ד"ר מיכל רייך. מרכז וטרינרי רמת השרון
רובנו יודעים ששבץ קשור לקריש דם החוסם כלי דם במח ומונע כך אספקת דם מאזור חשוב. רובנו גם יודעים שלפעמים הסימפטומים של שבץ הינם הפיכים או הפיכים בחלקם.
בחיות מחמד המינוח המקביל לשבץ הינו אירוע וסקולרי (של כלי דם) . אירוע וסקולרי מתייחס ליותר מהיווצרות או היתקעות קריש בכלי דם, אירועים וסקולרים כוללים גם דימומים קטנים במח, גידולי כלי דם קטנים המפריעים לזרימה התקינה, התכווצות זמנית של כלי דם או אזור מודלק המשנה את זרימת הדם.
השורה התחתונה בכל מקרים אלו היא אזור במח שנחסכת ממנו זרימת דם ( ואספקת חמצן) ולכן תאי העצב במח נפגעים או מתים והתפקוד נפגע בהתאם. הביטוי של אובדן התפקוד תלוי באיזה איזור במח מעורב.
סימנים אפשריים לאירוע וסקולרי:
אירוע וסקולרי צפוי שלא להתפתח עוד מעבר ל72 השעות הראשונות מתחילתו.
גורמי סיכון
באנשים ידוע שעישון, סכרת, רמות כולסטרול גבוהות, אלכוהול ומחלות לב מהווים גורמי סיכון לאירועי שבץ. ב50% מהכלבים שסבלו מאירוע וסקולרי נמצאה מחלת רקע וב30% מהם מחלת הרקע היתה לחץ דם גבוה.
בכלבים, גורמי הרקע שיעלו סיכון לאירוע וסקולרי הם:
בחתולים מחלות רקע שמעלות סבירות לאירועים וסקולרים הן:
כיצד ניתן לדעת אם מדובר באירוע וסקולרי?
חית מחמד עם תופעות פתאומיות הקשורות למערכת העצבים בהחלט יתכן שסובלת מאירוע וסקולרי אך יתכנו גם גורמים אחרים לאותם סימפטומים כמו טראומת ראש, מחלה מטאבולית, הרעלה, סרטן, זיהום או דלקת.
אירועים וסקולרים מתאפיינים בהתחלה פתאומית שעלולה להתפתח עוד על פני 24-72 שעות לאחריהן תהיה החלמה איטית או חלקית. (יתכן גם מוות אם הפגיעה הראשונית הינה חמורה).
אירועים וסקולרים המערבים דימומים נוטים להיות חמורים יותר מאלו המערבים קריש חוסם משום שהם מערבים איזורים נרחבים יותר במח. למזלם של כלבים, (ולא כמו שקורה באנשים) אירועי דימום (שבץ המורגי, כמו בדימום של מפרצת כלי דם) הינם הרבה פחות שכיחים לעומת אירוע קרישה (הנגרמים ע"י תסחיפים או קרישים).
בדיקות לבירור אירוע וסקולרי – הצעד הראשון הוא בדיקות דם , שתן ולחץ דם. בדיקות אחרות יבוצעו בהתאם להיסטוריה הספציפית של החיה או לתוצאות הבדיקות הקודמות. לבסוף, על מנת לקבל אבחנה ודאית לאירוע וסקולרי נדרשת בדיקת MRI . בדיקות הדמיה אחרות אינן רגישות או רגישות פחות. בדיקות דם לתפקודי קרישה כגון TEG I D dimer (טרומבואלסטוגרפיה) יכולות גם כן לעזור להבחין בין אירוע וסקולרי לבין גורמים אחרים לסימנים עצביים.
טיפול
עיקר הטיפול באירוע וסקולרי הוא תומך: שיפור אספקת החמצן לדם למח עד אשר האיזור הפגוע יחלים. אם ישנן עוויתות, הן ידוכאו בעזרת תרופות. אם הלחץ התוך גולגלתי גבוה – הוא יטופל וינורמל. לחץ דם גבוה חייב להיות מטופל וגם מצבי קרישתיות דם לא תקינים.
בהתאם לפגיעה , יתכן וידרש גם טיפול סיעודי – בנשיאה לטיול, עזרה בעשיית צרכים ודאגה למצע מתאים והפיכת בעל החיים על מנת שלא יווצרו פצעי לחץ בחיה שאינה ניידת. פיזיותרפיה תדרש כדי לשמר ולשקם תנועתיות. יש בעלי חיים שמצבם חמור יותר וידרוש טיפול תומך באישפוז בהתאם לנזק , תוספת חמצן, הנשמה או צינור הזנה.
הטיפול בפציינט עם אירוע וסקולרי הוא בעיקרו תומך. אין טיפול ספציפי המכוון לבעיה שנתמך על סמך מחקרים. ישנם טיפולים שיש מאחוריהם הגיון תיאורטי – אמלודיפין , עשוי להגן על רקמות עצב בעיקר אם ניתן בשעות הראשונות של האירוע, פנטוקסיפילין (ויויטונין), תרופה המשפרת את זרימת הכדוריות האדומות, מתן נוגדי חימצון כגון SAMe . מתן חמצן בלחץ גבוה.
החלמה
באנשים מידת הנזק ומהירות ההחלמה תלויים בגודל האזור הניזוק , מיקומו במח, הגורם לאירוע הוסקולרי והתפתחות הסימנים הקליניים לאחר האירוע הראשוני.
במחקר ב 33 כלבים עם אירועים וסקולרים אף אחד מהגורמים הנ"ל לא נמצאו בקורלציה לתוצאה.
יתר על כן, בכלבים שסבלו ממחלות רקע (אצלם הגורם לאירוע הוסקולרי היה ידוע) נמצא זמן שרידות קצר יותר, וסיכון גבוה יותר לחזרתיות.
באופן כללי , הרושם הוא שלחיות מחמד יש פוטנציאל החלמה גבוה יותר מזה של אנשים, עם זמני החלמה שלרוב נעים בין ימים לשבועות.
למידע נוסף ושאלות:
מרכז וטרינרי רמת השרון
03-5403368
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון