפיים, גשו לווטרינר בדחיפות.

 

  • בלבול. עם הגיל חלה גם הידרדרות קוגניטיבית, כך שהכלב נעשה אטי יותר מבחינה מנטלית. הכלב יגלה פחות עניין בסובב אותו, יבלה יותר בשינה, וילך לאיטו במקום לרוץ. כלבים מסוימים עלולים להראות סימני דמנציה בדומה לבני אדם מבוגרים. לעתים הכלב יעמוד דקות ארוכות ללא מעש, יאבד את דרכו,  יאבד עניין בבני אדם ובעלי חיים אחרים, יסבול מהפרעות בשינה ואף יאבד שליטה על צרכיו. התייעצו עם הווטרינר לגבי טיפול תרופתי.

 

רבים מהשינויים הללו מתפתחים עם הזמן באופן טבעי ובעזרת תזונה מתאימה, טיפול רפואי טוב ותמיכה מצד הבעלים,  כלבים יכולים ליהנות מאיכות חיים טובה גם בגיל הזהב. עם זאת, חלק מהשינויים מצביעים על בעיה רפואית. בכל ספק פנו לווטרינר המטפל.