מאת: ד"ר דורון נרי, וטרינר
ממש כמו בעולמם של בני האדם, גם בעולמם של הכלבים חוּשׁ הָרְאִיָּה ממלא תפקיד חשוב מאוד.
האם כלבים רואים טוב?
ראייתו של מי טובה יותר – של הכלב או של האדם? שאלות אלה מעסיקות אותנו לא פעם כשאנו משחקים עם כלבנו או מטיילים עימו. חשוב לזכור, כי הָרְאִיָּה מורכבת מהרבה תְּכוּנוֹת מִשְׁנִיּוֹת, כמו רוחב שדה הָרְאִיָּה, ראיית יום, רְאִיָּה למרחק, ראיית לילה, ראיית צבע ועוד, ולכן קשה לְהַשְׁווֹת בין יצורים שונים בשאלה "מי רואה טוב יותר".
למשל, עיניהן של חיות אוֹכְלוֹת עֵשֶׂב בַּסָּוואנָה (כמו אַנְטִילוֹפָּה וְזֶבְּרָה) מְמוקָּמוֹת משני צִדֵּי הַגּולְגּולֶת, ולכן הן נִיחָנוֹת בשדה רְאִיָּה רחב מאוד, וזאת על מנת שיוכלו להבחין בכל טורף או סכנה מתקרבת, אולם - רְאִיָּה זו אינה חַדָּה וּמְמוקֶּדֶת כמו בחיות טורפות שיש להן שְׂדֵה רְאִיָּה צר יותר. אנו, בני האדם, לעומת זאת, מֵיטִיבִים לראות צבעים ביחס ליונקים אחרים, אך יְכולֶת רְאִיַּת הַלַּיְלָה שלנו מצומצמת.
ראיית כלבים
שדה רְאִיָּה: ככלל, שדה הָרְאִיָּה של הכלב רחב יותר מזה של האדם, בשל מיקום העיניים בגולגולת. לכלבים יש שדה רְאִיָּה כללי של כ-250 מעלות, לעומת שדה רְאִיָּה של כ-180 מעלות בבני אדם. וטרינר רמת השרון, וטרינר הרצליה
כלומר, לכלבים יש ראיית צד טובה יחסית. יש גזעי כלבים שאף מסוגלים להסתכל לשני כיוונים שונים בו-זמנית!
רְאִיָּה למרחק: כלבים רגישים לתנועה. מחקרים הראו, כי כלב יכול להבחין בחפץ בתנועה ממרחק של 350 מטרים, אך כאשר אותו החפץ אינו זז – הכלב יבחין בו ממרחק של 200 מטרים בלבד. כַּלְבֵי צַיִד וְכַלְבֵי רוֹעִים (כמו רוֹעֶה גֶּרְמָנִי, קוֹלִי, פּוֹיְנְטֶר, בִּיגֶל ועוד) נִיחָנִים ביכולת רְאִיָּה למרחק מפותחת יותר מגזעים אחרים, ויכולים להבחין בכל שינוי גופני או בתנועה של בַּעֲלֵיהֶם ממרחק של מאות מטרים. תכונה זו מסייעת להם מאוד בעת מילוי תפקידם באיתור כבשה טועה, טורף המתקרב לעדר או ארנבת במנוסה.
ראיית לילה: כלב רואה טוב יותר מאדם בשעות החשיכה. יש לכך שתי סיבות עיקריות:
1. לכלבים יש בבסיס העין שכבה שמחזירה אור, ומאפשרת לאור המועט הנקלט בעין בשעות הלילה לחזור פעם נוספת לתאי הָרְאִיָּה המצויים בעין, ובעקבות כך גם להעצים את איכות התמונה המתקבלת ולשפר את יכולת הָרְאִיָּה (בדיוק כפי שיקרה אם נניח נר דולק מול מראה בחדר חשוך, ובכך נגביר את עוצמת האור בחדר).
שכבה זו קרויה "טַפֵּטוּם לוּסִידוּם" והיא מאפיינת טורפי לילה רבים. זו גם הסיבה לכך שאם נאיר בלילה בפנס לעבר עיני הכלב או החתול, העיניים ייראו לנו זורחות או מבריקות - האור יוחזר אלינו על ידי שכבת הטַפֵּטוּם לוּסִידוּם, בדיוק כמו מחזיר האור שבאופניים שלנו.
2. מבנה האישון: האישון קובע כמה אור ייכנס לגלגל העין.
ככל שהאישון רחב יותר - כך ייכנס יותר אור לעין והתמונה שתתקבל תהיה ברורה יותר. הדבר נכון בעיקר בשעות החשיכה, בהן העין זקוקה לכמה שיותר אור שיחדור דרכה (זו הסיבה לכך שאם תתבוננו בעין בחשיכה, תבחינו בכך שהאישון רחב יותר מאשר באור יום). אישון הכלב יכול להתרחב יותר מאישון האדם, והדבר מאפשר לקבל תמונה טובה יותר.
ראיית צבעים: רבים מאמינים שהכלבים הם, בעצם, עיוורי צבעים.
אולם במציאות, עובדה זו אינה נכונה. כלבים אומנם אינם מֵיטִיבִים לראות צבעים כמו בני האדם, אך הם בשום פנים ואופן אינם עיוורי צבעים! כלב מסוגל להבחין בין שתי קבוצות צבעים, בנוסף לשחור, לבן וגווני אפור; האחת היא סגול-כחול, והשנייה: ירוק-צהוב. כלומר: הכלב רואה, ככל הנראה, את העולם בצבעים של כחול וצהוב, ללא יכולת הפרדה בין הגוונים השונים (כך סגול, תכלת, טורקיז וכחול ייראו לכלב כמו צבע אחד בעוד צהוב, כתום, אדום וירוק ייראו כצבע שני).
עובדה מעניינת הנובעת מכך: כלב נחייה, שמלווה את העיוור ומסייע לו בפעולותיו השונות, לא יכול, למעשה, להבחין בין האורות השונים ברמזור ולכן אינם יכולים לְהִסְתַּמֵּךְ על הבדלי הצבעים לשם חציית הכביש.
מאידך, כלבים אלה יודעים לזהות את מיקום האור ברמזור: עליון = עצור, תחתון = עבור, וגם נעזרים בחושים אחרים כדי להעריך אם מותר לחצות: האזנה לקולות המכוניות, צפייה בפעולותיהם של הולכי הרגל האחרים ועוד.
לסיכום, אין ספק שחוש הָרְאִיָּה ממלא תפקיד חשוב ביותר בעולמם של הכלבים, ועלינו, כבעלי כלבים, להיות ערים לכך.
כלבים מסתמכים על חוש הָרְאִיָּה שלהם לצורך תקשורת עם כלבים אחרים, עם סביבתם ואיתנו, בני האדם. כלבים עיוורים או כלבים זקנים עלולים להיתקל בבעיות תקשורת והתמצאות בסביבתם. מחובתנו להקדיש תשומת לב יתרה לכלבים אלה ולסייע להם בהדרכה ובסבלנות.
המדור פורסם בגיליון דצמבר של "גליליאו צעיר – הירחון לילדים סקרנים"
ראשון - חמישי בוקר 11:00 - 9:00
ראשון - חמישי אחה"צ 20:00 - 16:00
שישי וערבי חג 13:00 - 9:00
רח' יעקב כהן 21
רמת השרון