שלושת השלבים בחייו של החתול המבוגר
03-5403368

מידע

כתבות

שלושת השלבים בחייו של החתול המבוגר


מאת מאיה זיידנר, אסיסטנטית במרכז וטרינרי רמת השרון


בהגיעו לגיל 10

החתול נחשב "אזרח ותיק" באופן רשמי. החדשות הטובות הן: כיום, חתולים מגיעים לגיל העשרה המאוחר ולעיתים אפילו לשנות העשרים המוקדמות. עם טיפול טוב, חתול בעל בריאות טובה בגיל 10, בקלות יכול לחיות 8, 10 או אפילו 12 שנים נוספות.
כך שאין צורך להילחץ לגבי חברכם הפרוותי המזדקן, אבל זה הזמן להתחיל במספר צעדים כדי להבטיח שבעל החיים שלכם נשאר שמח ובריא ככול האפשר במעבר לגיל זה.
קודם לכן, מה הם הסימנים לכך שהחתול מזדקן?


גילאים 10 עד 12

בהגיעם לגיל 10, רוב החתולים מאטים מעט (או הרבה, תלוי בכמה גבוהות היו האנרגיות שלהם בתור חתולים צעירים). יתכן כי תבחינו שהחתול לא קופץ למשטחים גבוהים כפי שהיה עושה בעבר, או שאינו מטפס עד לקומה האחרונה במתקן הגירוד.
בזמן שכל החתולים, ללא קשר לגיל, מעדיפים לשמור על רוטינה יומית קבועה, חתולים מבוגרים הופכים לחוצים במיוחד כאשר מציגים בפניהם משהו חדש או שונה בסביבתם.
אולי גם תבחינו כי החתול לא רץ מיד לברככם בעת חזרתכם הביתה. יתכן גם כי לא ירצה לשחק באותה תדירות כבעבר, וישן יותר.
הרבה חתולים גם הופכים לווקאלים יותר ככל שהם מזדקנים, ופוחדים יותר מרעשים משונים או חזקים ואנשים לא מוכרים.
חתולים מבוגרים עלולים לסבול מהרבה מחלות בדומה לכאלה מהם אנשים מבוגרים סובלים, כגון דלקת פרקים, סכרת, בעיות בבלוטת התריס, ומחלת כליות, ולכן חשוב מאוד להביא את החתול לוטרינר פעם בשנה לבדיקת בריאותם. ככל שיזוהה שינוי בבריאות החתול מוקדם יותר, הוא יטופל מהר יותר, ויהיה קל יותר לפתור ולטפל בבעיה.
בביקורים אצל הוטרינר, חשוב לציין שינויים בהתנהגות אליהם שמתם לב אצל החתול שלכם, קטנים ככל שיהיו, כיוון שאלו יכולים לספק רמזים על בעיה בריאותית הנבנת מתחת לפני השטח. חשוב גם לדאוג למרשם משקל בכל ביקור, על מנת לוודא שהחתול לא עולה או יורד במשקל לאורך זמן.


