שיני חלב בכלבים וחתולים
03-5403368

שיני חלב בכלבים וחתולים

שיני חלב בכלבים וחתולים

מאת: ד"ר ניר אוחנה וטרינר במרכז הוטרינרי רמה"ש

 


לכל בעלים חיים באשר הן, ישנן שיניים ייחודיות לסוג המזון שהן אוכלות. למשל, לבעל חיים אוכל בשר (קרניבור) כמו חתול, יש שיניים שונות לגמרי מאשר בעל חיים הניזון מעשב (כגון: סוסים ופרות). עם זאת, לכל חיות הבית יש 2 סוגים שונים של שיניים(חלביות ובשריות), כמו בני אדם.

 


לרוב הכלבים יש 28 שיניים חלביות אשר הופכות ל- 42 שיניים קבועות. השיניים החלביות מתחילות להתפרץ בגיל 3 עד 5 שבועות. תקופה זו עלולה להיות לא נוחה ובכדי להתמודד הגורים נושכים ולועסים יותר חפצים ומרקמים שונים.


שיני החלב אינן שיניים קבועות. הן נופלות לפי סדר הופעתן:

השיניים הראשונות שנופלות הן השיניים החותכות (הקדמיות), אחריהן הקדם טוחנות ולבסוף הניבים (לגורים אין שיניים טוחנות אלא קדם טוחנות בלבד). נפילת השיניים מתרחשת בדרך כלל בין גיל שלושה לשבעה חודשים. בגיל שלושה חודשים החותכות מתחילות ליפול בכדי לפנות מקום לשיניים הקבועות. בגיל ארבעה חודשים הקדם טוחנות, ובסביבות גיל 6 חודשים יתחלפו הטוחנות והניבים.



   
   
   
   

לעיתים השיניים נופלות בעת משחק או לעיסה של צעצוע, ואז עלול להיות דימום קל בחניכיים, אולם אין זו סיבה לבהלה. הדימום ייעצר תוך זמן קצר, הכלב לא יסבול מכאב ויחזור מהר מאוד לפעילות רגילה. במקרים מסוימים, שיני החלב אינן נופלות בזמן והשיניים הבוגרות בוקעות תחתן. דבר זה עלול להוביל לבעיות כגון היווצרות אבנית מוגברת, ליקוי מנשך פצעים ודלקת חניכיים. בכל מקרה של "היתקעות" ואי-נשירת שיני חלב יש להיוועץ בווטרינר.

 


שיניים קבועות "בשריות"
השיניים הקבועות או "בשריות" מתחילות בדרך כלל להופיע בסביבות 4 עד 5 חודשים.
כל השיניים הקבועות אמורות להופיע עד גיל 7 חודשים.
לכלב בוגר יש בסך הכול 42 שיניים. לכל שן יש שורש אחד לפחות , אולם ישנן שיניים עם שניים ואף שלושה שורשים. השיניים הקדמיות - הניבים והחותכות, הינן שיניים בעלי שורש אחד, בעוד שהשיניים האחוריות, הקדם טוחנות והטוחנות, יכולות להיות עם 2 או 3 שורשים.

בתקופת החלפת השיניים הכלב עשוי לאכול פחות וללעוס יותר. שיני החלב אמנם אינן נשארות זמן רב בפה הכלב בכדי לפתח בעיות כרוניות, ובכל זאת, רצוי להתחיל לשמור על בריאות השיניים כשהגור עוד צעיר, ולהרגיל אותו למגע באזור הפה. דבר זה יקל על טיפול בשיניו בבגרותו. חשוב לקיים שגרת ניקוי שיניים קבועה גם בבית וגם במרפאה.
כיום ישנם אמצעים רבים לשמירת היגיינת פה.
האמצעי הטוב ביותר להיגיינת פה, הוא צחצוח שיניים עם מברשת (סיבים רכים בלבד), יחד עם  משחת שיניים מיועדת לחיות מחמד (בלבד!).  בנוסף לצחצוח השיניים ניתן לתת לפנק בחטיפים דנטליים, או צעצועים דנטליים ייעודים לכלבים.  כיום, ישנו מזון ייעודי לבריאות השיניים (כגון: t/d  של חברת הילס), אשר מדמה צחצוח שיניים ומומלץ  מאוד לכלבים שאשר לא ניתן לצחצח להם שיניים.

לסיכום, החל מינקותו עד לבגרותו, חשוב לשמור על שיניו של הכלב, כפי שאנו שומרים על שלנו, גם הם זקוקים לשיניים בריאות על מנת שיוכלו ליהנות מאיכות חיים בריאה יותר.