למה לצפות בגילאים 13 עד 15

מגיל 13 עד 15, מלבד התזוזה האיטית יותר באופן ניכר, הרבה חתולים יחלו גם לאבד את ראייתם ושמיעתם באופן חלקי. יתכן גם כי יהיו רגישים יותר לטמפרטורות קרות.
חתולים קשישים יכולים גם לפתח דמנציה הקשורה בגיל, שתהפוך כל שינוי קטן בסביבתם או בשגרתם למלחיצים במיוחד. חלקם עלולים גם להתבלבל ביתר קלות.
יחד עם יותר תנומות ופחות פעילות, החתול עלול לגדול להיות מעט יותר עצבני או בעל "פתיל קצר". גם אם במשפחתכם ילדים קטנים או כלב לא ממושמע, יהיה על כולם ללמוד לגשת לחתול בדרך שהיא שקטה ולא אגרסיבית. אם בביתכם מספר רב של בעלי חיים, חשוב שלא לאפשר לחתול המבוגר להיות קורבן להתעללות מצד בעלי החיים הצעירים יותר, אשר עלולים להרגיש בשינוי בהיררכיה הטבעית בניהם.
תוכלו גם להבחין שהחתול שלכם מעדיף להעביר את רוב זמנו לבד בימים אלה. ניתן להגביר את תחושת הביטחון שלהם על ידי הפיכת מקום המחבוא האהוב עליהם לחמים ונוח, מקום אליו יוכלו לסגת בכל זמן שיחפצו בו. אך יחד עם זאת, זכרו כי חתולים מבוגרים עדיין זקוקים לאינטרקציה עם האנשים שלהם באופן קבוע, על כן, שמרו לעצמכם זמן מה בכל יום כדי  לבלות עם בעל החיים שלכם. את הבילוי אפשר להעביר במשחק עדין, סשן גירוד מאחורי האוזניים או בהברשת הפרווה.
כפי שצוין קודם, החתול כעת בגיל בו ביקור אצל הוטרינר פעם-פעמיים בשנה הוא חיוני על מנת לשמור על בריאותו. הוטרינר יערוך בדיקה גופנית מקיפה הכוללת בדיקת חום, לב, ריאות, עיניים, אוזניים, כליות, ובמקרה הצורך, גם בדיקות דם, שתן וצואה. תוצאות בדיקות אלו יספקו עבורנו תמונת מצב של תפקוד כל איבריו הפנימיים של החתול ויצביעו על בעיות פוטנציאליות.
הוטרינר גם יבדוק את מצב פרוותו ועורו של החתול, כפות רגליו, הציפורניים, השיניים והחניכיים.


למה לצפות בגיל 16 ומעלה

אם אתם ברי מזל וחולקים את חייכם עם חתול בגיל 16 או יותר, קודם לכל, מזל טוב! או שעשיתם עבודה מעולה בגידול החתלתול עד לגיל מבוגר זה, או שפתחתם את ליבכם לחתול קשיש הזקוק לבית אוהב בשנותיו האחרונות. בכל מקרה, עשיתם טוב!
לנקודת התייחסות, ניתן להשוות את החתול בן 16 לאדם בן 80. התזוזה והחשיבה תהיה איטית יותר, וייתכנו מגוון אתגרים בריאותיים הקשורים בגיל. החתול לא יהיה ערני או קשוב כפי שהיה בעבר, ולעיתים יראה מעט מבולבל. 
אפילו אם מצבו הבריאותי טוב, רוב הסיכויים שישן יותר, מדבר יותר ודורש פחות אינטראקציה מבני המשפחה. יתכן כי כבר לא יהיה מטופח ומסודר באופן מושלם כפי שהיה בצעירותו, וגם החתול הכי מחונך ומנומס עלול לשכוח לעיתים להשתמש בארגז החול.
כל עוד החתול שלך רואה וטרינר לפחות פעמיים בשנה לבדיקות, ובין ביקורים אתם שומרים עין אחת פקוחה עבור שינויים משמעותיים בהתנהגות או בבריאות, אין סיבה לדאגה. נסו שלא לקרקר סביבו יתר על המידה, כיוון שהחתול עדיין מעדיף לקבל תשומת לבכם לפי התנאים שלו. נסו לעשות מאמץ ולשמור על החתול נינוח, בטוח ורגוע על ידי שמירה על שגרה יומית קבועה וסיפוק מקום שקט ונעים לברוח אליו המצויד במצעים מפנקים וצעצוע מוכר או שניים.
בביקורים השגרתיים אצל הוטרינר, ציינו כל שינוי אליו שמתם לב שהתרחש בחתול שלכם, כולל תיאבון מוגבר או מופחת, צריכת מים, עצירות או בריחת שתן, התנהגות אגרסיבית או בלבול מנטלי. כמו כן, שימו עין לסימני כאב, היכולים לבוא לידי ביטוי בהתחבאות, שחיקת שיניים, התנשפות, קוצר נשימה, איבוד עניין במזון או חוסר רצון לזוז סביב. 

 

לפרטים נוספים וקביעת תור לבדיקה שגרתית ניתן ליצור קשר עם המרכז הוטרינרי רמת השרון בטלפון 03-5403368